Met goed slot gaat inbreker ‘je huisje voorbij’

 
Aalsmeer en Kudelstaart werden de afgelopen weken opgeschrikt door een toename van het aantal inbraken. Het Donkere Dagen Offensief van politie en gemeente ten spijt werd er de laatste tijd toch behoorlijk huisgehouden. Met name het cilindertrekken is populair.
 
De werkwijze is simpel. Met een accuboormachine wordt een flinke schroef in het cilinderslot gedraaid, vervolgens wordt er een grof stuk gereedschap, een zogenaamde cilindertrekklok, tegenaan gezet, een paar keer draaien en de cilinder ligt eruit. In een halve minuut tijd kan het gebeurd zijn. Deze snelle en effectieve methode werd de laatste weken een keer of vijf toegepast in zowel Aalsmeer als Kudelstaart. Wie even zoekt op internet, vindt tal van filmpjes die laten zien hoe gemakkelijk het is om een slot op deze manier open te breken.
 
Volgens inbraakpreventiespecialist Marcel Blitz van het aan de Oosteinderweg gevestigde Probin is het goede nieuws dat er eenvoudig iets aan gedaan kan worden. “En dat hoeft niet eens zo heel duur te zijn.”
 
Beschermd
Om inbrekers te ontmoedigen moet het ze niet te makkelijk worden gemaakt. “Wanneer ze zien dat er inbraakwerende middelen worden toegepast gaan ze letterlijk je huisje voorbij. Ze willen niet te lang bezig zijn om binnen te komen. Met een speciaal anticilindertrekbeslag is het slot beschermd en zullen ze het niet proberen. In de meeste gevallen eenvoudig zelf aan te brengen en voor een paar tientjes te koop.”
 
Nonchalant
Mensen die slachtoffer zijn geweest van een inbraak, hebben daar vaak hun leven lang last van. Als ze de tijd terug konden draaien hadden ze graag wat meer moeite gedaan om hun huis beter te beveiligen. Of om wat minder nonchalant te zijn. Want ook de houding van mensen is volgens Blitz bepalend of de dief de gelegenheid krijgt.
 
“Vaak doen mensen de deur niet eens echt op slot als ze even weg gaan. Denken ze: ‘Dat overkomt mij toch niet’. Maar met een simpel stukje plastic is een deur zo open te flipperen.”
 
Takje
Als specialist geeft Blitz regelmatig demonstraties. Ook wordt hij door politie en gemeente gevraagd bij voorlichtingbijeenkomsten. Hij heeft een scala interessante en nuttige tips paraat als: “De gelegenheidsinbreker woont gemiddeld drie kilometer van de plek waar hij gaat inbreken. De wijk is vaak bekend al zal hij wel voorbereidingen treffen en de situatie inspecteren. In vakantietijd zet hij graag een takje tegen de deur. Als dat daar blijft staan weet hij dat er niemand thuis is. Of een stickertje over de brievenbus. Wanneer er geen post bezorgd wordt, blijft het stickertje onbeschadigd en kan hij zijn slag slaan.”
 
Ogen open
Blitz roept mensen ook op om de ogen open te houden in hun wijk. “Als je in je straat een onbekende tegenkomt, altijd oogcontact maken en even gedag zeggen. Mocht het iemand zijn die iets verkeerds in de zin heeft, dan zal die zich gezien en misschien betrapt voelen. Is het een toevallige voorbijganger, dan zal deze denken ‘wat een aardige mensen wonen hier…”
 
Foto: Marcel Blitz laat zien welke veiligheidsmiddelen Probin zoal in huis heeft, voorbeelden van anticilindertrekbeslag en een modern 'spionnetje'. Foto's Arjen Vos.
 
                                                  – advertentie –
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel