Meisje, ben je 11? Ken jezelf!

In de puberteit verandert het lichaam van meisjes in razendsnel tempo. Er gebeurt van alles en dat kan meisjes onzeker maken. Marjon van der Harst uit Kudelstaart realiseert zich dit en organiseert sinds ruim twee jaar de cursus ‘Cycluscirkel’. Bijeenkomsten voor meisjes van 10 tot 13 jaar waarin ze leren hun lichaam beter te begrijpen en te waarderen net voordat ze de puberteit ingaan.

In een klein groepje bespreekt ze van alles wat erbij komt kijken als je vrouw wordt. Onderwerpen als menstruatie, eisprong en vruchtbaarheid komen voorbij. Jonge meiden zullen volgens haar zelfverzekerder hun eerste menstruatie afwachten, want ze weten wat ze te wachten staat.

Wat is een cyclus?
Marjon van der Harst werkt als doktersassistente in huisartsenpraktijk E. Coster aan de Kudelstaartseweg. Daar organiseert ze ook de informatieve bijeenkomsten, die tegen een kleine vergoeding gehouden worden. Ik vind het belangrijk dat jonge meisjes vruchtbaarheidsbewust worden en goed worden voorgelicht over de vrouwelijke cyclus,” aldus Van der Harst. “Soms vinden ouders het lastig om hun dochters hiervan op de hoogte te stellen. Samen met andere meiden hebben het erover op een gezellige en ongedwongen manier.” 

Aan de orde komt: wat is een cyclus, wat is conceptie, hoe overleef ik mijn borsten, vruchtbaarheidssignalen en anatomie. Ook doen de meisjes een pubertest, nemen ze deel aan een ongesteldheidsquiz en maken ze een cyclusarmbandje. Tijdens de bijeenkomsten wordt er informeel met elkaar over de verschillende onderwerpen gekletst. “De meisjes krijgen ook wat huiswerk mee, dat ze eventueel samen met hun moeder kunnen maken. Na deze twee bijeenkomsten zullen de meisjes latere uitleg over onderwerpen als seksualiteit, anticonceptie en soa’s beter begrijpen. En dat is nooit weg.”

Aanmelden
Marjon van der Harst, zelf moeder van twee dochters, organiseert de volgende cycluscirkel op woensdag 5 en 12 november. Daarna volgen er dit jaar nog bijeenkomsten op 17 en 24 november en op 9 en 16 december.

Aanmelden of meer informatie opvragen kan via de website van Cycluscirkel. 

Foto: Marjon van der Harst tijdens een Cycluscirkel-bijeenkomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel