Meedenken over straatnamen? Commissie zoekt nieuwe leden    

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Salomon Dierkenslaan, Anthony Godinweg, Nicolaas Walensdreef; het is niet alleen wennen aan nieuwe straatnamen maar ook de vraag waar ze vandaan komen. Niet zelden klinkt er kritiek op de gekozen namen. Voor mensen die interesse hebben in het meedenken over de straatnamen binnen de gemeente en over goede ideeën beschikken zijn er twee plekken vrij in de Commissie Naamgeving.

De commissie adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over het toekennen van namen aan gemeentelijke gebouwen en openbare ruimten, zoals straten en pleinen. Voor de gemeente is naamgeving belangrijk voor dorpsontwikkeling, goede dienstverlening en openbare orde en veiligheid. Als delen van openbare ruimte geen naam hebben, kunnen onder andere woningen en bedrijven geen huisnummer krijgen. Dat is nodig voor het registeren van een gebouw in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen, zodat mensen zich dan op dat adres kunnen inschrijven. Namen moeten daarom niet steeds veranderen en lang meegaan. De commissie is in 2007 ingesteld.

Affiniteit
De commissie zoekt binnen een door B&W aangegeven thema naar namen die passen bij Aalsmeer en Kudelstaart. Daarvoor is de commissie nu op zoek naar twee nieuwe leden. Om in aanmerking te komen voor deze functie, moeten leden (lokale) aardrijkskundige, geschiedkundige, cultuurhistorische en/of stedenbouwkundige affiniteit met de gemeente Aalsmeer hebben.

Vergoeding
De commissie bestaat uit drie leden uit de Aalsmeerse samenleving, een beheerder van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van de gemeente Aalsmeer en een beheerder van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van de gemeente Aalsmeer. De commissie wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. Per jaar vergadert de commissie een aantal keer, afhankelijk van het beroep dat op de commissie wordt gedaan. De voorzitter en de leden ontvangen een vergoeding voor het bijwonen van de vergaderingen.

Solliciteren
Geïnteresseerde inwoners kunnen voor 16 februari een sollicitatiebrief sturen naar ambtelijk secretaris Irma Smak: i.smak@amstelveen.nl. Ook voor vragen kunt u bij haar terecht. Het uitgangspunt is om in april met de nieuwe leden in de commissie te vergaderen. In die vergadering wordt dan ook een nieuwe voorzitter gekozen. Daarna kan de commissie van start met de naamgeving van de straten voor de nieuw te ontwikkelen wijk Buitenveen Aalsmeer (Aalsmeer-Oost).

8 reacties

 1. Gezien de reacties kan de ambtenaar heel wat sollicitaties tegemoet zien. Veel succes alvast.

 2. Sporticonen: Rien de Ruiterlaan, Jac Stammeslaan, Aldert Keessenlaan, Dirk van Leeuwenlaan, Dirk Alderdenlaan enz. enz.

 3. Normaal beperk ik mij tot reageren bij ‘Verzin en win’, maar voel toch de noodzaak om ons te laten herinneren aan de column die Arjen Vos 14 maart 2020 schreef voor Aalsmeer Vandaag:’Meer vrouw op straat’.
  Want belangrijke vrouwen zijn er toch zeker ook wel geweest voor Aalsmeer en Kudelstaart?
  Verder deel ik zeker de mening dat het mooi is om mensen uit het (recente) verleden die ons dorp een warm hart toedragen, te kunnen eren met een straatnaam.
  Overigens zou het wellicht wel fijn zijn als deze namen makkelijk uit te spreken zijn, al is het maar voor het geval je de hulpdiensten moet bellen en het juiste adres wil doorgeven.
  Maar de commissie zal vast weloverwogen beslissingen nemen, succes!

 4. Ik vind dat mensen die veel voor aalsmeer hebben betekend een straatnaam moeten krijgen. Zurel bv was jaren toonaangevend. Dus ja een zurellaan of weg. Dat hij niet is genoemd of geïnterviewd in de nieuwe film waar bloem iconen worden genoemd is een schande.

 5. Ik heb in 2021, na het overlijden van Peter R. de Vries, een suggestie gedaan betreft een straatnaam naar hem en die komt er is mij beloofd in de toekomst in een nieuwbouwwijk nabij de studio’s of op de plek van de studio’s maar zo te zien zal dat nog wel even duren. maar wat dacht je van straatnamen ook naar oud Aalsmeerders uit de bloemenwereld die toch veel gedaan hebben voor Aalsmeer, zowel het publieke of verenigingsleven als de economie. Een Zurelweg, een ‘van Staaverenlaan’ een ‘wed P Eveleens plantsoen’, Een ‘Olimex brugje’ , ‘dolle Aldert Fietspad’ het ‘dominee van Houten laantje’ (of Theodore van Houten laantje) . meester Buisma heeft al een straat vernoemd naar hem, maar andere bekende leerkrachten of iconische onderwijzers misschien? ‘Jan van Dillewijnpleintje’, ‘Henk de Gooijer pad’, ‘Jaap Baardse park bankje’ ‘Dirk van Leeuwen hofje’, namen van iconische oud Aalsmeerders genoeg, ‘Haasje Buis rotonde’ ik noem er maar een paar als voorbeeld.

 6. Hoi
  Als inwoner van nieuw oosteinde ben ik zeer geïnteresseerd om lid te worden van deze commissie. In de vorige gemeenteraad zat ik in de D66 fractie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin