Marlieke Noord genomineerd voor Leraar van het Jaar

Marlieke Noord, werkzaam als leerkracht van groep vier op de OBS De Zuidooster, is genomineerd voor de titel van Leraar van het Jaar 2016. Tijdens de internationale Dag van je Leraar op 5 oktober hoort ze pas of ze inderdaad deze titel mag dragen, maar ze weet nu inmiddels al wel dat ze doorgedrongen is tot de laatste tien in de categorie primair onderwijs.

De jaarlijkse verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de Onderwijscoöperatie. Naast het feit dat het leuk is om leerkrachten in het zonnetje te zetten heeft de verkiezing tot doel om bij te dragen aan een positief imago en het bespreekbaar maken van kwaliteit in het onderwijs. De verkiezing bestaat uit de categorieën primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO.

Aardige reacties
“Van de ruim achthonderd kandidaten heb ik het geluk bij de laatste tien te zitten,” vertelt de 28-jarige juf trots. “Mijn nominatie was een verrassing voor mij, want ouders van mijn leerlingen hebben mij voor deze verkiezing aangemeld.” Ze weet nog niet precies wie hier allemaal achter zitten, maar begreep wel dat dit idee was van een groepje van vijf ouders waaronder de klassenouder van haar klas van vorig jaar.  

“Samen met een collega hebben ze heel wat papierwerk moeten invullen begreep ik. Zo lief van ze. Toen ik het bekend maakte onder andere op Facebook heb ik heel veel aardige reacties gehad, ook van al mijn collega’s. Zij zijn ook blij voor me.”

Mark van Leeuwen, directeur van OBS De Zuidooster vindt het leuk voor Marlieke. “Altijd een opsteker voor onze school dat wij een leerkracht hebben die kans maakt om te winnen. Ze is zeker een goede leerkracht, al hebben we nog 36 andere leerkrachten die wat mij betreft de titel ‘Leraar van het Jaar’ verdienen. Allemaal topmensen bij ons op school.”

Flinke klus
De ouders en collega hebben hun werk gedaan, maar nu moet Marlieke zelf haar best gaan doen om te bewijzen dat ze de titel waardig is. Ze kreeg een paar dagen na het verrassingstelefoontje van de organisatie een grote taart opgestuurd.  “Mijn eerste opdracht was een makkelijke en leuke, want ik moest een selfie maken met deze taart. Daarna hebben we er met collega’s en de kinderen lekker van genoten.”

De potentiële ambassadeur van de onderwijssector moet binnen een paar weken een filmpje insturen over haarzelf en een krachtige motivatie schrijven waarom zij tot Leraar van het Jaar gekozen moet worden. “Dat wordt nog een flinke klus. Ik heb liever dat anderen mij omschrijven, daarom ben ik ook zo benieuwd wat er over mij geschreven is waardoor ik naar de volgende ronde ben gegaan.” En als ze bij de laatste drie komt volgt er nog een presentatie en interview. 

Ouderbetrokkenheid
Juf Marlieke staat nu zeven jaar voor de klas op De Zuidooster. Daarvoor liep ze stage en was ze invalkracht op de OBS Kudelstaart. “Ik heb daar ook een jongetje met Downsyndroom begeleid. Mede daardoor ken ik het effect van wat het doet als je in ieder kind het beste naar boven weet te halen. Velen zullen het met me eens zijn dat alle kinderen allemaal even belangrijk zijn, er allemaal bij mogen horen en dat ze zichzelf mogen zijn. Bij mij hebben ze niet alleen een naam op de klassenlijst, ze zitten stuk voor stuk in mijn hart. Maar ook de sfeer in de groep is belangrijk. We gaan leuk met elkaar om, maar ondertussen wordt er goed geleerd.”

Ze verwacht zelf dat de ouders die haar hebben aangemeld iets hebben gezegd over haar ouderbetrokkenheid. “Ik denk dat mij dat kenmerkt. Ik vind het erg belangrijk dat er een goede band is tussen de leerkracht en de ouder. Daar investeer ik veel tijd in, zodat we op een informele manier met elkaar om gaan. Dat maakt mijn werk leuk en het komt het kind ten goede.

Foto's: Juf Marlieke temidden van 'haar' leerlingen uit groep vier. Opdracht was om een selfie te maken met de gewonnen taart (foto's Robert-Jan Korenromp)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel