Malawi-project Westplas, zeker geen snoepreisje

Wellantcollege Westplas Mavo zet zich al langere tijd in voor Stichting Edukans. Als onderdeel van een internationaliserings- en burgerschapstraject heeft docent Juliëtte de Vries afgelopen zomer Oeganda bezocht en lokale leerkrachten training gegeven in verschillende werkvormen. In februari gaat de Westplas nog een stapje verder in hun uitwisselingsproject en reizen docent Dorine Ros samen met leerlingen Jade Moritz (vierde klas) en Jonas Ponsen (tweede) af naar een school in Malawi.

Een spannend project waar het drietal, maar zeker ook de school, helemaal voor gaat. “Het project is ontstaan uit onze themaweek Gezond Verstand,” legt aardrijkskundedocent Dorine Ros uit. “We willen leerlingen bewust maken van de wereld. Ze moeten verder kijken dan alleen Aalsmeer. En wij kunnen op onze beurt weer meehelpen met kennis en sponsoring in zo’n arm land als Malawi.”

Jade en Jonas mogen niet ‘zomaar’ mee naar het Afrikaanse land. Er is een heel traject aan voorafgegaan. “Zestien leerlingen vanaf veertien jaar hadden van onze school aangegeven mee te willen gaan. Ze hebben een motivatiebrief geschreven en daaruit is een selectie gemaakt van vijf leerlingen. Zij moesten zichzelf voorstellen in een presentatie. In overleg met mensen van Edukans is gekeken wie het beste past bij de rest van de groep leerlingen die van andere scholen in Nederland namens Edukans mee gaat op reis en welke vaardigheden ze beheersen zoals schrijven, vloggen, fotograferen etcetera. En, ook niet onbelangrijk, of ze er qua cijfers goed voorstaan, want ze missen toch wel een aantal dagen school.”

Kinderen helpen
De groep gaat een bijdrage leveren aan beter onderwijs in Malawi. De Nederlandse docenten worden gekoppeld aan leerkrachten van de Afrikaanse school en de leerlingen worden tijdens de tiendaagse reis buddy van een leerling. “Dat vind ik nog best wel een beetje spannend, want we horen daar pas wie je mag gaan begeleiden,” zegt Jonas, “maar ik wil heel graag andere kinderen helpen en dat is daar hard nodig. En dat ik daarbij een totaal ander deel van de wereld mag zien, is mooi meegenomen.”

Voor Jade is het de eerste keer dat ze gaat vliegen. “Dat is al een hele ervaring op zich waar ik heel veel zin in heb. Ik mag daar vlogs gaan maken om later aan onze school en het bedrijfsleven hier te laten zien hoe het leven in Malawi is. Het is daar zo anders.”

Ter voorbereiding hebben de Aalsmeerders kennis gemaakt met de kinderen en leerkrachten van de andere scholen tijdens een introductieweekend in Austerlitz. “Er komt nogal wat kijken bij zo’n verre reis naar dit arme land. Het is niet te vergelijken met Nederland en dat moet iedereen zich goed realiseren. Wij zijn in hun ogen erg rijk en daar moet goed mee omgegaan worden,” vertelt leerkracht Ros. “We houden hier op school ook nog verschillende sessies met elkaar en er komt ook een Edukans-bijeenkomst voor alle ouders van de leerlingen die mee gaan.”

Geen vakantie
Het project gaat steeds meer leven binnen de school. “Er zijn echt nog wel mensen die denken dat het een snoepreisje wordt, maar het wordt zeker geen vakantie. En we moeten natuurlijk heel veel geld op gaan halen voor Edukans en daar doen we hard ons best voor,” aldus Jonas.

De Westplas Mavo moet 10.000 euro bij elkaar zien te krijgen uit donaties en met acties. Dit geld is bestemd voor het verbeteren van onderwijs in Malawi. Edukans zet het in om meer kinderen naar school te laten gaan, en dan vooral meisjes. Maar ook om de leraren op te leiden. Daarnaast wordt het sponsorgeld gebruikt voor andere onderwijsprojecten, bijvoorbeeld om onderwijs in vluchtelingenkampen te realiseren.

Donaties
Momenteel staat de teller op bijna 1500 euro dus er moet nog flink wat bij komen. Verschillende acties op school moeten dit bedrag omhoog brengen. Zo was er woensdag een wintermarkt georganiseerd door de eerste klassen waarbij de opbrengst naar het project gaat en is er meer dan 1100 euro opgehaald bij de tekenlessen, waarbij leerlingen een kersttekening hebben ontworpen voor kerstkaarten, placemats en mokken.

Jade en Jonas worden gestimuleerd om nog meer geld op te halen met acties, hun eigen netwerk in te zetten en promotie te maken voor het project. “We hoeven voor de reis nog niet al het geld bij elkaar te hebben. Bij terugkomst gaat het misschien nog meer leven omdat we dan onze verhalen kunnen vertellen en de filmpjes en foto’s hebben,” zegt Jade.

Ook interesse om het ‘Westplas meets Malawi’-project te steunen? Op de website wellant-westplas.inactievooredukans is meer informatie te vinden. Doneren kan hier ook.

Tekst: Ilse Zethof

Foto's: Dorine Ros, Jonas en Jade voor de promotieposter van Edukans, tijdens de wintermarkt afgelopen woensdag. (foto's Arjen Vos). Groep Malawi-gangers tijdens voorbereidingsweekend (foto Edukans) Zie meer foto's van de  wintermarkt de gallery onder de advertentie van Telefoonmaken.nl

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin