Magere communicatie met bezorgde gebruikers Hornmeerpark

Wordt er naar bezorgde gebruikers Hornmeerpark geluisterd? Vanuit de gemeente zal het antwoord volmondig ‘ja’ zijn. Maar is het daar al niet te laat voor? Het besluit en de plannen voor het renovatieproject voor de Hornmeer liggen er al maanden, maar veel is er nog niet goed onderzocht en besproken. Dat is de conclusie van deelnemers van de, door de gemeente georganiseerde, inventariserende wandeling die afgelopen maandag plaats vond. De verontwaardiging was groot en er sommige wandelaars waren zeer cynisch.

De gemeente heeft grootste renovatieplannen voor de Hornmeer en het Hornmeerpark. Door de bouw van een nieuw en modern voetbalcomplex van FC Aalsmeer (fusieclub van voetbalverenigingen VVA, RKAV en JAU) gaat er veel gebeuren. Op het vrijkomende VVA-complex komt onder andere een nieuw schoolgebouw van de gefuseerde basisscholen De Hoeksteen en De Wegwijzer. Ook gaat er een vierde sporthal komen bij het zwembad. Daarbij komt dat het park hoognodig opgeknapt moet worden door achterstallig onderhoud.

Favoriete wandelrondje
Zo’n veertig betrokken deelnemers wandelden maandag mee. Ze konden hun ongerustheid uiten en antwoord op hun veelal kritische vragen proberen te krijgen. Ook een zware delegatie van de gemeente was aanwezig, waaronder wethouders Gertjan van der Hoeven en Ad Verburg, projectleiders, communicatiemensen en landschapsarchitect Gauke Adamse.

Veel wandelaars waren bang dat hun favoriete rondje in het park weg zou vallen na de renovatie. Er is beloofd dat deze overwegingen meegenomen worden. Er werd zelfs beloofd dat er ook tijdens de werkzaamheden gewoon een rondje gelopen kan worden. De paden zullen zo veel mogelijk worden doorgetrokken, zo werd gezegd. Niet alleen hondenbezitters maken zich hier druk om, maar ook rust- en groenzoekers.

Maar kan dat wel? De wandelaars schrokken van de grootte van het voetbalcomplex. “Er komt een enorm hekwerk langs het complex,” vertelt Elize Eveleens. “Nodig tegen vandalisme, maar kan er dan geen pad omheen komen?” Die vraag is al eerder aan de gemeente gesteld, maar het is nog in onderzoek.

Petitie
Eveleens is een van de initiatiefnemers van de petitie ‘een echt Hornmeerpark voor iedereen’. Die is sinds november door meer dan 450 mensen getekend en wordt binnenkort aangeboden aan de gemeente. Samen met Sietske van den Broek roept ze mensen op deze petitie te tekenen. “We moeten ervoor zorgen dat de gemeente luistert naar onze zorgen,” vertelt Van den Broek. “Ook als er straks een andere gemeenteraad komt.” Er zijn nog veel vraagtekens. Waar komt de waterpartij die verplaatst moet worden? Hoeveel groen blijft er over? Wordt er voldoende aan de dieren gedacht?

Een constatering is dat er niet goed gecommuniceerd is met belangstellenden van het Hornmeerpark. Gesprekken zijn er geweest met de voetbalclubs, maar in een later stadium pas met andere gebruikers van het park. “Maar wat ons ook verbaast, is dat er niet eerder is gesproken over compensatie van het wegvallen van al het groen,” zegt Sietske van den Broek.

Flora en fauna
Tijdens de wandeling werd er veel gepraat over de verschillende dieren die in het Hornmeerpark leven en broeden. Een zeldzame boomvalk, zwanen en nog veel meer. Er is een quickscan uitgevoerd om te zien wat de gevolgen zijn voor de flora en fauna in het park. Volgens natuurkenner Christian Kooij is het beter om te wachten tot het lente is voor een duidelijk beeld. Het ecologisch onderzoek wordt in elk geval verlengd, meldde de gemeente. Maar wordt er daadwerkelijk ook wat met de resultaten gedaan? Het laatste woord zal hier nog niet over gesproken zijn.

Ook vrijwilligers van de kinderboerderij deden mee aan de wandeling. Hun bezorgdheid was met name gericht op het parkeren in het weekend. Is er nog ruimte voor voldoende parkeerplaatsen?

De mensen van de Dierenbescherming vroegen of ze hun grasveld voor hun wekelijkse hondentrainingen nog konden behouden. Duidelijk is dat zij niet goed geïnformeerd waren en dat terwijl ze huur betalen aan de gemeente.

Restjes
Conclusie is dat er niet goed gecommuniceerd is vanuit de gemeente. Alle bezorgde betrokkenen zijn bang dat ze het met de restjes moeten doen. De voetbalfusieclub heeft prioriteit gehad, lijkt het. En dat terwijl er minder voetballers en supporters van FC Aalsmeer zijn dan leden en bezoekers van de kinderboerderij, de midgetgolf en de jeu de boulebaan. Tel daarbij de tekenaars van de petitie op en je hebt veel meer mensen die bezorgd zijn.

“De gemeente zegt dat een deel van het oude VVA-terrein bij het park getrokken kan worden ter compensatie. Maar dat sluit helemaal niet aan. Weer een vraagteken dus,” zegt een bezorgde Elize Eveleens. “Waarom dit niet door de gemeente in één hamerslag is meegenomen, snap ik niet”,  aldus Sietske van den Broek. “Ze wisten dit al zo lang en nu moet het opnieuw bevochten worden. Het bestemmingsplan moet weer worden herzien.”

Klankbordgroep
Vanuit de gemeente is er een klankbordgroep opgericht, waaraan ook veel wandelaars deelnemen. Ze gaan regelmatig met de gemeente in gesprek en de datum voor de eerste vergadering wordt in overleg geprikt. Aanmelden kan nog bij mevrouw L. Maarsen per mail of telefonisch (020 5404185).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin