Maarse & Kroon film van de maand

Door: redactie. Deze maand laat Oud Aalsmeer op haar website beelden zien van autobusonderneming Maarse & Kroon. De film met de titel ‘Hoe het groeide’, schetst een beeld van de ontwikkeling van dit bedrijf vanaf 1923 tot en met 1973.

In de jaren 1922-1925 werd Nederland overdekt met autobusdiensten. Dit waren vaak kleine ondernemingen die met één bus één lijn onderhielden. Door de felle concurrentie tussen de vele kleine bedrijfjes bleek het moeilijk het hoofd boven water te houden. Het Aalsmeerse bedrijf Maarse & Kroon nam veel van deze kleine bedrijfjes over en wist zo uit te groeien tot een gezonde autobusonderneming.

Belangrijke speler
Vanaf 1939 was Jac. Maarse de enige aandeelhouder en breidde hij het bedrijf verder uit en werd een belangrijke speler in de autobuswereld, zeker rondom Aalsmeer. Vanaf 1 juli 1973 ging het bedrijf op in Centraal Nederland. In die tijd werkten er 600 personeelsleden en waren er 168 autobussen. Het gebied wat men toen bediende lag tussen Haarlem – Amsterdam – Utrecht – Woerden – Alphen aan den Rijn en Leiden.

Garagewerkzaamheden
In de film komen alle facetten van de autobusonderneming aan bod. Naast het busvervoer zelf worden ook de garagewerkzaamheden en de activiteiten op kantoor voor het voetlicht gebracht. Natuurlijk komen veel medewerkers van het bedrijf in beeld die er in de loop van de jaren hebben gewerkt. Ook moeten we alle passagiers niet vergeten die hebben meegereisd en zijn gefilmd.

De film is een productie van Ab Carels (oud-medewerker van Maarse & Kroon) en door Dick P. van der Zwaard geconverteerd voor opname in het filmarchief van Oud Aalsmeer. Totale duur van deze film is 25 minuten.

De film is te bekijken via stichtingoudaalsmeer.nl

De film wordt in december ook tweemaal op TV Aalsmeer uitgezonden. Vrijdag 9 december is de eerste vertoning vanaf 11.00 uur. Zaterdag 10 december is de film nogmaals te zien vanaf 13.00 uur. De uitzendingen worden vooraf gegaan door een inleidend interview met een medewerker van Oud Aalsmeer op zaterdag 3 december.

(Foto’s stills uit de film)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin