Leegstaande woning blijkt geslaagde thuisbasis

Dyane en Milena voor de Buurtwoning in de Wilhelminastraat

Door: Arjen Vos. Met een grote banner op de stoep, een opvallende poster op het raam en de voordeur die wijd open staat is het niet lang zoeken naar de Buurtwoning van Participe in de Wilhelminastraat. De nieuwe buurtwerkers Dyane Stam en Milena Luteijn namen begin dit jaar de taken over van Helma Keesom die met pensioen ging en vormen sindsdien een benaderbaar duo in woningen die tijdelijk leeg staan. De Buurtwoning als vooruitgeschoven post in het sociaal domein.

Begonnen in de Spoorlaan, toen een tijdje in de Galvanistraat en nu staat de deur dus open in Plan Blom. “Een mooie manier om de verbinding aan te gaan,” vinden Dyane en Milena. “Buurtwoningen zijn opgezet om de samenwerking tussen de organisaties die te maken hebben met het buurtwerk een plek te bieden en te stimuleren. Tegelijk zorgen we er zo voor dat we dichter en laagdrempeliger bij de bewoners staan.”

Hoe is het te moeten werken in een kaal huis? Afgezien van wat tafels en stoelen en een vaal tapijt, kan het niet direct gezellig worden genoemd. En dan blijkt ook nog het koffiezetapparaat stuk. “We zouden graag meer aankleding willen maar het moet ook niet te veel worden want dat wordt weer lastig met verhuizen. Alles moet in een politiebusje passen dus niet te veel kasten en planten. Maar een vloerkleed waardoor het hier minder hol klinkt zou fijn zijn. En een koffiezetapparaat dat het doet…”

Waar komen mensen zoal mee? “De drukte qua aanloop is nu nog klein. Dat komt ook omdat nog onduidelijk welke club wanneer aanwezig is: Eigen Haard, politie, Participe en het wijkoverleg. Toen we er net waren, kwamen er wel meteen nieuwsgierige buren om het hoekje kijken. Nadat we flyers in de wijk hadden uitgedeeld kwam er iemand met het idee om van het grasveld hier een pannakooi te maken. Ook worden er wel aanvragen voor een budget voor buurtbarbecues bij ons neergelegd.”

Heeft elke wijk straks een eigen buurtwoning? “We wisselen het nu af. Niet alles speelt zich af in de straat, het kan ook goed zijn als mensen een keer buiten hun straat komen. Voor de huidige generatie ouderen is het lastig om mogelijkheden te ontdekken en niet voor iedereen is internet een goede oplossing. Daarom is het ook goed dat we in de buurt bezocht kunnen worden. Vanaf september is onze nieuwe plek een woning op Ophelialaan 200.”

De Lief- en Leedstraten is ook een initiatief van Participe, hoe gaat het daarmee? “Het idee, afkomstig van het lokale CDA, slaat goed aan. We zijn in oktober vorig jaar gestart met vier straten en inmiddels is dat gegroeid naar zeventien, waarvan het merendeel zich in Aalsmeer bevindt. Daar zijn alle wijken vertegenwoordigd, in Kudelstaart moet er nog wat meer bekendheid aan worden gegeven. Alleen de Kudelstaartseweg doet mee.”

Hoe gaat het precies in zijn werk? “Elke straat heeft een gangmaker die het potje beheert waar de gemeente jaarlijks 100 euro voor beschikbaar stelt. Vaak zijn gangmakers mensen die al weten wat er speelt in een straat en makkelijk aanspreekbaar zijn voor de buren. Zeg maar de ogen en oren van de straat.”

Wat als je iets of iemand over het hoofd ziet? “Het is natuurlijk wel zaak dat de mensen in de straat zelf ook actief zijn en tips te geven als er wat aan de hand is met iemand in hun omgeving.”

En wat als de pot voor het einde van het jaar leeg is en de hond van iemand uit de straat gaat dood? “We merken dat gangmakers heel creatief zijn in het vinden van een oplossing. Ze maken soms zelf ook wel eens iets of krijgen van winkeliers uit de buurt iets cadeau. Het gaat er niet om dat je met een enorme bos bloemen aankomt. Het budget is voor iets kleins en het gaat altijd om het gebaar.”

Zijn er succesverhalen? “Op de Kerkweg was ingebroken in de auto. Het slachtoffer voelde veel steun doordat hij een kleinigheidje van de buren kreeg.”

Interesse om Lief en Leedstraat te worden? Stuur een mail naar liefenleed.aalsmeer@participe.nu of bel met Milena Luteijn: 06-53745267 / 0297-326670.

Een andere klus die erbij is gekomen, is de begeleiding van Oekraïense vluchtelingen. Hoe gaat het daarmee? “We krijgen hierbij hulp van Oekraïner Vadim die zeventien jaar in Aalsmeer woonde en werkte. Hij helpt met het leggen van contacten en samen proberen we ze aan het werk en aan het sporten te krijgen. Maar Oekraïners zijn niet direct heel enthousiaste sporters. Ze mogen zich aansluiten bij lokale sportclubs maar dat doen ze nog niet echt. Sommigen hebben al wel een plek bij een muziekvereniging gevonden. Daarnaast stimuleren we ze zoveel mogelijk om aan het werk te gaan. Al is het wel lastig met moeders die hier met kinderen zijn. Met vluchtelingenstatus hoeven ze nog niet te werken, maar als ze willen werken is er werk genoeg. En dat gebeurt ook wel.”

Voor de komende tijd ligt er nog een pittige uitdaging op tafel: de pensioengolf die aan komt rollen. Hoe gaan die mensen straks invulling geven aan hun nieuwe leven? “Daar liggen ook kansen om mensen als vrijwilliger in te zetten en hun kennis te benutten. Vaak hebben deze mensen het gevoel dat ze te oud zijn en weinig meer kunnen maar juist door hun levenservaring zijn ze van betekenis. We willen kijken of we samen met Aalsmeer Voor Elkaar een cursus voor gepensioneerden kunnen opzetten. Vanuit de insteek dat het fijn is dat je een bijdrage levert aan de maatschappij en te ervaren dat je van waarde bent.”

Jullie zijn ook gevraagd om Buurthuis Hornmeer te helpen. Wat is daar uitgekomen? “Er was dringend behoefte aan vrijwilligers. We hebben daar te maken met een ouder wordend bestuur, en te weinig jonge aanwas. Op de oproep die we gedaan hebben, zijn zeven reacties gekomen. Met die mensen hebben we een bijeenkomst georganiseerd om voor de korte als de lange termijn zaken te bespreken. Hopelijk geeft dat een nieuwe impuls aan het buurthuis.”

Buurthuis in zwaar weer

Het bestuur van het Buurthuis liet deze week weten dat het twee voor twaalf is als het gaat om de toekomst van de maatschappelijke ontmoetingsplek. Door tegenvallende opbrengsten en stijgende energieprijzen zijn er grote financiële zorgen. De penningmeester zegt in een persbericht: ”Ik zie geen oplossing meer voor het runnen van het Buurthuis. Zeker de komende maanden dekken de inkomsten de kosten niet. In de vakantieperiode verhuren we bijna niks en hebben geen omzet.” Het bestuur is met de gemeente in gesprek om de situatie onder de aandacht te brengen, maar wil ook met de energieleverancier om de tafel.

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel