Lach en traan bij ‘Lock me Up’

(Bevat filmpje) “De hokjes van de Free a Girl-actie gaan weer voor een jaar de opslag in, maar de smerige hokjes in onder andere India en Cambodja waar al die meisjes in opgesloten zijn en een paar keer per dag worden misbruikt, worden niet opgeruimd.”

Dit zijn de woorden van Erwin de Bruijn, een van de deelnemers aan de lokale Lock me Up-campagne. Hij zat vorige week twaalf uur opgesloten in een klein hokje en vroeg daarbij aandacht en haalde geld samen met anderen op voor de schrijnende en hartverscheurende situatie waarbij jonge meisjes gedwongen worden tot kinderprostitutie.

Klein hokje
Vorig jaar haalde Ingrid Claasen, die al jaren vrijwilliger is voor Free a Girl, de actie ‘Lock me Up’ naar Aalsmeer en liet zich ook opsluiten. Dit jaar had ze maar liefst 21 deelnemers onder haar hoede en verdeelde ze haar tijd over twee locaties. Want naast restaurant Welkom Thuis ondersteunde ook restaurant Lieveling in Hoofddorp de actie door het plaatsen van twee hokjes.

Tijdens de campagneweek van 2 tot en met 6 juni zaten dagelijks twee deelnemers tussen 11.00 en 23.00 uur opgesloten in een klein hokje van een bij twee meter. Landelijk hebben meer dan tweehonderd mensen zich op laten sluiten om de noodhulporganisatie Free a Girl te helpen. Ze leefden op rijst en water en mochten iedere twee uur even naar buiten om de benen te strekken. 

Slopende weken
Ingrid was de laatste deelnemer in rij die in een hokje plaats nam. Zij dit deed in Hoofddorp en blikt er met een tevreden gevoel op terug. “Ik ben ontzettend moe, maar ben blij dat ik dit weer heb gedaan. Het waren slopende weken want ook voorafgaand aan de week was ik er al mee bezig.”

Ze maakte lange dagen met aandacht voor de actie vragen, ervoor zorgen dat de deelnemers alle informatie kregen, schrijven van berichten, pendelen tussen de twee locaties, deelnemers steunen en vrijlaten na 11 uur en meer. Blij is ze met de hulp van haar vriendin Miranda Gommans, die mee hielp om deelnemers na 23.00 uur uit het hokje te halen.

Emotioneel
“Dat is echt een emotioneel moment. Een moment met een lach en een traan. De saamhorigheid was onderling enorm groot. We hebben veel gelachen en veel gedeeld met elkaar.” Claasen heeft een aantal deelnemers ook zien breken. “Het doet veel met je. Wij zitten comfortabel in ons hokje met een laptop en veel gezellige mensen die je een hart onder de riem komen steken. Maar al die meisjes waar we dit voor doen, hebben geen normaal leven.”

In Hoofddorp kreeg Claasen het zelf ook even te zwaar. “Ik zat opgesloten en er kwamen twee jongetjes bij mijn hokje kijken. Ze likten niets vermoedend aan hun ijsje. Ik brak bij het zien van hun lieve onschuldige koppies en besefte dat zo’n klein geluksmomentje van het eten van een ijsje niet is weggelegd voor al die jonge meisjes in India.”

Deelnemers
De aftrap bij Welkom Thuis werd gedaan door voormalig burgemeester Jobke Vonk, die speciaal hiervoor weer even naar Aalsmeer kwam. Zij sloot Ton Harte en Marlene Lopes op die de eerste twaalf uur in het hokje zaten. De volgende dagen volgden Erwin de Bruijn en Natasja Offerman, Lianne Nederstigt en Sasja Brouwers, Petra de Ree en Marjanne Vleghaar en de Aalsmeerse serie werd afgesloten op zaterdag met Liesbeth Zandinga en Patricia Schijff.

De opsluitingen in Aalsmeer, de donaties en de veiling brachten meer dan € 10.000 op en dit bedrag kan alleen nog maar oplopen. Tijdens @BorrelAalsmeer van aanstaande donderdag worden de laatste veilingstukken onder de aandacht gebracht. Een van de items is een schilderij van Dion Varossieau. Tijdens deze netwerkborrel mag initiatiefneemster Ingrid Claasen een cheque ontvangen van € 2500 van OSA (de stichting Ontwikkelings-Samenwerking Aalsmeer) via de gemeente.

Activiteiten
Tijdens de campagneweek waren er verschillende activiteiten in de beide restaurants. Zo had Welkom Thuis een speciaal lunch- en dinermenu waarvan een deel van de opbrengst naar Free a Girl ging. Zanger Rick van der Kroon uit Kudelstaart zat woensdag opgesloten in Hoofddorp en gaf een optreden vanuit het hokje. Ook Lou Prince gaf daar een optreden.

Maar Aalsmeer had ook muziek. Zangeres Sasja Brouwers zong op woensdag de sterren van de hemel.

Volgend jaar
“We hebben echt last van afkickverschijnselen deze dagen,” aldus Ingrid Claasen. “Het was een bijzondere en enerverende week met mooie en verdrietige momenten. Juist omdat de realiteit waar we het voor doen zo hartverscheurend is.”

Ondanks de afkickverschijnselen is Claasen alweer bezig met volgend jaar. “We hebben nu al dertig mensen die zich spontaan aangemeld hebben, waarvan veel deelnemers van dit jaar. Mogelijk gaan we nog een derde locatie ‘bemensen’.”

Foto (boven:) Ingrid Claasen haalde de actie vorig jaar naar Aalsmeer en nu heeft ze Hoofddorp er ook bij gekregen, (midden:) Sasja Brouwers (links) en Lianne Nederstigt waren twee van de deelnemers die zich bij Welkom Thuis lieten opsluiten voor Free a Girl. Hier verloten ze de prijzen. (foto en filmpje Arjen Vos). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel