Kwart veilingpersoneel staakt, bonden willen door

De omzet van FloraHolland bedroeg vandaag, middenin de Valentijnpiek, € 15,1 miljoen. Daarmee staat vrijdag 7 februari 2014 in de omzettop-10, zo meldt de veiling vanmiddag. Maar deze dag prijkt daarnaast op een ander lijstje. Want het mag dan een topdag voor de verkoop zijn geweest, het was ook een stakingsdag – een bijzonder fenomeen in bloemenveilingland. Er staakten in Naaldwijk (400), (Rijnsburg (100) en Aalsmeer (300) ruim 800 medewerkers. Dat is een kwart van het personeel in de drie vestigingen.

Het werk dat stakende medewerkers vandaag lieten liggen, is volgens de vakbonden deels opgevangen door illegale inzet van uitzendkrachten. In Aalsmeer zouden het er tweehonderd zijn geweest. FloraHolland zwijgt daarover. CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten hebben intussen de veiling via hun advocaten gesommeerd de onrechtmatige inzet te stoppen.

Geest uit de fles
“Er zijn geen aankondigingen van verdere acties bij ons bekend,” heeft de veiling vanmiddag haar kwekers en kopers laten weten. Die gaan nog een aantal drukke valentijndagen tegemoet.

De bonden zijn echter geenszins van plan het bij deze ene dag te laten. “De geest is uit de fles bij FloraHolland,” stelt CNV-onderhandelaar Kitty Huntjes. “En die gaat er niet zomaar weer in. De acties gaan door, zolang een goed sociaal plan van FloraHolland uitblijft. Tijd dus voor het bedrijf om nu echt te gaan luisteren naar zijn mensen.” De vakbonden beraden zich nog over het vervolg. Of er maandag opnieuw gestaakt wordt, kunnen (of willen) ze nog niet zeggen.

Uit Naaldwijk gehaald
Vandaag was er in Aalsmeer sprake van enige vertraging. De bloemenklokken stopten om half twee vanmiddag, de plantenklokken waren om kwart voor elf klaar. Bij de bloemen begon het veilen een half uur later. Daarmee wilden de veilingmeesters hun steun aan de stakingsactie geven.

Op plantentribune G werd met twee klokken geveild in plaats van de gebruikelijke drie. Eén Aalsmeerse veilingmeester zat achter de knoppen, de tweede werd uit Naaldwijk gehaald. Vanwege de acties, die de veiling “ten zeerste betreurt”, was de klachtenafhandeling in de kopersboxen geschrapt.

Verzamelen in Bloemhof
Vanochtend rond achten zijn ingeschreven stakers met drie bussen en eigen vervoer naar sporthal de Bloemhof getrokken. Daar verzamelden zich zo'n honderdvijftig man. Ze werden er toegesproken door bondsvertegenwoordigers. Onder de stakers waren ook niet-bondsleden, zo wordt gemeld. De stakers waren vooral logistieke medewerkers. Er waren relatief weinig kantoormedewerkers.

Noemenswaardige incidenten zijn er niet geweest. Wel is er volgens een Aalsmeers vakbondskaderlid sprake geweest van zachte dwang van de leiding. Personeel zou op het hart gedrukt zijn toch vooral niet te gaan staken. “Je merkt dat er angst is bij de mensen.” Verder waren er her en der verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van de staking. Er waren echter ook leidinggevenden die op stakende medewerkers afstapten en open naar hun verhaal luisterden.

Velen in tweestrijd
Het kaderlid geeft aan dat de staking “leeft”. “Velen verkeren in tweestrijd. Ga je voor het opkrikken van het sociaal plan? Of ben je loyaal aan kwekers en kopers?”

De driehonderd stakers in Aalsmeer waren boven zijn verwachting. “Het is me meegevallen.” Gezien de stakingsbereidheid van medewerkers zullen sommigen er bij voortgaande acties makkelijker voor kiezen mee te gaan staken, vermoedt hij.

De 24-uursstaking begon gisteravond om zes uur met de avondploeg. In de loop van de middag liep de actie van de vakbonden geruisloos af. De Valentijnklus voor deze vrijdag zat er immers op.

● Klik hier voor het artikel van gisteren over de staking en hier voor dat van dinsdag

Foto boven: stakers in de Bloemhof vanochtend rond acht uur. Ook in de image gallery hieronder eigen beelden, van de Bloemhof en van de tent bij het Expeditiecentrum Aalsmeer. (Foto's Arjen Vos)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin