Kwaad en verdrietig na nieuwe lockdown: ‘Stop er dan maar mee’

Zangeres Edith Barkey in tranen om nieuwe lockdown

Door: Klaas Leegwater. De in Kudelstaart en omstreken bekende ondernemer Beatle Raadschelders heeft zijn hart gelucht over de afgekondigde nieuwe lockdown vanwege de opmars van het omikronvirus. In zijn laatste videovlog toont de eigenaar van Café op de Hoek op emotionele wijze zijn frustraties en boosheid over de zoveelste domper voor de horeca en het ontbreken van enig perspectief. “Laten ze anders dan maar de gehele horeca opheffen en de gebouwen gebruiken voor woningbouw.”

“Ik heb er een slapeloze nacht van gehad, dat mogen jullie gerust weten,” begint Raadschelders zijn vlog op zondagmorgen in zijn café aan de Kudelstaartseweg. Met een bak koffie in de hand steekt de ondernemer een moedeloos verhaal af. “Ik begrijp er niets van. Waarom moet de horeca, evenementen en winkels sluiten en kan het luchtverkeer doorgaan? Ik ben er ontzettend kwaad en verdrietig over. Kijk naar Engeland waar alles nog open is. Dart-evenementen met 3000 lallende bezoekers, dan kan allemaal wel. Wat zal daar de omikron tekeergaan zeg.” 

Beatle Raadschelders

Spuugzat
Raadschelders gaat ervan uit dat de lockdown zal worden verlengd tot maart of april. “Dat kan ik je nu al op een briefje geven. Zijn bepaalde branches is Nederland op deze wijze nog wel levensvatbaar? Je kan toch geen bedrijf runnen met zes maanden dicht, zes maanden open en dan weer een half jaar dicht. Ik ben het spuugzat, ook voor mijn personeel, waaronder een aantal studenten. Die gaan wat anders zoeken. Waar moet ik straks de mensen vandaag halen?” aldus de Kudelstaarter die heeft besloten tot elk geval half januari de deur te sluiten. Hij doet ook niet in afhaalmaaltijden, alleen nog gourmetschotels met kerst.

Het steekt Raadschelders vooral dat er door het kabinet voor de horeca geen toekomstperspectief wordt geboden. “Een toekomstvisie ontbreekt, daar ga je als ondernemer aan onderdoor. Neem een beslissing, zeg van mijn part als regering: we stoppen in Nederland met de horeca, we bouwen alle cafés, kroegen, restaurants  om naar woningen. Scheelt weer in het huizentekort. Dat geeft elk geval duidelijkheid. Sorry als ik wat doorsla, maar zo voel ik het in deze periode. Je kunt op deze manier geen normale bedrijfsvoering doen.”

Event Oh&Friends aangepast
De eigenaar van Café op de Hoek is niet de enige horecaondernemer in Aalsmeer/Kudelstaart die stevig baalt over de extra opgelegde maatregelen. Zo werd bij restaurant Oh! een traantje weggepinkt na de persconferentie. Eigenaar Rob Ojevaar en zijn medewerkers hadden voor zondag het eerste Oh&Friends evenement georganiseerd, een gezellig feest met een tiengangendiner en live muziek voor honderd personen in Anna’s Hoeve in Rijsenhout. Ojevaar zag het evenement na de aangekondigde lockdown met tranen in de ogen in duigen vallen.

“Nadat we het ergste verdriet te boven waren hebben wij direct de koppen bij elkaar gestoken om voor iedereen die een kaartje had gekocht een passende oplossing te vinden. Bijna al deze mensen weigerden echter een refund van hun betaalde geld. Ontroerd door zoveel steun en liefde hebben wij het reeds ingekochte eten zoveel als mogelijk toch gebruikt vandaag, en halen onze gasten vandaag grote schalen met eten op”, schreef Oh! zondagmorgen op Facebook.

Livestream
Ook de artiesten kwamen met een oplossing. In de middag werd een optreden van onder meer zangeres Vivian Tarmidi en pianist Danny van Kessel vanuit Anna’s Hoeve live gestreamd. Bij een toespraak hield mede-eigenaresse Edith Barkey het niet droog. “Ik schiet vol, zo trots op mijn man en het personeel. Het was zo’n zware dag gisteren.” Barkey is tevens zangdocent en gaf een gastoptreden. Dat deed ook de Aalsmeerse zangeres Lynn van de Polder. OH! zal overigens komende weken doorgaan met afhaalmaaltijden. 

Naast de horeca hebben tal van winkeliers het zwaar die gedwongen zijn de deuren te sluiten, zoals kledingwinkels en andere niet essentiële zaken. Ook kapperszaken en schoonheidssalons zijn dicht. Supermarkten doen net als in de vorige lockdown goede zaken, evenals slagerijen die door de sluiting van restaurants rond de kerst gouden tijden meemaken. 

De lockdown duurt tot zeker 14 januari, daana maakt het kabinet een nieuwe afweging. Zie de website van de Rijksoverheid

Foto’s: screenshots Facebook

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

Lees vorig bericht

Green Park sluit jaar af met nederlaag

Lees volgend bericht

Harde uithaal René Martijn veroorzaakt onvrede in Amstelveen


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *