Kraakijs is geen breekijs…

“Pas op, het kraakt als een gek.” “Nee hoor, niets aan de hand. Als het kraakt is het ijs sterk genoeg.” Zomaar een conversatie die dit weekend werd opgevangen op de bevroren sloten van Aalsmeer. Een groeiend aantal waaghalzen begaf zich vrijdag en zaterdag al heel voorzichtig op het ijs. Kan het? Of nog niet? Op het poeltje en op de sloot langs de Stommeerkade durfden sommigen ondanks de waarschuwingen het wel aan. Een schaatsfan had daar zelfs al een ijsbaan geveegd. Kennelijk straalde dat vertrouwen uit want steeds meer liefhebbers meldden zich zaterdagmiddag aan de Stommeerkade voor het trekken van een baantje.
 
“Het is mij te link. Ik ga er niet op,” zegt een moeder die samen met haar dochter zondag rond het middaguur op de oever van de Mr. Jac. Takkade toekijkt hoe een groep schaatsgekken op het poeltje de ijzers onderbindt. Een man van middelbare leeftijd ziet het anders. “Het is goed te doen, ik schaats hier al de hele ochtend. Geweldig ijs en prachtig weer. Alleen nu de zon er goed op staat zie je wat water aan de zijkanten en bij de scheuren opkomen.”
 
Opa Commandeur
Hij is niet de enige die zich op de schaats vermaakt in het mooie natuurgebied van Aalsmeer-Oost. Steeds meer mensen betreden in de loop van zondagmiddag het ijs.  Elke generatie is vertegenwoordigd.  Een moeder met kind en looprek en een man van tegen de tachtig die het niet kan laten oude tijden te laten herleven. “Opa Commandeur noemen ze me, maar ik ben een betere schaatser dan menig jonger persoon.”
 
Opwinding
Maarten Maarse, sinds decennia ijsmeester bij IJsclub Aalsmeer-Oost en toevallig deze maand het stokje heeft overgedragen aan zijn zoon, glimt van opwinding als hij met op de achtergrond de historische molen komt aan schaatsten. “Prachtig om hier vandaag te schaatsen. Super ijs. Het is zelden zo mooi geweest.” 
 
Geen oproep
Maar is het ook veilig? Maarse: “Het ijs is hier zo'n vijf tot zes centimeter dik.  Met niet teveel mensen zie ik geen gevaar. Je kan hier goed rijden. Maar ik zal zeker geen oproep doen om met z'n allen hier te komen schaatsen. Dan kan het wel eens fout gaan. Je moet ook niet met tien schaatsers bij elkaar gaan staan. En het ijs betreden blijft natuurlijk op eigen risico.”
 
Maarse heeft de stille hoop dat de vorst nog even aanhoudt en er op het poeltje in Aalsmeer-Oost deze week  geschaatst kan blijven worden. “Met in de nacht matige vorst en overdag temperaturen iets boven nul kan het.”  Een officiële opening van de schaatsbaan met alles erop en eraan (koek en zopie) door de IJsclub ziet  de oud-ijsmeester nog niet gebeuren. “Dan moet het ijs tien centimeter dik zijn.  En gezien de weersverwachtingen zit dat er niet in. Volgend weekend wordt weer flinke dooi verwacht.”
 
Waaghalzen
Schaatsen op de grote Poel is nog onmogelijk.  Het grootste gedeelte van de Westeinderplassen ligt nog open. Alleen een luwe hoek voor restaurant 'Welkom Thuis' en bij het surfeiland is dichtgevroren. Het ijs  lijkt te dun om een schaatser te dragen. Drie jongens tonen zich waaghalzen door de dikte te testen.  Daarvan een trotse foto op facebook die na  afkeurend commentaar weer snel werd verwijderd. En bij het surfeiland jeugd die bakstenen op het ijs gooit.
 
Ook op de kleine Poel hoofdzakelijk open water. Jos Persoon, bestuurslid van IJsclub Uiterweg, zegt dat er wel een klein gebied is waar deze zondag schaatsers de gok wagen. “Maar het ijs is nog veel te dun. Absoluut niet doen, levensgevaarlijk.”
 
Op de brede sloot langs de Zwarteweg, waar donderdag nog een overmoedige puber een nat pak opliep, en op sommige sloten in de Hornmeer en Kudelstaart wisselen liefhebbers eveneens de schoenen voor de gladde ijzers.
 
Eigen risico
Politie Aalsmeer is niet actief bezig om mensen van het ijs te halen of te waarschuwen. “Tot nu toe zijn mij nog geen meldingen bekend van mensen die door het ijs zijn gezakt. Pas als dat in een bepaald gebied gebeurt gaan we waarschuwen via sociale media of met borden langs de kant,” verklaart wijkagent Stommeer Eric van den Brun. “Iedereen die het ijs betreedt doet dat
op eigen risico. Ik zou wel zeggen: ga niet alleen het ijs op, informeer jezelf goed en neem spullen zoals touw en ijspriem mee.”  
 
Draaiboek
De dienstauto's van de politie  in Aalsmeer zijn overigens wel uitgerust met reddingsmiddelen voor mensen in nood op het ijs. De gemeente heeft een draaiboek klaarliggen voor wat betreft de ijsveiligheid.  Op de site van de gemeente zijn hierover nog geen berichten te lezen.
 
Terug naar zaterdagmiddag aan de Stommeerkade: “Krakend ijs is een goed teken. Niets aan de hand. Pas als het ijs geen geluid maakt moet je oppassen. Dan is het broos en gevaarlijk.”
 
Aalsmeerse wijsheid van een zogenaamde kenner of op waarheid berust? Verschillende inwoners zullen komende week de proef op de som nemen. Met een blik op de weersvoorspellingen blijft dat link.
 
Dinsdag  een videoslag van schaatsers in Aalsmeer-Oost en poeltje bij de Stommeerkade.
 
Tekst: Klaas Leegwater


Foto's (boven) schaatsers op het Mollenpoeltje bij de Aalsmeerderweg, Maarten Maarse in actie langs de Jac. Takkade, de jeugd kijkt of het ijs dik genoeg is bij het Surfeiland, moeder leert kind schaatsen op de Jac. Takkade. Foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie.

(advertentie)

Eén reactie

  1. Prachtige plaatjes van met name het Molmpoeltje, alias “Mollenpoeltje”, alias “Modderpoeltje”, “Poeltje bij de Stommeerkade” of “Poeltje bij de Aalsmeerderweg”… Wie het weet mag het zeggen; ’t blijft ’n mooi poeltje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin