Kom in de Kas fijn uitje op barre zaterdag

Algenteelt bij Olij Trading

Door: Arjen Vos. ‘Groene Liefde’ was het thema van de 45e editie van Kom in de Kas. Verspreid over het land zetten 121 glastuinbouwbedrijven afgelopen weekend hun deuren wijd open voor het grote publiek. In Kudelstaart en De Kwakel deden zes tuinders mee met de manifestatie die in groten getale bezocht werd.

In sommige regio’s was het zowel op zaterdag als zondag open dag. Voor dit gebied waren de kwekerijen op de Mijnsherenweg, Achterweg en Hoofdweg echter alleen op zaterdag te bezoeken. En daar werd zeer enthousiast gebruik van gemaakt. Ondanks of misschien juist wel dankzij het kille, winderige en regenachtige weer trokken mensen er massaal op uit om te ontdekken wat zich in de kassen zoal afspeelt. Onder het glazen dak was er tenminste de zekerheid dat je droog blijft. Parkeren leverde op enkele locaties wel wat hoofdbrekens op. Lastig was het ook dat de Vrouwenakkersebrug precies dit weekend was afgesloten zodat sommige bezoekers een alternatieve route moesten zien te vinden.

Drukte op de parkeerplaats

Minder groene vingers
Eenmaal binnen trof het publiek uitsluitend trotse kwekers en medewerkers die gepassioneerd vertelden over hun bedrijf en overduidelijk het thema ‘Groene Liefde’ uitstraalden. Met alle plezier demonstreerden zij de werking van tal van machines en computers waarbij de conclusie getrokken kon worden dat de groene sector niet meer zonder robotica kan. Geen mensenhand kan de snelheid van verpotten van stekgoed van de robot evenaren of verbeteren, zo zag men bijvoorbeeld bij HilderaFlorist aan de Achterweg. Dat betekent dat er in de toekomst steeds meer technici nodig zijn en steeds minder medewerkers met groene vingers. Wat dat betreft was het legertje dames wat achter de hekken met het jonge groene spul in de weer was wellicht een unicum waarover het Kom in de Kaspubliek later zal zeggen ‘dat ze ooit nog echte mensen in de kas aan het werk zagen…’

Mensenhanden in de kwekerij bij Hilverda/Florist. Straks een unicum?

Desondanks blijft verstand van het groei- en veredelingsproces wel essentieel, zo vertelde een deskundige van het bedrijf. HilverdaFlorist liet daags na het evenement weten dat het in totaal zo’n 2500 bezoekers over de vloer had gekregen.

Spinaziesoep
Ook verderop aan de Achterweg bij Olij Trading was de belangstelling flink. Dat had waarschijnlijk vooral te maken met de opstelling voor algenteelt. In het achterste gedeelte van het kassencomplex golfde het groene goedje met gestage snelheid door een ingenieus en indrukwekkend glazen buizenstelsel. Het riep bij menigeen de associatie op met een nieuwe manier van spinaziesoep brouwen. De teelt staat nog in de kinderschoenen, zo vertelde een van de rondleiders maar de toepassingen zijn zeer interessant. Vooral voor de voedingsmiddelenindustrie die algen als toevoeging kan gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld vegetarische hamburgers. Ook biobrandstof zou een doel kunnen zijn al moet daarvoor nog wel heel wat water door de Rijn om dat rendabel te krijgen.

Hoe dan ook was het op de diverse locaties een leerzaam dagje voor alle leeftijden. Want wat dat betreft was het opvallend dat er veel vooral kleine kinderen aanwezig waren waar interessante programma-onderdelen voor op touw waren gezet.

Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Desiree Bloemen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin