Kom in de Kas dit jaar in Amstelveen

In het weekend van 1 en 2 april zal voor de 40e keer het Kom in de Kas-evenement worden gehouden. Landelijk zetten tuinbouwbedrijven hun deuren open voor de consument. Dit keer is de Meerlandenweg, ten zuiden van de Legmeerdijk het middelpunt. Een vooruitblik op een fleurig weekend met Fred Droog, de coördinator van het evenement die na dit jaar het stokje overdraagt.
 
Ooit waren de Uiterweg en de Oosteinderweg de traditionele kwekersgebieden, maar die tijd ligt ver achter ons. Aan de Oosteinderweg woont en werkt nog maar één anjerkweker en het aantal kwekerijen op de Uiterweg is op de vingers van één hand te tellen. De laatste jaren nam Kudelstaart bij de Kom in de Kas-dagen de rol over en dit jaar zullen kwekerijen aan de Meerlandenweg onder de rook van Amstelveen centraal staan. De man die zich, gesteund door het plaatselijk Kom in de Kascomité inzet het weekend op rolletjes te laten verlopen is Fred Droog, geen onbekende in de tuinbouw.
 
Geschiedenis met Aalsmeer
“Het wordt voor mij de twintigste en ook de laatste keer dat ik me met de organisatie van Kom in de Kas bezig houd zegt Droog (64), “de opzet is altijd geweest: de tuinbouw meer bekendheid te geven bij de consumenten. Aalsmeer en  omgeving speelden daarbij vanaf het begin een belangrijke rol.”
 
Droog heeft een lange geschiedenis met Aalsmeer. Het was de tijd dat er volop personeel nodig was in de tuinbouw en ook op de veiling zat men om personeel te springen. “Ik ben begonnen bij wervingsbureau Start en hield me daar bezig met langdurig werkzoekenden. Met de Aalsmeerse Personeelsvoorziening hebben we het plan gevat om werklozen uit Amsterdam de Bijlmermeer in te zetten in Aalsmeer waar veel vacatures waren, zowel in de veiling als bij de kwekers. Een moeilijk punt bleek het vervoer te zijn en we hebben toen bedacht autootjes beschikbaar te stellen.”
 
Auto met rode strik
Veel kwekers zullen zich nog de presentatie van de eerste auto voor de werkzoekenden herinneren: voorzien van een feestelijke rode strik werd de fonkelnieuwe Seat de kas ingereden waarmee het probleem van het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouw en op de veiling moest worden opgelost. Een vooruitstrevend idee waar veel reacties op kwamen. Dat werkzoekenden een auto ‘cadeau’ kregen, was nog nooit vertoond.
 
Speelser en nog fleuriger
Twintig jaar geleden rolde Droog in het Kom in de Kas-gebeuren dat toen plaatsvond aan de Iepenlaan in De Kwakel. “Er vond rondom dit evenement verder nog weinig plaats. Ja, de bezoekers konden de kwekerijen bezoeken, maar verdere activiteiten waren er niet zo bij. Ik ben toen begonnen om een poffertjesstand neer te zetten en dat werd direct een succes.” De poffertjeskraam is een blijvertje gebleken. Voor de kinderen gratis, de ouders betalen een kleine bijdrage voor het goede doel.
 
Geen volk op de tuin
Zijn de kwekers nog altijd ‘te porren’ om mee te doen aan  het evenement?
“Men is nogal eens geneigd snel nee te zeggen. Dan krijg je te horen ‘ik doe het niet’, maar ik vind als je staat voor je product, dan moet je deelnemen. Wat hun motieven dan zijn? Ik wil geen volk op de tuin, hoor je nogal eens, maar iedere kweker zou gewoon mee moeten doen.”
 
De consument zal op 1 en 2 april ongetwijfeld weer kunnen genieten van de grote variatie aan producten die er bij de acht bedrijven aan de Meerlandenweg te zien zal zijn.
 
Interessant gebied
Droog: “Er is veel fleurigs te zien: bouvardia's, snijhortensia's, gerbera's, phalaenopsis, cymbidium, varens, calla's. Landelijk trekken deze weekends zo'n 200.000 bezoekers. Veel hangt ook af van het weer. De Meerlandenweg is een interessant gebied met veel variatie in de bedrijven. Openbaar vervoer rijdt er niet, maar zoals vorige jaren kunnen bezoekers hun auto parkeren op het dak van Royal FloraHolland vanwaar bussen naar de Meerlandenweg zullen worden ingezet.”
 
Sinterklaas
Hoe is het voor Droog om afscheid te nemen van dit evenement waar hij zo lang aan verbonden is? Valt hij niet in een gat? “Ik hou van evenementen, aan meedoen in de gemeenschap. Ik speel al dertig jaar voor Sinterklaas en dat bleef niet beperkt tot mijn woonplaats Lisse. Ook in Sassenheim, De Kaag, Noordwijkerhout en Vogelenzang ben ik Sinterklaas. Mijn vier kinderen en vier kleinkinderen genoten en genieten daar ook van. Organiseren, meedoen aan evenementen, prachtig. Zo reed ik met mijn autootje ook zes keer mee in het Aalsmeerse bloemencorso en ben ik de initiatiefnemer van een uitwisselingsprogramma met een brandweerkorps in Polen en een korps uit Noordwijkerhout. Zijdelings blijf ik nog wel betrokken. De bloemenwereld ligt me van oudsher na aan het hart. Dat zal altijd zo blijven.”
 
De komende twee weken zullen we op deze plek de diverse kwekerijen belichten die tijdens Kom in de Kas hun deuren open zetten.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel