Koffie en gebak met 101 jarige Drien Vollmuller

Mocht burgemeester Oude Kotte het goede voornemen hebben om dit jaar minder te snoepen, dan heeft hij een moeilijk weekje voor de boeg. Maar liefst drie keer mag hij op verjaardag bij een eeuweling. Vandaag werd het spits afgebeten bij Hendrina Johanna Vollmuller-Geleijn, ‘Drien’ voor intimi. Zij vierde haar 101e verjaardag in haar aanleunwoning in het centrum van Aalsmeer.

De kamer vult zich rond tien uur met een achttal zoons en dochters, zowel eigen als aangetrouwd, drie mediavertegenwoordigers en de burgemeester. Elke stoel bezet en de jarige als stralend middelpunt in de verjaardagskring. De opvallende versiering boven de hoofden is gehaakt door een van de dochters, zo horen wij. Precies 101 kleurige vlaggetjes slingeren zich feestelijk door de kamer. “Vorig jaar al gemaakt, ik hoefde er nu nog maar eentje bij te haken,” verklapt de nijvere handwerkster.

De rolverdeling is deze ochtend traditioneel. De dames in de keuken verzorgen de koffie en het gebak, de mannen luisteren naar de burgemeester of praten met de pers. Drien is ondanks haar respectabele leeftijd nog zeer bij de pinken en corrigeert de burgemeester direct als hij informeert naar haar achterkleinkinderen: “U heeft er toch 23?” “Nee, het zijn er 28. En 32 kleinkinderen.”

Volgens zoon Dick kent ze ze nog allemaal bij naam. “Maar dan moeten ze wel in gezelschap van hun ouders zijn, anders wordt het moeilijk voor haar. Ze is een echt familiemens en blijft graag op de hoogte van alles.”

De jarige is, zo vernemen wij, al veertien jaar een tevreden bewoonster van de benedenwoning aan de Kanaalstraat. Ze verhuisde hier destijds vanuit de Spoorlaan naar toe samen met echtgenoot Bob die vijf jaar geleden overleed. Hij werd 97 jaar. Het echtpaar was 73 jaar getrouwd en kreeg zes kinderen.

De 101 jarige houdt zich kras staande in dit toch tamelijk drukke gezelschap. Ondanks het geroezemoes doet ze volop mee aan het gesprek en laat alle aandacht een tikkeltje stoïcijns over zich heen komen. Er lijkt haar weinig te ontgaan. Bij het maken van de foto met de burgemeester en de overhandiging van de bos bloemen klinkt de vraag: “u bent toch wel blij?” “Jawel,” is het antwoord, “ik kijk misschien wel lelijk maar ben het niet…”

Morgen is het een paar huizen verderop de beurt aan mevrouw Van de Coolwijk en vrijdag wordt de feestweek der eeuwelingen afgesloten met de 100e verjaardag van mevrouw Joore-Weij.

Tekst en foto’s Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel