‘Kneiterhete’ jubileumeditie Aalsmeer Roest Niet

Door: Arjen Vos. Niet alle 220 deelnemers hadden in hun oldtimers en youngtimers beschikking over airco. Dat maakte de jubileumtoertocht over 134 kilometer een hete uitdaging. In geen van de veertien voorgaande edities had het kwik zo hoog in de thermometer gestaan. Desondanks was het plezier groot. Net als de belangstelling bij de aankomst en de waardering voor de route.

Tekst gaat verder onder de video van Laurens Niezen

 

‘Uit de klauwen gelopen’
Aalsmeer Roest Niet is ooit bedacht vanuit de gedachte: wat staat er nog allemaal aan oud materieel verscholen in oude schuren en kwekerijen wat nog kan rijden? Een paar brainstormsessies en proefballonnetjes verder werd in 2008 de eerste toerrit verreden. Inmiddels is de rally niet meer weg te denken van de Aalsmeerse evenementenkalender. “Het is ten opzichte van het begin een beetje uit de klauwen gelopen,” vertelt mede-organisator Rinus van Itterzon die naast The Beach de binnenkomende auto’s van commentaar voorziet en informatie lospeutert bij bestuurders en bijrijders, “deelnemers komen inmiddels overal en nergens vandaan en ook dit jaar zijn er weer nieuwe deelnemers. Sommigen stonden vorig jaar te kijken, werden enthousiast en doen nu mee.”

Pareltjes
Voor de ware auto- en motorliefhebbers is het deelnemersveld ieder jaar weer een verrassing. Er komen meer dan eens unieke modellen tevoorschijn. Ook voor kenner Rinus zaten er weer pareltjes tussen. “Een witte Opel Kadett Aero in cabrio-uitvoering bijvoorbeeld. Die had ik echt nog nooit gezien. Heel bijzonder. Die won de prijs voor mooiste auto van na 1970.” Maar ook een Fiat Uno van 33 jaar oud was volgens Rinus een opvallende deelnemer: “Verbazingwekkend dat die al zo oud is.”

Routes aangepast
Over de route hadden de rallyrijders niets dan lof. In de week voorafgaande aan de rit brak er nog een lichte mate van paniek uitbij de commissie toen bleek dat her en der meerdere wegopbrekingen waren. “Op stel en sprong hebben we de routes aangepast. Gelukkig was het routeboekje nog niet gedrukt, daar wachten we expres mee tot vlak voor het begin. Hulde voor Dick Jansen, Cees Eikelenboom en mijn dochter Talitha die alternatieven konden bedenken. Wat de deelnemers vooral mooi vonden was dat er binnen straal van 45 kilometer rond Aalsmeer zoveel mooie wegen te vinden zijn.”

Lof van de jury
De finish op de Oosteinderweg is altijd weer een feestje. Mede dankzij de muzikale bijdragen van zanger Dennis Wijnhout en Kees Markman, die sprak over een ‘kneiterhete editie’ en de drankjes die vanwege de warmte rijkelijker vloeiden dan ooit. Op het net niet smeltende asfalt werd uitgebreid de tijd genomen om elkaars auto’s te bewonderen. De jury had naast de genoemde Kadett ook lof voor een fraaie Cadillac, een Adler Motorfiets met zijspan, een Honda Goldwing en een A-Ford uit 1929. Op een enkel motorisch probleem na, deden zich geen noemenswaardige incidenten voor.

(Foto’s Laurens Niezen Fotografie. Zie ook de gallery onder de advertentie van Imanse)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin