Kleurrijk lichtfeest in FAM

Door Leni Paul. ‘East is east, west is west and never the twain shall meet’, schreef Rudyard Kipling. Waar of niet waar? Wie als een van de 250 bezoekers afgelopen zaterdag binnenstapte in het Flower Art Museum voor het Diwalifeest, een gedenkwaardig evenement uit de wereld van de hindoe’s, ging blij naar huis.

Buiten viel een miezerige regen, herfstachtige wolken boven de Westereinderplassen beloofden deze dag niet veel goeds, maar binnen werden we ‘omarmd’ door de hartverwarmende sfeer van het zogenaamde Lichtjesfeest, Diwali, dat deze maand in de wereld van het hindoeïsme wordt gevierd. En weinig bezoekers hadden er moeite mee zich in te leven in de warmte van Diwali. Roopa Potdar, inwoonster van Aalsmeer, nam het initiatief voor het organiseren van Diwali in het FAM. Daarbij kreeg zij hulp van vriendinnen, familie en Participe Amstelland.

Hindoegemeenschap
Ook in onze omgeving, ja, zelfs in de eigen gemeente kreeg Diwali dit jaar de aandacht. Er is een grote hindoegemeenschap, met name in Amstelveen, die aandacht schenkt aan deze voor hindoes belangrijke dag. Dat gebeurde nu ook in Aalsmeer. Behalve dat er een groot aanbod was aan kleding, sieraden, tassen en gebruiksvoorwerpen die grif van de hand gingen, konden de bezoekers de fraai geklede dames bewonderen, gekleed in de traditionele lange omslagjurken, de sari’s. Van de aangeboden on-Hollandse lekkernijen werd volop genoten en ook het zilverwerk en met name de sieraden oogstte bewondering

Wie deze middag in FAM verdieping en reflectie zocht kreeg in een aparte ruimte de gelegenheid tot mediteren en kon zich onderdompelen in de voor velen van ons  onbekende oosterse stroming, het hindoeïsme.

Belangrijke handeling
Hoog bezoek was er ook: de eerste secretaris van de Indiase Ambassade, mevrouw K.C. Sowmya had de moeite genomen naar Aalsmeer af te reizen en ‘het licht te ontsteken’. Aan wethouder Willem Kikkert deze officiële, voor de hindoegemeenschap belangrijke handeling te verrichten. De laatste jaren is duidelijk gebleken dat het Flower Art Museum zich niet alleen uitstekend leent voor het exposeren van kunst in de ruimste zin, haar core business, maar ook regelmatig plaats biedt aan andere culturele evenementen.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Hoekwater

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin