Klaar voor Carnaval

(Column) Nog een kleine twee weken en dan dompelt Kudelstaart zich weer onder in het feestgedruis van het jaarlijkse Carnaval. Een feest waar je niet aan voorbij kunt als je in dit mooie dorp woont. Op de straten allemaal verklede mensen, huizen versierd, de kroegen puilen uit en overal hoor je muziek en is er gezelligheid. Een enorme bonte stoet van praalwagens en vrolijk uitgedoste personages trekt door het dorp….. Of toch niet?

Nee dus. We hebben het hier niet over Kudelstaart, maar over Brabant. Daar wordt Carnaval groots gevierd, een volksfeest pur sang. Ik kom er vandaan en daar heb je een probleem als je niet van Carnaval houdt. Maar daar heb ik geen last van. Ik hou ervan! En ik heb er niet eens alcohol voor nodig om te genieten. Het zit gewoon in mijn bloed. Opgegroeid met dit feest en zelfs jaren in een zogenaamde ‘zeulband’ gespeeld. Avond aan avond langs de kroegen en lekker muziek maken.

Maar terug naar Kudelstaart. Geen volle kroegen en vrolijke straten, maar dat hoeft ook niet. Zou hier ook niet passen. Een beetje kneuterigheid past bij dit dorp. Er is wel veel gezelligheid in het dorp met optochten en feesten voor jong en oud in Dorpshuis ’t Podium. En de saamhorigheid is groot.

Toen ik hier meer dan twintig jaar geleden kwam wonen, was het verschil met Brabant een grote schok voor mij. Ik weet nog dat ik mijn moeder belde “goh, ze zetten de straat hier niet eens af voor de optocht.” Maar tot mijn grote genoegen is het gegroeid en ‘geprofessionaliseerd’. De optocht wordt steeds leuker. Nu ik hier meer ben ingeburgerd zie ik hoeveel hardwerkende vrijwilligers er achter dit feestgebeuren zitten. Carnavalsvereniging De Pretpeurders doet ontzettend haar best om Carnaval voor iedereen leuk te maken. Van het kindercarnaval tot het rondbrengen van fruitmandjes bij de oudere en zieke Kudelstaarters. Respect.

En nog meer respect voor hun bescheidenheid. Geen ‘zie mij eens belangrijk zijn’ foto’s op Facebook, nee ze doen dit gewoon. En niet alleen het Poelgilderdams Carnaval organiseren ze. Ze zijn ook de drijvende krachten achter het Sinterklaasfeest in het dorp, Sint Maarten, het beachvolleybal en meer. Daar mag best eens voor geklapt worden.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik me dit nooit zo gerealiseerd heb. De vrijwilligers treden nooit zo op de voorgrond. Maar dit jaar zie ik dit alles van heel dichtbij, omdat manlief tot prins Carnaval is gekozen en er middenin zit. De Pretpeurders zijn al flink bezig met de voorbereidingen en het echte feest moet nog komen. Dan zijn ze dagen helemaal niet meer thuis. Een drukke periode komt eraan voor mijn prins en ons gezin, maar we hebben er zin in. En zeker zoon Rick voor wie het heel het jaar Carnaval is. Hij noemt zichzelf al de ‘hulpprins’ van papa. Niet gelogen, hij luistert iedere dag naar feestmuziek. Van Snollebollekes en het Feestteam tot de Alpenzusjes en Lamme Frans. Vreselijk vinden veel mensen dit als ze het horen. Maar ach, het is vrolijk en altijd nog beter dan flinke hardrock vinden wij. Hij kent zo ontzettend veel nummers. Hij hoeft de eerste klanken maar te horen en meneer weet de naam van het liedje en de artiest. Jammer dat ‘Wedden dat….’ niet meer bestaat.

Wil je genieten van een ongecompliceerd en gezellig feest zonder gedoe? Kom dan tussen vrijdag 21 en dinsdag 25 februari naar één van de feestjes tijdens het Carnaval in Poelgilderdam. Kinderbal, Prinsenbal, Seniorenbal, Blaauwe Maandag of de optochten. Ik kan het aanraden. En je hoeft er niet eens voor naar Brabant….. En Aalsmeerders, kom ook eens gezellig mee feesten!

Tekst Ilse Zethof

(advertentie)

4 reacties

 1. Het voorbereiden op het carnaval is een hele klus .
  Maar dat is voor de organisatie geen punt.
  Ik hoop dat het weer meezit .
  Pretpeurders alle respect voor jullie inzet .
  Het wordt weer een knalfeest net als andere jaren.
  SUCCES.

 2. Mooi geschreven Ilse. Ik maak het ook al jaren van dichtbij mee. Al meer dan 10 jaar met mn zoon die in de raad zit en de laatste 4 jaar ook mijn vriend en schoonzoon. Het is een leuke vereniging die veel voor Kudelstaart betekent.

 3. Weer een goede reden dat de gemeente een evenementenfonds opricht om de initiatieven van De Pretpeurders te ondersteunen. Hulde voor hun werk

 4. Wat een mooi stuk. En inderdaad heb ik het ook van dichtbij mogen meemaken. Hulde voor de pretpeurders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin