Kinderraad pleit voor Warmetruiendag

Vlnr Wethouder Willem Kikkert, adviseur duurzaamheid en energie Bregje van den Brand en adviseur energietransitie Tessel van Willigen. voorste rij: Isabella (Jozefschool), Vera (kinderburgemeester/Jozefschool), Julia (De Oosteinderschool) en Luca (OBS Kudelstaart) (Foto Gemeente)

Jaarlijks doen er 250.000 mensen in Nederland mee aan Warmetruiendag. Onder het motto ‘Verwarm jezelf, niet de wereld’, pleit ook de Aalsmeerse inderraad ervoor om de verwarming lager te zetten en zo energie te besparen. “Trek daarom op vrijdag 2 februari een warme trui aan en zet de verwarming een paar graden lager,” aldus het statement van de kinderraad.

Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de impact. Als iedereen de verwarming één graad lager zet, besparen we met zijn allen op één dag het jaarverbruik van de stad Amsterdam. Om aandacht te vragen voor de Warmetruiendag gaat een afvaardiging van de kinderraad naar de gemeenteraadsvergadering van 1 februari om ook raadsleden te vragen mee te doen aan de actie.

Bewuster omgaan met energie
Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van één megaton CO₂. Dat is bijna 30 procent van de CO₂-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren. In wethouder Willem Kikkert van duurzaamheid hebben de kinderen een voorbeeld. “Er is onderzocht dat één op de vijf mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster omgaat met energie. Dat sneeuwbaleffect is pure winst. Trek je vrolijkste trui aan, zet de verwarming lager en maak nog meer mensen enthousiast om energie te besparen.”

Kinder energiecoaches
De kinderraad maakt zich ook de rest van hun zittingsperiode nog hard voor het verstandig omgaan met energie. Zo worden tijdens de kinderraadsvergadering van 17 april de kinderen opgeleid tot kinder energiecoach. Samen met de senior energiecoaches gaan zij in mei en juni, in de groepen 8 van de basisscholen, gastlessen geven over energiebesparing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel