Kinderpanel kiest lekkerste pepernoot

Ze zijn er in alle soorten, maten en smaken. Ze maken behoorlijk de tongen los. Er is sinds kort zelfs een winkel die ze het hele jaar door verkoopt. Van pepernoten, want daar hebben we het over, blijf je eten. Om te bepalen welke noot de lekkerste is, besloot AalsmeerVandaag pepernoten van alle plaatselijke bakkers te verzamelen en een kinderpanel te laten proeven. Aan hen de verantwoordelijke taak om te bepalen wie de lekkerste noten verkoopt. Naast Bertram, Hulleman, Ab Muller, Vooges, Van Leeuwen werd ook Jamin meegenomen in de smaaktest. De winnende pepernoot is van Ab Muller!
 
De bakkers mochten zelf weten welke noten ze beschikbaar wilden stellen. Vrijwel allemaal gingen ze daarbij uit van kruidnoten. Alleen Vooges schoof de zelfgemaakte anijsmoppen naar voren. Waar de meeste kruidnoten van een leverancier komen worden de anijsmoppen door Vooges in eigen beheer gemaakt. Een gewaagde actie van Vooges want net als appels en peren laten ook kruidnoten en anijsmoppen zich lastig met elkaar vergelijken.
 
Zuiver
Het panel werd gevormd door elf kinderen. Zenya, Fleur, Bart, Rick, Ilayda, Fenna, Wiggert, Lotte, Reinier, Fenne en Lendel mochten ongegeneerd uit alle zes bakjes proeven om tot een goede conclusie te komen. Uiteraard stonden de namen van de bakkers niet vermeld zodat het oordeel zo zuiver mogelijk was. Gewapend met pen en papier werden de noten becijferd.
 
Het goede nieuws voor alle bakkers: geen enkele pepernoot werd vies gevonden. Alhoewel twee kinderen de anijsmopjes niet konden waarderen. Maar dat kon verklaard worden omdat zij niet van drop houden. De redactie kon echter niet van deze lekkernijen afblijven.
 
Wat de kinderen betreft scoren ze allemaal een dikke voldoende. In de eindscore liggen ze ook allemaal dicht bij elkaar.
 
Harde kant
Maar toch werden er wel degelijk verschillen geproefd. Dan ging het er vooral om of de noot wel 'kruidig' genoeg was. Ze mochten volgens het panel ook niet te hard, maar zeker niet te zacht zijn. Sommige waren wat 'peperig' werd geconcludeerd. 
 
De kleine wat bleke nootjes van Hulleman en Van Leeuwen, die overigens uitzonderlijk veel gelijkenis met elkaar vertonen, waren een tikkie aan de harde kant maar wel goed van smaak. Zij eindigden samen met de wat brossere en bruinere exemplaren van Jamin met dezelfde score op de derde plaats. Alle drie kregen ze 39 punten.
 
Maximale score
Opvallend was dat de noten van Hulleman wel drie keer de maximale score haalden. Op de onderste trede eindigde Vooges met één keer de maximale score. Met 36 punten echter niet genoeg voor het erepodium.
 
De tweede plaats was voor Bertram. Volgens het juryrapport een mooie donkere noot met een krokante 'bite' en een goede smaak.
 
Lekkerste
Maar de winst was er voor de kruidnoten van Ab Müller. Met 46 punten een minimaal verschil ten opzichte van de nummer twee. Maar liefst vier van de twaalf kinderen hadden de noten van Müller als lekkerste bestempeld. De verhouding tussen de kruidige smaak, de kleur en de hardheid gaf voor de kinderen de doorslag.
 
Foto's: het panel in actie tijdens de test. De kruidnoten van Ab Müller kregen de meeste punten. Foto's Arjen Vos (AV)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel