Kinderen bereiden zich voor op herdenking

Maandag herdachten leerlingen uit de groepen 8 van RKBS De Oosteinder en Triade Zuid en Triade Hornmeer samen met burgemeester Nobel de Tweede Wereldoorlog in Aalsmeer. Zowel 's ochtends als 's middags was er een groep uitgenodigd in de Raadskelder van het gemeentehuis.

De kinderen bekeken met de burgemeester de documentaire over de oorlog in Aalsmeer, waarin oud-wethouder Nico Borgman vertelt hoe hij als jongetje de oorlog heeft beleefd. Hij zag luchtgevechten boven Schiphol en vertelde dat het spannend maar ook best angstig was. Vooral als er 's nachts zoeklichten van de Duitsers speurden naar Engelse vliegtuigen en er wel eens eentje werd neergeschoten. Vader Gijs Borgman had er voor gezorgd dat er drie Joodse onderduikers een plekje kregen in hun huis in de Cyclamenstraat. De kinderen keken ademloos en geboeid toe naar de film.

Vrijheid doorgeven
Daarna was het hun beurt. Zij hadden gedichten, voordrachten, toneelstukjes en filmpjes gemaakt over het thema ‘Vrijheid geef je door’. Een aantal leerlingen zal het door hun gemaakte gedicht ook voordragen bij de herdenkingsbijeenkomst voor het gemeentehuis op 4 mei.

Aan het eind van de bijeenkomst prikten de kinderen anjers in de letters 'V' van Vrijheid bij het monument in de gevel van het gemeentehuis. Hierop staan de namen van Aalsmeerders die zijn omgekomen in de oorlog. Zij hadden de moed zich te verzetten tegen de Duitsers. 

Foto's: kinderen van Triade Hornmeer en -Zuid waren in de middag te gast op het gemeentehuis. Foto's Arjen Vos

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel