Kerktoren onder gebeier gehalveerd

Door: Arjen Vos. (bevat video) Vorige week nog uitgesteld vanwege te harde wind, werd vanmorgen de klus dan toch geklaard. Het klokkentorentje van de Zuiderkerk werd doorgezaagd waarna het bovenste deel met behulp van de hijskraan een zachte landing maakte tussen de zorgwoningen in aanbouw.

Stapje voor stapje vordert het project Zuydveste waarmee straks 55 zorgappartementen aan het Aalsmeerse woningaanbod worden toegevoegd. Naast de bouw van twee op zichzelf staande wooncomplexen vraagt de renovatie en herinrichting van het kerkgebouw een geheel andere aanpak. Vorige week werden de muren aan de Mensinglaanzijde opengezaagd waarmee daglicht binnenstroomt in de twee toekomstige appartementen. Vandaag volgde een nieuwe mijlpaal met de aanpak van de toren. Tijdens het aftakelen van het bovenste torendeel luidden de bouwlieden de achtergebleven klok. Dat moet voor het eerst in tenminste dertien jaar tijd geweest zijn dat dit geluid in de omgeving te horen was.

Robert-Jan Wesselius van ontwikkelaar Tupla laat weten dat het weggehaalde bovenste deel van de toren vanwege de erbarmelijke staat wordt vervangen door een replica en dat het onderste deel een renovatie zal ondergaan. De klok zal hoe dan ook zijn plek in de toren behouden. Of de klok nog een functie zal krijgen kon de ontwikkelaar nog niet melden. Ook zal binnenkort het dak worden aangepakt.

Foto’s Arjen Vos, video Robert-Jan Wesselius

Lees vorig bericht

Kreeft & Van Wissen voor installaties in en om uw huis

Lees volgend bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Heropen!’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *