Kerken stroomden weer even vol

Er wordt vaker gesproken over 'leegloop' dan over 'volstroming' als het om de Nederlandse kerken gaat. Afgelopen zondag was daarom een positieve uitzondering op de neerwaartse spiraal waarin veel kerken zich bevinden. In verschillende kerken in Aalsmeer en Kudelstaart vond namelijk de zogenaamde 'Scholendienst' plaats.
 
De Protestants-christelijke scholen bereidden deze dienst voor samen met een kerk in de buurt. De Kudelstaartse school De Graankorrel deed dit samen met Samen Op Weg-gemeente in De Spil, De Wegwijzer ging naar de Dorpskerk en De Hoeksteen vond onderdak bij de Aalsmeerse CAMA Gemeente (ACG) in De Groenstrook. De Brug hield de scholendienst een week eerder in de Doopsgezinde kerk.
 
Stoute schoenen
Gevolg van de scholendienst is dat veel mensen die normaal niet aan kerkgang gewend zijn, nu wel de stoute schoenen aantrokken. Dat resulteerde in goed gevulde kerkbanken en het extra bijzetten van stoelen. De ACG, op een doorsnee-zondag gewend aan zo'n 100 bezoekers, kreeg er nu bijna vier keer zoveel over de drempel. De gastheer bij de deur die iedereen persoonlijk welkom heette met een handdruk, had er een zere hand van gekregen.
 
Mooiste vis
Een groot deel van de dienst werd ingevuld door een heuse poppenkast. Een zeldzaam wordend fenomeen in tijden van tablet en plasmascherm. Maar het bewijs werd geleverd dat deze vertelvorm nog niet afgeschreven hoeft te worden. De kinderen bleven ruim een half uur zeer geboeid door het verhaal over De Mooiste Vis van de Zee die niet wilde delen van zijn schubben.
 
Schoenmaatjes
Uiteraard hadden de schoolkinderen zelf ook een bijdrage aan de dienst. Ze mochten een ingestudeerd lied zingen, een gebed opzeggen en meehelpen met collecteren. Daarnaast hadden ze om het thema 'delen' te benadrukken, op school een schoenendoos versierd die ze gevuld met spulletjes mochten meebrengen voor de actie 'Schoenmaatjes'. De dozen worden verspreid in landen waar weinig vanzelfsprekendheden zijn als het gaat om speelgoed en cadeautjes.
 
Als dit de manier is om de kerken weer vol te krijgen, liggen er kansen. Er zijn immers meer scholen in Aalsmeer en Kudelstaart.
 
Foto: Schoolkinderen van De Hoeksteen brengen een lied ten gehore op het podium van de ACG. Foto Arjen Vos (AV) 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel