[Truus Oudendijk] Het is januari en na alle december festiviteiten zijn we even klaar met vlees. Een vegetarische hap kan geen kwaad. Lekker voor in het weekend, maar op elke andere dag mag ook. Kaasfondue.
De eerste keer dat ik het at, was het de traditionele versie. Warme witte wijn met daarin gesmolten Gruyère en Emmenthaler. Scheutje kirsch erbij, teentje knoflook door caquelon gehaald. Nu vind ik het verrukkelijk, maar toen? Verschrikkelijk.
Sterke smaken
Ik was begin twintig, we zaten met een groepje collega’s bij een van hen thuis. De gastvrouw deed niets anders dan de heerlijke fondue aanprijzen, maar ik kreeg met moeite een hap door mijn keel. En ik was niet de enige. We waren duidelijk nog niet gewend aan de sterke smaken van wijn en Zwitserse kazen. Dat heb ik inmiddels ingehaald.
Het inspireerde mij wel om een Hollandse variant te bedenken. Minder sterk, minder drank en makkelijk te maken. Ook in grote hoeveelheden.
Ingrediënten voor 4 personen
60 gram boter
60 gram bloem
200 gram geraspte kaas.
0,5 liter groentebouillon (van een tablet)
1 teentje knoflook
room (of volle melk)
sherry medium (nog over van de kerstkip)
vieux
peper en zout
De biologische varianten van het merk Cenovis (Klare Gemüsebrühe) zijn werkelijk fantastisch. En voor wie dat belangrijk vindt, ze zijn ook nog eens vrij van gluten, lactose en palmvet (verkrijgbaar bij de drogist in de Hornmeer of bij de Gezondheidswinkel in het dorp).
– Vervolgens maak je een roux van de boter en de bloem.
En voor wie dat nog niet weet, dat gaat als volgt:
Neem een steelpan en smelt daarin op matig vuur de boter (niet bruin laten worden).
Als de boter bruist, voeg je in één keer alle bloem toe. Goed roeren met een garde en de bloem even laten garen.
– Daarna beetje bij beetje de warme bouillon erbij tot er een gladde dikke saus in staat (roeren, roeren en nog eens roeren). Misschien heb je niet alle bouillon nodig.
– Voeg de geraspte kaas toe aan de saus en roer tot het opgelost is en de saus bubbelt.
– Pers er een teentje knoflook doorheen en giet er een groot glas sherry bij en een klein glaasje vieux, gevolgd door een scheut room.
– Maak op smaak met zout en peper uit de molen.
Restjes uit koelkast
Geneer je niet om voor dit recept alle restjes uit de koelkast te gebruiken.
Neem wat minder geraspte kaas en gooi er lekker dat stukje Camembert, puntje Brie, Monchou, Philadelphia of kruidenkaas doorheen. En voor de diehards, ook de Roquefort en Danish Blue of andere schimmelvariant. Gewoon alles wat aan kaas over is van de nieuwjaarsborrel.
Het wordt er alleen maar lekkerder van.
En wordt het te dik? Gewoon een scheutje sherry, room of bouillon extra, tot het de structuur heeft die jij wilt.
Lekker dopen
Zet de steelpan op een waxinelichtje op tafel en doop er lekker met ciabatta, in puntjes gesneden geroosterde bruine boterhammen, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, worteltjes, stukjes komkommer of bleekselderie.
Eet smakelijk!
– advertentie –