Jozefschool in de ban van stenenspeurtocht

Juf Dana, Kim en Dion en een leerling met de laatste stenen die gevonden moeten worden (Foto Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Zijn ze misschien iets verloren? Of is er een kinderfeestje gaande? Het is een opvallend beeld, de groepjes kinderen die de afgelopen dagen op tal van plaatsen in het dorp lopen te speuren naar… ja, naar wat eigenlijk? Via een medewerkster van de Jozefschool wordt duidelijk wat er aan de hand is. “De kinderen zijn op zoek naar stenen die door de leerkrachten van groep 3 verstopt zijn.”

De stenenspeurtocht blijkt volgens het organiserende drietal docenten een regelrechte hit. In het vanwege de lockdown lege lokaal van juf Dana Dollee, vertelt zij samen met collega’s Kim Bunschoten en Dion Kets vol enthousiasme over het succesvolle initiatief. “De kinderen moeten verplicht thuisblijven en hebben maar weinig afleiding. Steeds dezelfde muren om hen heen, dat is hartstikke saai en daardoor zeiden we tegen elkaar: kunnen we niet iets bedenken waardoor de kinderen naar buiten moeten? Het liefst iets met een leerzaam tintje eraan. En zo kwamen we op het idee om een aantal versierde stenen te verstoppen met letters erop waarmee de kinderen een zin moeten maken. In groep 3 hebben ze net letters geleerd dus is het voor hen goed om ze te oefenen.”

Slim
Collega Kim vult aan: “Onderwijs is belangrijk maar kinderen moeten ook naar buiten.” Het idee om hiervoor stenen in te zetten is van haar afkomstig. “Ik was net bezig met het herinrichten van de tuin en dacht zo op een slimme manier van mijn stenen af te komen,” aldus de juf met een knipoog, “maar uiteindelijk hebben we toch gewoon stenen van school gebruikt.”

Deze kinderen zijn blij met een gevonden steen bij De Waterlelie (Foto Jozefschool)

Ouders helpen mee
Om een indicatie te geven van de verstopplekken werden er foto’s gemaakt die op gezette tijden een plekje kregen op een speciaal daarvoor gecreëerde Facebookpagina. De ouders helpen mee het nieuws te verspreiden zodat de kinderen op pad kunnen zodra er weer een nieuwe locatie bekend wordt gemaakt. Het aantal speurneuzen groeide snel. Momenteel kent de groep 144 deelnemers maar volgens de leerkrachten is het exacte aantal zoekers nog groter omdat ook ouders, broertjes en zusjes inmiddels de smaak van het speuren te pakken hebben gekregen.

Steentje bijdragen
Niet alleen is de speurtocht een goede manier om de kinderen naar buiten te krijgen en hun taalvaardigheid bij te brengen, ook leren ze Aalsmeer een stuk beter kennen. De eerste stenen werden nog dicht bij school verstopt maar de afstand werd al ras groter en de exemplaren bevinden zich grofweg tussen Dorpshaven en zwembad De Waterlelie. “Het mooie is dat het hier niet bij blijft,” zo zegt Kim, “we hebben kinderen gevraagd zelf ook stenen te versieren en die te verstoppen. Zo kunnen zijzelf ook hun steentje bijdragen.”

Vervolgactie
En ook al werd gisteren bekend dat de basisscholen vanaf volgende week weer opengaan, toch staat er nog een vervolgactie in de steigers. Dion: “We hebben nu een taalspeurtocht maar hierna zetten we in op rekenen. In plaats van letters staan er sommen op de stenen die ze moeten oplossen. Als ze alle antwoorden goed hebben, kunnen ze daarmee de code kraken van het cijferslot op een schatkist. Kinderen mogen het best een beetje leuk hebben in deze tijd.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel