John P. definitief veroordeeld, familie Van Tol opgelucht

John P. de 47-jarige man die in september 2015 het ongeluk op de Oosteinderweg veroorzaakte waarbij Tom van Tol om het leven kwam, moet definitief zijn straf uitzitten. Dat heeft de Hoge Raad vorige week dinsdag bepaald. P. was in cassatie gegaan maar de Hoge Raad heeft toch het oordeel van het Gerechtshof overgenomen. Dat betekent dat P. 36 maanden hechtenis krijgt opgelegd en vijf jaar geen auto mag besturen. De zeven maanden voorarrest worden van de straf afgetrokken.

P. had zich aanvankelijk bij zijn opgelegde straf neergelegd maar tot verbijstering van de nabestaanden ging hij eerst in beroep, probeerde vervolgens middels een aanvraag tot het uitvoeren van een taakstraf onder zijn gevangenisstraf uit te komen en toen de rechter daar niet in mee ging, besloot hij in cassatie te gaan.

Geen cassatiemiddelen
De Hoge Raad heeft zich nogmaals over de zaak gebogen maar zag noch in het vonnis noch in het verloop van de zaak reden om tot een andere uitspraak te komen dan de 36 maanden gevangenisstraf en de rijontzegging van vijf jaar. De persvoorlichter laat weten dat er door de advocaat van P. geen cassatiemiddelen zijn ingediend waardoor de uitspraak van het Gerechtshof van kracht blijft.

De uiteindelijke straf is zes maanden hoger uitgevallen dan de rechtbank in eerste instantie had opgelegd. Anders dan de rechtbank was het Gerechtshof van mening dat er geen sprake was van roekeloos maar van onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Als verklaring voor een hogere straf zei het Hof destijds dat het zwaar tilt aan asociaal verkeersgedrag waar anderen, waaronder ook de nabestaanden, het slachtoffer van worden.

Onwerkelijk
De familie van Tom van Tol laat weten opgelucht te zijn dat er eindelijk een einde aan deze lange periode van onzekerheid is gekomen: “Het is onwerkelijk en haast ongelooflijk. Een einde waar we naar toe hebben geleefd en dat nu werkelijkheid is geworden na drie en half jaar. Na al die tijd hoeven we nu niet meer met hem bezig te zijn.”

Het Openbaar Ministerie doet geen mededelingen over de uitvoering van de straf.

Toeval of niet, afgelopen zondag deed Mascha Demiris, nicht van Tom van Tol en destijds zwaar gewond geraakt na het ongeval, haar verhaal op AalsmeerVandaag. Klik hier om dat artikel te lezen. 

Foto archief AV, tekst Arjen Vos

(advertentie)

 

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Er is een eind gekomen voor de familie .
    Na een lange tijd van onzekerheid !!
    STERKTE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel