Het artikel over het niet doorgaan van het Bruggenfestival heeft met name bij de jeugd in Aalsmeer-Oost veel stof doen opwaaien. Benjamin Beka, bedenker van het festival, zocht contact met AalsmeerVandaag om ook de visie van de jeugd te belichten. “Dat het festival is afgeblazen omdat de jeugd het te druk zou hebben is niet waar. We hebben het altijd druk gehad. De reden is dat de nieuwe jongerenwerkers niet bereid zijn er meer tijd in te steken en het voortouw te nemen.”
Volgens de in Oost woonachtige IT-student Beka (21) wordt er in het verhaal dat AalsmeerVandaag vorige week publiceerde, veel naar elkaar gewezen. De winkeliers wezen naar de jongerenwerkers van DOCK en DOCK wees naar de jeugd. Hun bewering dat de jeugd het te druk zou hebben met afstuderen, is hen behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten.
Kwaliteit ingeleverd
Met de overgang van het jeugdwerk van Click F1 naar DOCK zijn er nieuwe jongerenwerkers in beeld gekomen. Beka vindt het ontzettend jammer dat deze nieuwe mensen een andere werkhouding hebben. “Waar ik al bang voor was, bleek uit te komen. De gemeente heeft beloofd dat alles hetzelfde zou blijven maar met nieuwe mensen is er behoorlijk aan kwaliteit ingeleverd,” aldus Beka die hen een ‘van-negen-tot-vijf-mentaliteit’ verwijt.
Uitgelachen
Hij kan zijn bewering met verschillende voorbeelden staven: “Als zij vinden dat er te weinig jongeren in De Keet (het jeugdhonk aan de Aalsmeerderweg, red.) zijn, gooien ze gewoon de boel eerder dicht. Ook gaat er wel eens een jongerenwerker een half uur eerder naar huis omdat hij anders zijn bus mist. En toen een van de jongeren een serieus probleem wilde bespreken, werd hij in zijn gezicht uitgelachen. Hij was er helemaal van overstuur.”
Het besluit om het Bruggenfestival te cancelen is volgens Beka zonder overleg met de jeugd zelf genomen. “Misschien hebben ze aan individuele jongeren gevraagd of ze het niet te druk hadden, maar er is nooit een overleg geweest waar de jongeren een partij in waren. En dat terwijl het ons festival is,” aldus Beka die daarmee aangeeft dat de strijd wat hem betreft nog niet gestreden is.
Onmenselijk
Beka kan het de jongerenwerkers van DOCK eigenlijk niet echt kwalijk nemen dat ze tegen de organisatie van het festival opzien. Het organiseren van het Bruggenfestival is volgens hem, en hij spreekt na drie edities uit ervaring, een ‘onmenselijk’ grote klus. Er gaat veel meer tijd inzitten dan waar de jeugdwerkers voor betaald worden. Het verschil is echter dat de jongerenwerkers van Click F1; Tessa, Samuel en Deborah er ook veel van hun eigen tijd instaken. “Ik kon Samuel desnoods om vier uur ’s nachts bellen. En dan stond hij voor ons klaar. We hebben nu te maken met DOCK en dat is duidelijk een andere mentaliteit.”
Wat Beka betreft is het doek voor het vierde Bruggenfestival dus helemaal nog niet gevallen. “Het kan alsnog georganiseerd worden. Maar er zijn dan wel mensen nodig die het voortouw willen nemen en hun ziel en zaligheid er in willen steken. De jongeren willen wel. De winkeliers ook. Daar ben ik van overtuigd.”
Foto: Bruggenfestival 2014 (Foto archief AV)
65