Jeugd liet zich niet beteugelen door noodverordening

Feestende jongeren in de Schuilhaven (Foto Facebook)

Door: Arjen Vos. De noodverordening die de burgemeester de avond voor Koningsdag afkondigde viel bij veel Aalsmeerders niet bepaald in goede aarde. Op de Facebookpagina van AalsmeerVandaag was de verontwaardiging hierover niet van de lucht. Temeer omdat vandaag, de dag na Koningsdag, versoepelingen ingaan en terrassen open mogen. Ondanks dreiging met boetes en zelfs celstraf, lapten grote groepen jongeren de verordening aan de laars en vierden feest op de plas.

Dat de noodverordening zo laat pas werd afgekondigd (maandagavond tegen 21:00 uur) had volgens de gemeente te maken met steeds sterker wordende signalen dat er evenementen op het water zouden worden voorbereid. Zowel aan het Praamplein als ‘ergens’ op de Grote Poel. Tot aan Vinkeveen werden mensen opgeroepen langs te komen. De lichte versoepelingen betekenen volgens de gemeente niet dat we nu los kunnen gaan met feesten. Met de noodverordening op zak had Handhaving wel een middel om op te treden indien het nodig zou zijn geweest. Maar zover hoefde het niet te komen.

Foto Laurens Niezen Fotografie

Springen van enthousiasme
Met rood-witte linten werd vroeg in de ochtend al de passantenhaven op het Praamplein afgezet. Later zorgden handhavers voor fysieke bewaking van dit gebied. Elders op de Poel, in de luwte van de Schuilhaven, klonterden jongeren met hun bootjes samen in een spontane ‘aquapalooza’ met volop muziek en gezelligheid. Op deze manier en via sociale media lieten de feestvierders weten het absoluut niet eens te zijn met de afgekondigde maatregelen: “Vandaag zijn we meermaals aangehouden door de politie, en zij hebben geen boetes uitgeschreven omdat ze zichzelf niet kunnen vinden in de regels van de burgermeester. We hebben lang genoeg thuis gezeten, nu zijn wij aan zet! Wij doen niemand kwaad, en iedereen die ons tegenkomt staat te springen van enthousiasme. Opa’s en oma’s zijn gevaccineerd en een twintig procent van de mensen heeft blijkbaar al corona gehad. Waar wachten we dan nog op?” zo laat een van de deelnemers op Facebook weten.

Navraag bij de instanties toont aan dat er in Aalsmeer geen ongeregeldheden zijn geweest die niet door de beugel konden. Er zijn geen boetes uitgeschreven en ook hoeft niemand te vrezen dat hij door feest te vieren op Koningsdag achter de tralies belandt.

 

Lees vorig bericht

Pierre’s pennenstreken: ‘Uitgelezen’

Lees volgend bericht

Lofzang op Joost Hoffscholte in Dagblad van het Noorden


1 Reactie

  • Als ik de noodverordening die u publiceerde goed heb begrepen was de brandewijnsloot tussen de ringvaart en de nieuwe meer afgesloten.
    Handhaving was kennelijk met andere zaken bezig want vanaf ca 11 uuur werd de sloot regelmatig bevaren. Wat mij betreft geen probleem want de mensen voeren rustig. In strijd met de noodverordening. Maarr na vier uur werd het anders. Veel gelal. tientallen boten meerden bij de Lidl. Lawaai van gettoblaasters en veel dronken lui. Dit duurde tot minstens 7 uur.
    Ik heb de politie gebeld maar ik heb niemend van handhaving gezien na mijn
    telefoontje. Waarom was de brandewijnsloot bij Appie Heyn afgezet en de brandewijnsloot bij de Lidl niet? Wat stelt een noodverordening nog voor als er niet gehandhaafd wordt?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *