Jaaroverzicht 2018, deel twee

Een naderend nieuwjaar doet sommigen vooruit kijken, anderen blikken nog eenmaal achterom. Zo ook de redactie van AalsmeerVandaag. Of hier sprake is van een nieuwe traditie, zal de toekomst ons leren. Maar dit jaar nemen we u graag nog even mee langs Aalsmeerse hoogte- en dieptepunten.

In dit tweede deel beginnen we in juli. Er heerst nog steeds onduidelijkheid over de Aardbeienbrug en er wordt een nieuwe culturele locatie geopend: het Flower Art Museum. In de zinderende hitte bouwen Yvette Koehler en companen aan een nieuw insectenhotel op het Stokkeland en kan de organisatie van de Westeinderwaterweek de handen in elkaar knijpen met het weer. Er wordt een vos gespot (en vastgelegd) in Oosteinde en AVA en All Out zijn teleurgesteld over opnieuw uitstel renovatie en uitbreiding. Vlogger Enzo Knol laat zich zien op 'onze Poel' en FIQAS Aalsmeer wordt Greenpark Tigers. De warmte brengt ook dit jaar blauwalg met zich mee en er wordt een overledene aangetroffen in een woonhuis aan de Oosteinderweg, wat overigens los staat van de blauwalg. We besluiten de maand juli met voertuig nummer zoveel dat klem komt te zitten onder het viaduct over de Hornweg. 

Kerkgemeenschap in zak en as
In augustus zet de hittegolf onverminderd voort. Het zijn toptijden voor de zwembaden. De eerste zomerstorm dient zich ook aan. Code Oranje wordt afgegeven en alle hulpdiensten staan op scherp. Het valt allemaal weer mee, de verwachte schade blijft uit. Lichte commotie ontstaat rondom het nieuws dat het netwerk aan oranje brievenbussen zal inkrimpen. In Aalsmeer en Kudelstaart verdwijnen in totaal elf brievenbussen. De exercitie zal in september worden uitgevoerd. Tenslotte wordt na jaren juridisch getrouwtrek de eerste paal van het Lidl-filiaal de grond in geslagen.
 
September start in Aalsmeer waar september altijd mee start: de feestweek. Alle verschillende activiteiten worden druk bezocht en de week wordt als vanouds afgesloten met de Pramenrace. Ditmaal wel met een andere vaarroute in verband met de beperkte onderdoorvaart van de Aardbeienbrug. Op zaterdagavond 15 september slaat, net over de gemeentegrenzen, het noodlot toe. De Urbanuskerk in Bovenkerk staat in lichterlaaie. Aangezien veel Aalsmeerders betrokken zijn bij deze kerk, besteed AalsmeerVandaag hier ook aandacht aan. In datzelfde weekend vindt ook de Kunstroute plaats, en mag Toneelvereniging Kudelstaart de Cultuurprijs in ontvangst nemen. De verbouwde Huiskamer van Aalsmeer wordt officieel geopend en onze lokale spuitgasten komen manschappen tekort en plaatsen een ludiek wervinsfilmpje op sociale media. Jubilerende stichtingen Oud Aalsmeer (50 jaar) en Historische Tuin (40 jaar) zullen hun feestjes gezamenlijk vieren en vlogger Royalistiq speelt in een uitverkocht Crowntheater een spelletje Fortnite.
 
Eenrichtingsverkeer Raadhuisplein verwarrend
De Aalsmeerse spuitgasten blijken de beste van Nederland te zijn tijdens brandweerwedstrijden. Onverlaten plegen een ramkraak bij de ABN/Amro in de Zijdstraat en de opbrengst van de KWF Korenmarathon, waarvan de toekomst nog onzeker is, bedraagt €9408,54. Het gebied Machinepark zal worden ontwikkeld waarbij buurtbewoners inspraak zullen krijgen. Op het Raadhuisplein is het verwarring alom. Waar je er jarenlang het plein op moet rijden, is dat nu de uitgang geworden, en vice versa. Aankondigingsbordjes worden een paar dagen na deze veranderingen pas geplaatst.
 
In oktober vallen een paar grote ziekenhuizen om. In de eerste week van november blijkt dat ook Ziekenhuis Amstelland verre van financieel gezond is. Op de dag van publicatie brengt het ziekenhuis naar buiten dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing, samen met zorgverzekeraars. De medische zorg is weer voor een paar jaar gegarandeerd. Davanti geeft een jubileumconcert en de firma's Stieva, parfum Flowers en KNAB mogen zich in diverse categoriën Onderneming van het Jaar noemen. Op de Tradefair staat duurzaamheid centraal en adequaat handelen door geldlopers verijdelt een overval op hun waardetransportwagen. DownTown grijpt net naast de INC Award, maar is toch trots op de nominatie. Het Groot Aalsmeers Dictee was een flinke dobber voor de redactie van AalsmeerVandaag en de Barende Brug zal terugkeren in het dorpsgezicht. In de Ophelialaan wordt binnenkort een bijzondere winkel geopend, de Jij & Ik winkel. En waar in die winkelstraat de feestelijke verlichting al hangt te pronken, moet de Zijdstraat het nog even zonder stellen.
 
Laatste werkdag
In de eerste week van deze feestelijke decembermaand is gestart met de renovatie van Dorpshuis Kudelstaart. De Jij & Ik winkel wordt officieel geopend en is gelijk een groot succes. In de tweede week ziet de Zijdstraat er ook eindelijk feestelijk verlicht uit en krijgt AVA groen licht voor renovatie. De plannen voor Fort Kudelstaart worden bekend gemaakt en de wintermarkt op Dorp is een succes, evenals de eerder gehouden Kerstmarkt op de Historische Tuin. Na jaren afwezigheid is de Popquiz weer terug in De Oude Veiling en verloopt ook de Kerstnacht aan de Poel weer succesvol. We besluiten deze maand, en daarmee het jaar 2018, met de traditionele Laatste Werkdag. Het gros van de horecagelegenheden dat Aalsmeer rijk is nam hieraan deel. Hoewel men soms buiten moest wachten om binnengelaten te worden, zat de sfeer er overal goed in.
 
Tekst: Mariëlle Wegman
 
Foto's: Op de voorpagina: klemgereden voertuig nummer zoveel onder het viaduct over de Hornweg. Bovenaan de tekst: nieuw insectenhotel Stokkeland in aanbouw. Inzetfoto's in de tekst achtereenvolgend: Urbanuskerk in de as, de winnende brandweerploeg, Kerstnacht aan de Poel (foto's: archief AalsmeerVandaag).
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin