In Memoriam: Joke Wegman-Timmer

Van grijze muis naar flamboyante vrouw

Maandag 22 maart overleed op 77 jarige leeftijd Joke Wegman-Timmer. Joke was in Aalsmeer vooral een bekende verschijning vanwege haar activiteiten op cultureel gebied en haar jarenlange inzet voor Radio Aalsmeer. Dochter Marielle maakte een In Memoriam.

Door: Mariëlle Wegman. Joke was het tweede kind in het gezin Timmer, en zag in januari 1944 in de Chrysantenstraat als Johanna het levenslicht. Als dochter van een kolenboer had zij het materieel gezien in die tijd niet slecht. Zij groeide echter vooral op met verhalen van haar moeder die als wees haar jeugd doorbracht in weeshuizen, waaronder het Burger Weeshuis aan de Amsterdamse Kalverstraat. Daarbij ging de aandacht van het echtpaar Timmer vooral uit naar broer Jan, die steevast ‘Onze Jan’ werd genoemd. Joke heeft zich altijd een nakomertje gevoeld, waar maar weinig aandacht voor was. Een gemis dat zich tijdens haar volwassen leven uitte in een niet aflatende hunkering naar aandacht.

Joke als 14-jarige

Plan Blom
Haar werkzame leven bracht Joke vooral door op kantoor van verschillende bedrijven: de Melkcentrale in Uithoorn, Kommer Baarse, Philippo, Waterdrinker en zelfs nog even bij Heineken. Tijdens haar periode bij ‘Kommer’ grapten wij als kinderen vaak dat onze moeder niet ‘aan de drank zat’ maar ‘in de drank’. In 1964 trouwde Joke met scheepsbouwer Cornelis (Cor) Wegman, zoon van een kweker van rozen, anjers en gerbera’s met een kwekerij tussen de Hoge Dijk en de Aalsmeerderweg. Echtpaar Timmer schonk het stel een betonnen bak, en Cor bouwde daar zelf een woning op. Gelegen aan de oude kwekerij van Willem Tas, achter Oosteinderweg 97. Op exact hun vierde trouwdag werd hun oudste dochter Mariëlle geboren. En in januari 1973 was daar nummer twee, Angelique. Het gezin woonde daar tot oktober 1984, waarna zij verhuisden naar de, toen nog, Julianalaan in ‘Plan Blom’.

Folkloristisch schilderen
Ruim voor de verhuizing raakte Joke bevriend met Joop Venekamp, purser bij de KLM en woonachtig aan hetzelfde ‘arkenpad’ aan de Oosteinderweg. Via deze Joop kwam Joke voor het eerst in aanraking met kunst. Dit gaf kennelijk inspiratie en voor wij thuis met onze ogen konden knipperen besloot zij op schilderles te gaan. Zij begon met het folkoristisch beschilderen van klompjes en andere voorwerpen. Dat ontgroeide zij al snel en nam later lessen op de Vrije Academie in Den Haag en de Gooise Academie in Laren. In 1996 kwam zij via-via bij Radio Aalsmeer terecht. Eerst als side-kick van andere lokale radio-coryfeeën, later als zelfstandig programmamaakster. Dit heeft zij jarenlang met bijzonder veel plezier gedaan, tot zij het genoeg vond.

Joke en Mariëlle in de studio van Radio Aalsmeer

Stoel warm houden
Toen Joke in 2013 de diagnose borstkanker kreeg en ‘in de behandeling ging’, zoals zij het zelf noemde, liet zij zich daar niet door leiden, maar bleef haar eigen pad volgen. Tot de invloeden van chemotherapie te groot werden. Ik nam tijdelijk haar uurtje bij de radio over om als het ware haar stoel warm te houden. Toen de ergste gevolgen van de chemo waren weggetrokken hebben wij nog een tijdje samengewerkt bij de radio. Joke achter de microfoon, ik achter de knoppen als haar techneut. Het was een bijzondere tijd

In oktober 2016 overleed echtgenoot Cor. Zij kampte toen al met haar eigen gezondheidsproblemen. Langzaam sloot zij steeds meer deuren naar een sociaal leven. Zo stopte zij in 2018 met de radio, maar ook dameskoor Vivace moest het verder zonder haar stellen.

Lichtpuntjes
Typerend voor Joke was haar niet aflatende positiviteit. Hoe ziek zij zich ook voelde, zij bleef altijd lichtpuntjes zien waar zij zich aan vast kon houden. Wanneer bijvoorbeeld bloeduitslagen goed waren, belden zij ons altijd gelijk vanuit de auto om dat opgetogen te laten weten. Waren de bloedwaardes echter gestegen, dan duurde het een paar uurtjes. Dan herpakte zij zichzelf, slikte de tegenvaller door en richtte zich weer op wat komen zou. Wij, haar dochters, hebben haar met regelmaat gevraagd of het nog wel zin had om door te gaan met de chemo’s. Haar antwoord was steevast een resolute ja. Er was nog genoeg moois in het leven om daaraan vast te blijven houden.

Joke met Gerard Joling in het FAM

Echte Wijker
Wanneer er in Aalsmeer iets te doen was op cultureel gebied, dan was Joke erbij. Over het algemeen als bezoekster, maar een enkele keer als deelneemster aan bijvoorbeeld de Kunstroute of de Amazing Amateurs. Ze was vaste gast bij Bob & Gon, abonnee van het eerste uur van het FAM en heeft voor het Crowntheater veel BN-ers mogen interviewen in haar radioprogramma. Een feit waar zij graag mee te koop liep. Zij kende ook ’tout-Aalsmeer’, en niet alleen op cultureel gebied.

Joods
Ook geschiedenis had haar aandacht. Joke heeft jarenlang onderzoek gedaan naar haar eigen familiegeschiedenis. Hoewel een geboren Aalsmeerse, lagen haar roots in Egmond aan Zee, aan moederszijde. Een echte ‘Wijker’ en ook daar was ze trots op. Datzelfde onderzoek leverde haar ook de ‘wetenschap’ op dat zij van Joodse afkomst was, iets wat zeer belangrijk voor haar was. Ons maakte ze altijd wijs dat haar uiterlijk was bepaald door invloeden van de 80-jarige oorlog.

Fatale zaterdag
De gezondheidsproblemen drukten steeds meer een stempel op haar leven. Na jaren geprobeerd te hebben borstkanker en de daarbij ontstane problemen het hoofd te bieden, werd haar lichaam steeds zwakker. Zij bleef echter de optimist die zij altijd was geweest. Helaas namen problemen met haar geheugen de regie over. Dusdanig dat opname in een verpleeghuis onvermijdelijk was. De regelmaat die zij daar ondervond deed haar goed en zij knapte weer iets op. Tot de fatale zaterdag, voorafgaand aan haar overlijden. Joke werd getroffen door een zeer zwaar herseninfarct. Zij gleed weg in een comateuze toestand en is niet meer wakker geworden.

Hoewel Joke best wel op zichzelf was gericht, was zij een makkelijke prater en een sociaal mens. Zij kende iedereen, en zij zorgde er zelf wel voor dat mensen wisten wie zij was. Joke was een selfmade kleurrijke en flamboyante vrouw, die zichzelf als kind maar een grijze muis vond.

Maandag 29 maart vind de uitvaart plaats in besloten kring. Met haar hoedje en handschoenen op haar beschilderde kist, nemen wij afscheid van haar zoals zij was: kleurrijk en in het middelpunt van de belangstelling.

Foto’s archief AalsmeerVandaag en familie Wegman

 

5 reacties

 1. Lieve Marielle en familie,

  Een ontroerend liefdevol verhaal over jouw bijzondere moeder. Dat je daar nu de kracht voor vindt zegt iets over jullie sterke band met elkaar.

  Ik zal me Joke blijven herinneren als altijd positieve, warme, inspirerende, kunstminnende, altijd tot in de puntjes verzorgde lieve vrouw. Altijd betrokken en belangstellend voor anderen. Een mooi mens. Ik heb haar in mijn hart gesloten en zal haar nooit vergeten.

  Veel kracht en sterkte voor jullie.

  Ulla Eurich
  Mede namens KCA

 2. Lieve Familie, veel kracht en sterkte gewenst met dit verlies van zo’n mooie bijzondere vrouw en moeder.

 3. Lieve familie,

  Joke heb ik via het FAM leren kennen, toen ze hoorde dat ik op een woonark aan de Oosteinderweg, “ bij Carpentier in de sloot” geboren was heeft ze me heel wat bij gepraat over de ligging daar, de buren, de saamhorigheid, enz. Het drama dat onze oude buren is overkomen. Heel bijzonder om dat na bijna 70 jaar te vernemen.

  Veel sterkte en koester de mooie herinneringen aan Joke, ik zal haar verhalen missen, ze was een bijzonder vrouw.

  Lieve groet, Wieneke

 4. Gecondoleerd met het verlies van jullie moeder. Mooie in memoriam! Zou ze zeker trots op zijn geweest. Veel sterkte de komende tijd.

 5. Lieve familie en vrienden, Joke was nog familie van mij! Onze Oma’s waren zussen! Joke is nog bij ons op de koffie geweest en ik bij haar thuis! Lieve spontane vrouw was het, was erg gezellig! De familie en vrienden zullen haar gezelligheid erg gaan missen! Ik wens iedereen die haar zo dierbaar waren, heel veel sterkte in deze moeilijke tijd! Liefs Willemijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel