In memoriam Gerrit Kooij

(Leni Paul) Afgelopen woensdag is Gerrit Kooij op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Zijn leven lang bekleedde hij bestuurlijke functies, variërend van doopsgezind jeugdwerk tot het veilingvoorzitterschap.

Gerrit Kooij was een bedaagd man die zijn woorden weloverwogen koos. Een man van compromissen, noemde hij zichzelf. En een bestuurder.

Van vader op zoon
“Ook mijn vader was een bestuurder,” zei hij in een interview in 1998. “Mijn vader zat in het bestuur van Rabobank Amstelveen. Dat ging toen van vader op zoon. Als ze dachten, die komt uit een goed en betrouwbaar nest was dat een criterium. Nu gaat het allemaal anders”.

Vader Kooij had een rozenbedrijf en beide zoons, Gerrit en de ruim een jaar jongere Martin kozen eveneens alle twee voor een leven in de tuinbouw. Later werd gekozen voor de anjercultuur, want, zo redeneerde Gerrit, met anjers hoef je niet altijd op zondag bezig te zijn. Martin koos voor de handel, Gerrit zou zich bezig houden met de productie.

Al in de zeventiger jaren trad Gerrit Kooij toe tot het bestuur van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Achttien jaar lang maakte hij deel uit van het bestuur van de Maatschappij alsmede ook van het bestuur van de Vaktentoonstelling.

Lange lijst
De lijst van functies is lang. Van 1970 tot 1999 bestuurslid van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Siergewassen NAKS', voorzitter Proefstation Aalsmeer van 1972 tot 1982, lid en voorzitter van Rabobank Amstelveen, Commissaris van Hagelunie, Bestuurslid-secretaris van het Instituut voor Veredeling van Tuinbouwgewassen in Wageningen en  voorzitter van Stichting Fonds Internationale Bloemenvaktentoonstelling.

Vanaf 1956 was Kooij bestuurlijk betrokken bij de Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer. Van 1972 tot 1974 was hij lid van de Commissie van Toezicht van de in dat jaar aan de Legmeerdijk geopende VBA. Van 1976 tot juni 1992 was hij bestuurslid, tot juni 1989 vicevoorzitter en van juni 1989 tot juni 1991 voorzitter van de VBA.

Veilingsores
In 1998 zei Kooij daarover: “Vrienden zeiden toen vaak tegen me, wat wil je toch, met al die veilingsores aan je kop. Inderdaad heb ik bij de veiling veel meegemaakt: de grote investeringen van 300 miljoen gulden, reorganisaties”.

Kooij heeft nooit verbloemd dat hij het, volgens hem, ‘wegebben’ van de coöperatieve gedachte betreurde. Over de huidige ontwikkelingen van FloraHolland liet hij zich doorgaans niet uitgebreid uit.

Liefhebber van besturen
Kooij hield van besturen en daar kwam hij voor uit. Hij zei het altijd plezierig te vinden en interessant om met mensen om te gaan. Tegen de zwaarte van de taak zag hij nooit op.

Over de latere ontwikkelingen van de Vaktentoonstelling, de wat hij noemde ‘ontvlechting’ van de Maatschappij en de Vaktentoonstelling en het situeren van de beurs in de latere jaren als Horti Fair in de Amsterdamse RAI, had hij ook duidelijk een mening. Maar als man van compromissen hield hij die het liefst voor zichzelf.

Kooij was officier in de Orde van Oranje Nassau, hij bezat de gouden VBA-speld, de Waarderingsprijs van de Vereniging van Nederlandse Bloemisterij en de D. Jongkind Mzn.-prijs.

Sparring partner
Twee bestuursleden van de veiling, die veel met Kooij hebben samengewerkt, zijn Frans Kuipers en Piet Hooijman. Beiden waren zeer onder de indruk van het overlijden van de man, die ze nog geen week geleden aantroffen bij de afscheidsdienst van de nog geen tien dagen eerder overleden oud-voorzitter Jan Maarse.

Kuipers: “Ik zei hem dat ik met vakantie zou gaan en er op rekende hem bij thuiskomst nog aan te treffen. Ik schrok van deze mededeling.” Kuipers had al jong zitting in de Commissie van Toezicht van de CAV en werd in 1972 kandidaat-bestuurder. Van 1991 tot 2005 was hij veilingvoorzitter.

“Gerrit had als veilingbestuurder het echte kwekersbloed en hij sprong er uit met zijn kennis over de productie en de ontwikkeling, zowel hier als elders in de wereld.” Kuipers noemt Kooij in de periode van 1988 tot 1991 zijn sparring partner.

Enorme plantenkennis
“We zaten toen echt in een snel veranderende wereld, de import kwam op en er gebeurde veel.” Ook Piet Hooijman was vele jaren betrokken bij het bestuur van de veiling. Zijn eerste functie was in de Commissie van Toezicht van veiling Bloemenlust om in 1960 toe te treden tot het bestuur. Van 1972 tot 1993 was hij bestuurslid van de VBA en hij maakte Gerrit Kooij mee in diens diverse functies.

Ook hij spreekt over over Kooij's enorme plantenkennis. “Hij was een zeer prettige persoonlijkheid, een echte heer die er altijd op uit was een bindende factor te zijn tussen veiling en handel en tussen de handel en de kwekers. Een heel plezierig mens.”

Gentleman
Oud-burgemeester mr. Joost Hoffscholte zei vorig jaar in een interview met AalsmeerVandaag het volgende. “Kooij was wat de veiling betreft een tussenpaus. Hij was een echte diplomaat, vriendelijk, een gentleman en een echte Doopsgezinde.”

Gerrit Kooij is thuis (Uiterweg 200) waar gelegenheid is tot afscheid nemen en condoleren op zaterdag 1 augustus en zondag 2 augustus van 15.00 tot 18.00 uur. De afscheidsdienst zal worden gehouden op maandag 3 augustus om 11.00 uur in de Doopsgezinde Kerk waarna de begrafenis plaatsvindt op de Algemene Begraafplaats.Hierna is er gelegenheid tot condoleren in restaurant De Zotte Wilg.

Foto's: Gerrit Kooij tijdens een presentatie voor Rabobank Amstelveen en op de zeilboot met Jan Joore (foto's Gerard Hansen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin