‘Iets bijdragen geeft een voldaan gevoel’

Door: Leni Paul. Het op de Aalsmeerse Geraniummarkt in de bloemetjes zetten van iemand die zich in het afgelopen jaar opmerkelijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap is een jaarlijkse gebeurtenis die al dateert van zo’n 25 geleden, zegt ons Wim van Vliet, voorzitter van Groei & Bloei afdeling Aalsmeer van de landelijke vereniging Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Gisteren werd het echtpaar Corrie en Teun van Honk op de Geraniummarkt in het zonnetje en in de bloemen gezet.

“Toen de KMTP haar 25 jarig jubileum vierde besloot men tot een jaarlijkse met bloemen eren van een persoon die zich had ingezet voor de gemeenschap en wij in Aalsmeer doen dat nu al een kwart eeuw.”

Daadkracht
Bleef de naam van de gefêteerde man of vrouw in vroegere jaren ‘geheim’ tot op de dag van de huldiging, de laatste jaren wordt deze van te voren bekendgemaakt. En voor het eerst betreft het dit jaar een echtpaar dat zich al veel jaren inzet voor ‘de medemens’ en voor diverse goede doelen. Corrie en Teun van Honk zijn beiden begin zeventigers. Ze stralen een opgewekte daadkracht uit en als we hen daags voor het feestelijke moment opzoeken verbaast ons dan ook niet dan in hun fraai, smaakvol ingericht appartement in Kas een indrukwekkende lijst van vrijwilligerswerkzaamheden ter sprake komt. Teun: “Of we nog dagelijks werken, een baan hebben? Nee, we werken al vele jaren niet meer, daar zouden we geen tijd voor hebben.“

Zwembad van Van Staaveren
We kijken in het kort terug op hun leven dat voor Corrie begon op de Hornweg waar ze werd geboren. “Na de lagere school ging ik naar De Poort. Ik was een van de eerste leerlingen en deed de vooropleiding voor lerares.”

Teuns wieg stond in het Brabantse Nieuwendijk vanwaar hij met zijn ouders al jong naar Oude Wetering verhuisde. Na zijn schoolopleiding ging hij werken op de kwekerij van Van Staaveren waar hij Corrie ontmoette die eveneens op het bekende bedrijf aan de Hornweg werkzaam was. “Ik was onder meer bezig bij het zwembad dat daar op het bedrijf was. De oude meneer Van Staaveren was een prima man en goed voor zijn personeel.“

Corrie: ”We trouwden, kregen al snel drie kinderen en ja, toen ben ik gestopt met werken bij Van Staaveren. We woonden in Kudelstaart en ook vele jaren in de Wilhelminastraat. Toen Kas werd gebouwd kochten we dit huis en we wonen hier sinds 2002 met veel genoegen.”

Schoolkrant
Maar hoe zit het nu met de vele bezigheden en activiteiten, gericht op hen die hulp behoeven, hulp die jullie van jongs af aan verrichten en waarvoor je nu door Groei&Bloei in de bloemetjes werden gezet en waarvoor als echtpaar van het jaar terecht zijn gehuldigd? Corrie neemt het woord en kijkt terug op haar activiteiten voor anderen die ze vanaf het begin van haar huwelijk heeft verricht. “Ik begon met leiding geven op de zondagsschool tijdens de kerkdiensten en op De Brug ontplooide ik activiteiten voor de schoolkrant, zoals boekjes stencilen. En toen we in Kudelstaart woonden heb ik me ingezet voor de oprichting van De Zonnebloem in Kudelstaart. Ik zocht gastgezinnen en werd medeorganisator van de boottochten voor de hulpbehoevenden, maakte tochtjes naar de Keukenhof. Ja, ik vond en vind het fijn bezig te zijn voor anderen en ben een echt mensenmens.”

Van 2007 tot 2021 heeft ze zich ingezet voor de minder valide medemens in Ons Tweede Thuis. “We doen er spelletjes en daar genieten de mensen van en ik ook. Die mensen zijn zo puur. Ze zijn oprecht blij en ook vaak boos, ze tonen echt hun emoties.”

Doorgaan
Haar bezigheden zijn zeer divers, zo is ze lid van de vrouwenraad en de diaconie, lid van het kerkbestuur van de Oosterkerk en wordt er veel vergaderd. “Ja, iets bijdragen geeft me een voldaan gevoel”. Maar de ontkerkelijking neemt rap toe. (optimistisch) “Maar wij blijven doorgaan.” En zich heerlijk ontspannen kan ze ook al vele jaren, zo zegt ze, bij het dameskoor Vivace waarvan ze al 26 jaar trouw lid is.

Het wordt tijd om de verdiensten op het vrijwilligersvlak van Teun te noteren. Tenslotte worden de twee als echtpaar door Groei&Bloei in de bloemetjes gezet en onderscheiden.

Zeven keer geopereerd
Op zijn veertiende jaar kwam Teun naar Aalsmeer en trad op zijn zeventiende in dienst bij Van Staaveren. Ondanks gezondheidsproblemen (“ik ben zeven keer aan mijn been geopereerd”) heeft hij, evenals zijn vrouw Corrie, zich al van jongs af aan ingezet voor anderen. ”Ja, ik ben ook altijd wel vrijwilliger geweest. Bij De Brug heb ik allerlei voorkomende werkzaamheden verricht. Met mijn been is het uiteindelijk weer goed gekomen. Ik hoor het dokter van Kessel nog zeggen na zes operaties, we proberen het nog een keer, bij de befaamde arts Koekenberg in Zonnestraal en het is toen inderdaad weer goed gekomen.“

Jong dementerenden
Teuns werkzaam leven voerde hem onder meer naar de toenmalige CTAV en naar een Westlands bedrijf van potgrond. “Ik ben net als Corrie een optimistisch mens en er valt altijd veel te doen. Ik heb naast mijn inzet als vrijwilliger, ook veel hobby’s, ben imker, geniet van mijn aquarium, maar ook buiten mijn eigen liefhebberijen valt er nog veel te doen als trouwe hulp op vele fronten. Zo ben ik iedere vrijdag aan het werk in Irene voor de jong dementerenden die daar zijn voor dagbesteding. Ik haal die mensen vaak thuis op en breng ze weer weg. Verder doe ik clubwerk bij Irene, help mensen met computerproblemen en heb bij Irene ook de tuin aangelegd. Nee, er blijft echt genoeg te doen voor mensen en dan is het fijn en mag je dankbaar zijn als je je voor hen kan inzetten.”

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin