Hutten bouwen is verboden

(Bevat video) De gemeente is er duidelijk over: hutten bouwen in de openbare ruimte is niet toegestaan. En dat heeft alles te maken met veiligheid en aansprakelijkheid. Naar aanleiding van een bericht op de sociale media waarin een moeder haar verontwaardiging uitsprak over het demonteren van een huttencomplex, zochten wij de jongens op en legden tegelijk contact met de gemeente. De jongens zijn teleurgesteld, de gemeente geeft aan dat ze de wet naleeft. Toch gloort er hoop voor de jongens aan de horizon. Ze zijn uitgenodigd door wethouder ‘groen en speelgelegenheden’ Wilma Alink om over hun onvrede en wensen te komen praten.

Als je het vijftal jongens Gijs, Jonah, Esrom, Sil en Asher vraagt wat ze leuker vinden: gamen of hutten bouwen, klinkt het antwoord overtuigend. Hutten bouwen natuurlijk. Ze hebben dan ook een prachtige plek gevonden om hun avontuurlijke activiteiten te ontplooien. In de dichtbegroeide bossen van het voormalige VVA-terrein bouwden ze een pracht van een hut. Dat moeten we tenminste aannemen want het meeste van hun bouwsel is door de gemeente verwijderd. “We hadden van alles verzameld. Een tv, een barbecue, matjes om op te liggen, bakstenen voor de open haard en een tuintje met allerlei verschillende planten. En we bedachten zelf spelletjes waarmee we punten konden verdienen. Wie de meeste punten haalde had die dag de leiding. Hutten bouwen is heel leerzaam,” vertellen de jongens nog half terneergeslagen daags na de ontmanteling van hun droomoord. Expeditie Robinson spelen zit er even niet meer in.

Navraag bij de gemeente leert dat de hutten zijn weggehaald in verband met de veiligheid. “Als gemeente zijn we verplicht veiligheidscertificaten te hebben voor speelgelegenheden in de openbare ruimte. Hutten en speeltuinen moeten dan voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Behalve dat het volgens de regels dus niet is toegestaan om hutten in de openbare ruimte te bouwen, willen we de veiligheid van de kinderen in Aalsmeer voorop stellen,” zo laat de afdeling Voorlichting weten, “hutten bouwen in de openbare ruimte is verboden. Het kan zorgen voor schade aan de beplanting en overlast en zwerfvuil veroorzaken.”

Jan Smit
Ter illustratie voegt de voorlichtster een digitaal stapeltje achtergrondinformatie toe waarbij vooral het artikel over Jan Smit op NH gelijkenissen vertoont met de situatie in de Hornmeer. De Volendamse BN’er had begin dit jaar met een groepje ouders een boomhut gebouwd die zijn geliefde gemeente Edam-Volendam binnen een dag alweer verwijderd had. Ook hier was het antwoord kort en krachtig: ‘het mag niet’. De gemeente is altijd verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de buitenruimte, lezen we in een ander bijgevoegd stuk. Als zich bij een (boom)hut een ongeval voordoet, kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden. Daarbij is een hut leuk zo lang het duurt, maar als de lol eraf is verloedert de boel.

Gespreid bedje
Bij de hut van de Aalsmeerse kinderen was nog iets anders aan de hand. Zwervers schenen zich aangetrokken te voelen tot deze geïmproviseerde kampeermogelijkheid. Voor enkele dak-en thuislozen voelde de junglehut kennelijk als een gespreid bedje. Ze deden er hun behoefte en lieten sporen van drugsgebruik achter. Niet in de haak als het gaat om de veiligheid van kinderen, zo is de gemeente van mening. Dat beseffen de kinderen, die de zwervers ook daadwerkelijk in de omgeving van hun hut hebben gespot ook wel. Ze hopen dat de gemeente met een alternatieve locatie komt die èn net zo leuk is als deze èn veilig genoeg om te spelen. Wat dat betreft kunnen ze hoop koesteren uit het initiatief van de gemeente Edam-Volendam. Die heeft toch mooi gezorgd voor een bouwspeelplaats voor kinderen. Maar ja, die hadden wel Jan Smit als stok achter de deur…

Tekst, foto’s, film Arjen Vos

2 reacties

  1. 60 jaar geleden deden we niets anders dan hutten bouwen.kinderen blij en ouders blij. nu mag het niet meer. bizar henk de vries

  2. Alle creativiteit wordt in de kiem gesmoord, schandalig! Ik zie het hier in Kudelstaart ook weer gebeuren! Ze creëren zo wel hangjongeren en dan is er weer wat te mopperen en klagen! Zijn er geen jeugdwerkers die de jeugd kan begeleiden in en bij het bouwen van hutten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel