Hortensia blikvanger bij Flowerfestival

Internationaal bezoek op de Historische Tuin

Door: Arjen Vos. Met de hortensia in de hoofdrol bezorgde het Aalsmeer Flower Festival de pakweg 1500 bezoekers een vrolijk en fleurig weekend. Van vrijdag tot en met zondag stonden de deuren van het Flower Art Museum en de Historische Tuin gastvrij open voor een nationaal en internationaal publiek en maakte de Westeinder rondvaartboot overuren.

Jan de Boer en Gido Oude Kotte openen de kas

Het festival begon vrijdagochtend met een ontbijt voor genodigden en de opening van de onlangs geplaatste kas voor de entree van het FAM. Een donatie van Barendsen Bloemen. Het charmante bouwsel naar Engels model had jarenlang als showkas op het veilingdak gestaan maar moest daar weg. Oud-directeur Jan de Boer gunde de kas aan het museum dat hem dankbaar in gebruik nam. Dit weekend als expositieruimte voor hortensia’s en workshops bloemschikken met Femke Lek maar in de toekomst ook als ontmoetingsruimte voor mensen uit ‘het vak’. Want sinds er door de voortrazende digitalisering geen ontmoetingen meer plaats vinden op en rond veilingklokken, zullen er volgens Jan de Boer nieuwe locaties moeten worden gevonden.

Gouden lint
Voor dergelijke ontmoetingen zijn beide musea volgens hem bij uitstek geschikt, zo deelde hij mede bij de aanvang van het festivalweekend. Samen met Bloemenbureau Holland en de Greenport zal er bekeken worden hoe daar invulling aan te geven. Bijna hand in hand met de burgemeester knipte De Boer het gouden lint van de kas door en was zowel de kas als het drie dagen durende feest geopend.

Uitbreidingsplannen FAM
In de wandelgangen van het museum maar ook steeds meer daarbuiten gonst het overigens al enige tijd over ambitieuze uitbreidingsplannen. Over de details daarvan treedt het museum binnenkort naar buiten.

Hoofdarrangeurs Christa Snoek en Marloes Joore
‘Grapje’ van Christa Snoek

Verbinding met Japan
In het museum had meesterbinder Marloes Joore voor de verbinding gezorgd tussen de reeds aanwezige Japanse expositie ‘Hanakotoba’ en haar eigen bloemsierkunst. Daarin was ze volgens kenners uitstekend geslaagd. “Bezoekers vonden het allemaal heel mooi in elkaar over lopen,” vertelt festivalorganisator Constantijn Hoffscholte die vond dat ook Christa Snoek op de Historische Tuin prachtig werk had geleverd, “Christa had met haar ontwerpen goed gebruik gemaakt van de omgeving met allerlei grapjes en verrassingen.”

Bezoekers konden er niet omheen dat 2024 in Aalsmeer als Jaar van de Hortensia bekend staat. Het ging heel veel over deze van oorsprong Japanse bloem die dankzij P.F. von Siebold naar Nederland gehaald is. Hortensia’s met dubbele kleuren of met koppen als meloenen zo groot, ze oogsten lof en bewondering en werden ontelbare malen gefotografeerd.

Opvallend was ook de enorme belangstelling voor de rondvaart. De drie aangekondigde afvaarten werden met volle boten uitgevoerd en op zondag kwam daar nog een extra tochtje bij.

(Foto’s: Jaap Maars, zie ook de galerij onder de advertentie van Eveleens Makelaars) 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin