Jaap Vreeken is de vierde generatie in het oorspronkelijk uit Oude-Wetering stammend kwekersgeslacht. Sinds 1989 kweken vader en zoon het niet alledaagse-gewas Bouvardia. De plant stamt uit Midden-Amerika. Een gesprek over het wel en wee in de tuinbouw, over ondernemerschap en ook over de inmiddels landelijke bekendheid van de 51-jarige Jaap,die veel roem verkreeg door de populaire TV-uitzending Boer zoekt Vrouw. Dat is gelijk de reden dat we een uitstapje maken over de Aalsmeerse gemeentegrenzen heen, iets dat we zelden doen voor deze rubriek.
Jaap Vreeken doorliep de Rijksmiddelbare Tuinbouwschool Aalsmeer waarna hij al snel de wijde wereld in trok. “Ik wilde naar Nieuw-Zeeland en had aanvankelijk het plan daar te blijven. Ik ben, naast mijn zus, de enige zoon in ons familiebedrijf. Op een dag schreef mijn vader over zijn plannen om in Rijsenhout in het nieuwe tuinbouwgebied een bedrijf te starten met Bouvardia. Dat leek mij ook wel wat en toen ben ik teruggekomen. In 1989 zijn we hier gestart. Inmiddels was ik een studie bedrijfskunde en agri-business begonnen en die heb ik succesvol afgerond. Een van de modules in die studie was het overnemen van het bedrijf van de buren. Wij waren hier in de gelegenheid uit te breiden van 8000 naar 20.000 meter. In 2012 wilde ik nog meer uitbreiden en omdat het bedrijf van de andere buren, Van Zanten, leeg stond, konden we daar ook terecht.'
Experiment
Er volgt een relaas over de toenmalige uitbreidingsplannen van vader en zoon Vreeken, nog steeds een van de kwekers met het product Bouvardia. Letterlijk en figuurlijk ging het pad zakelijk niet altijd over rozen. Naast voorspoed (uniek product, goede opbrengst, het als enige Bouvardiakweker gaan telen van de enkelbloemige Bouvardia White Sensation) was er ook tegenslag zoals het bij de verlichting overgaan van wisselspanning op gelijkspanning, een experiment dat niet de verwachte voordelen opleverde.
Concurrentie
Ook kwam er concurrentie. “In de laatste twee jaar tijd is het areaal Bouvardia, mede door de vestiging van een flink bedrijf in de Bommelerwaard, uitgebreid met honderdtachtig procent. Zo'n uitbreiding heeft uiteraard invloed op de prijsvorming.”
Naast bezig zijn op het eigen bedrijf is Jaap Vreeken betrokken bij internationale communicatieplatforms en andere organisaties op agrarisch gebied.
Vader Krijn Vreeken, een jeugdig ogende tachtiger, is ook nog dagelijks actief in het bedrijf met acht tot tien werknemers. Op de hobby van Vreeken Sr., het fokken van een indrukwekkende kudde van Shetland ponies waarmee hij landelijk hoog scoort, komen we later graag terug in AalsmeerVandaag.
Over de vele ups en gelukkig weinig downs in het kweken van Bouvardia zouden we met de enthousiaste vakman Jaap nog lang kunnen praten. Over de schoonheid van het kleurige gewas dat zijn naam dankt aan dokter Bouvard, de lijfarts van de Franse koning Lodewijk de dertiende, over Vreekens unieke enkelbloemige soort White Sensation dat aanslaat in de wereld van de bloemisten en over de onderscheidende manier van telen door de Vreekens. Het is duidelijk: vader en zoon houden van hun vak. Maar wij zijn ook naar Rijsenhout gekomen om een en ander te horen over het deelnemen van Jaap aan de bij velen razend populaire TV-uitzendingen Boer zoekt vrouw.
“Samen met een vriendin zat ik eens naar zo'n uitzending te kijken toen zij het plan opperde: Jaap, ik ga jou daar eens voor opgeven.”
“Wilde je dat?” “Nou ja, ik ben nu 51, was toen 50 en had wel vaker gedacht: ik heb een prachtig bedrijf, fijn werk, houd van mijn vak, maar ben wel alleen. En als ik dan zeventig ben en terugkijk en ik zit dan nog steeds in mijn eentje 's avonds na het werk op de bank, nee, dat lijkt me niet zo leuk. Er zijn andere dingen in het leven.”
Dames op zicht
Wie oppervlakkig zou denken dat na een telefoontje naar de omroep alles snel geregeld zou zijn voor het programma heeft het mis. Het is, zo horen we van Jaap, een langdurige traject dat genomen moet worden om te kunnen deelnemen. “Er waren zeshonderdtweeendertig aanmelding,dan worden er veertig uitgekozen en ik zat bij de laatste tien. Er werden me negenenveertig brieven toegestuurd, ik heb dames op zicht gehad en drie zijn komen logeren. Er is veel contact vooraf en ook na het einde van de uitzendingen is er de zogenaamde nazorg. Er zijn veel emotionele momenten geweest over en weer.”
Wie de serie volgt weet dat er niet voor iedereen een happy-end is weggelegd en ook Jaap vond er tenslotte niet zijn gedroomde bruid….
Hij verhaalt onder andere over de logeerpartij in eigen huis, de maaltijd met de drie vrouwelijke kandidaten bij zijn ouders en de ervaring die hij rijker was, ook al leidde het niet tot het gehoopte resultaat. Jaap: ”Dat het zoveel los zou maken, nee, dat had ik niet verwacht. Eentje van de drie ging bijvoorbeeld huilend het pad af. Ik stond in de Story, de Privé, de Party, kwam in het shownieuws van SBS, ongelooflijk. Zo'n impact, daar heb je van tevoren geen idee van. Mensen die je herkennen. Zo was ik laatst naar Friesland, zat ik in een café in Franeker, komen er mensen op je af: bent u niet boer Jaap?”
De bloemenboer
Leefde heel Rijsenhout ook met je mee?
“O, dat viel wel mee. Er waren en zijn nog steeds meer reacties uit het oosten en het zuiden van ons af. Er komen ook nog steeds brieven binnen en die beantwoord ik allemaal.Ik was ook op het festival van The Golden Earrings deze zomer. Duizenden mensen en dan word je ook door velen gezien. Ha, de bloemenboer, werd er geroepen.”
Je hebt een opwindende tijd gehad, Nu weer de hele dag bezig in de kassen 's avonds saai op de bank? “Nou nee, hoor, Ik ben in mijn vrije tijd veel aan het speeddaten, heb nog negenenveertig brieven te beantwoorden en ik heb het nog niet opgegeven.”
Tekst Leni Paul, foto's Jaap Maars
(advertentie)