Herdenking Raadhuisplein

Op drie plaatsen in de gemeente werd vrijdagavond stil gestaan bij de Dodenherdenking. De samenkomsten bij de monumenten op het Raadhuisplein, de Buismalaan in Oost en de Schweitzerstraat in Kudelstaart trokken veel mensen in alle leeftijden. Voor het eerst waren er bij de herdenking dranghekken geplaatst voor het gemeentehuis. 

Op het Raadhuisplein kwamen enkele honderden mensen samen. Met zoals gebruikelijk een ereplaats voor de familieleden van de in de gedenksteen gegraveerde plaatsgenoten die tijdens de oorlog het leven lieten. Sursum Corda zorgde voor de muziek, de scouts van WIOL en Willem Barendsz vormden een erewacht en schoolkinderen lazen zoals ieder jaar zelfgemaakte gedichten voor. Ook kinderburgemeester Derek deed een woordje.

Opmerkelijk was het dat in plaats van burgemeester Jeroen Nobel, wethouder Ad Verburg een toespraak hield. Het werd hem vanwege zijn naderende afscheid gegund, zo luidde de verklaring. Nobel zelf was een dag later wel present om de estafettelopers uit Wageningen welkom te heten.

Wat doen wij?
Verburg stelde zich de vraag wat hijzelf gedaan zou hebben wanneer hij de oorlog had meegemaakt. Helpen of wegkijken? Maar hij trok het ook naar het heden: “Wat doen wij, als we zien dat iemand op straat wordt lastig gevallen. Kijken we weg of schieten we te hulp? Of leggen we het vast op onze mobiele telefoon? Wat doen we als we zien dat iemand wordt gepest? Als er migranten in onze wijk komen wonen? Hoe voeden wij onze kinderen op? Met respect voor anderen of vanuit wantrouwen en angst? Deze tijd vraagt om mensen die tegen de stroom in opkomen voor anderen.”

Tenenkrommend
Hierna volgde het 'Taptoe Signaal' als inleiding op de twee minuten stilte. Het was echter tenenkrommend hoe iemand het bij het restaurant aan de overkant toch presteerde om die stilte te verstoren. Alsof er precies op dat moment nog een kastje in elkaar getimmerd moest worden.

Daarna werden er door verschillende mensen kransen gelegd en kreeg iedereen de gelegenheid langs de gedenksteen te lopen en er al dan niet bloemen achter te laten. De bijeenkomst werd afgesloten in de Burgerzaal waar koffie klaar stond. Liefhebbers konden in de Trouwzaal nog de film bekijken over Aalsmeer in oorlogstijd.

Tekst en foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van de Geraniummarkt

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel