Herdenking raadhuis: ‘Wat is goed en wat is fout?’

Door: Arjen Vos. De Nationale herdenking in het centrum vond gisteren evenals de voorgaande vier edities in de Burgerzaal van het raadhuis plaats. Een tijdsbestek van een half uur bleek aan de krappe kant voor het volle programma met gedichten, muziek en een toespraak van de burgemeester.

Zoals al door verslaggever Joop Kok geconcludeerd werd in Kudelstaart, zo was het ook bij de herdenking in het centrum. Vele mensen waren naar het raadhuis gekomen om gezamenlijk stil te staan bij hen die stierven in de strijd voor de vrijheid. Dat die vrijheid kostbaar en kwetsbaar is, maakt de situatie in Oekraïne wel duidelijk. Dorpsdichter Jan Daalman refereerde in zijn gedicht aan de winnende World Pressfoto die de tragiek van de oorlog in beeld had gevangen. Daarna droegen kinderen van de kinderraad gedichten voor die door leerlingen van OBS De Zuidooster waren geschreven. Gevolgd door zang van NinaLynn begeleid door Lucas Beukers.

NinaLynn en Lucas Beukers

Gecompliceerd
In zijn toespraak stelde burgemeester Oude Kotte de aanwezigen en zichzelf de vraag wat goed is en wat fout. En dat het maken van een keuze in oorlogstijd kan bepalen of je aan de goede of verkeerde kant van de wereldgeschiedenis geplaatst wordt. Ter illustratie hield hij de levensgeschiedenis rondom collaborateur Jacob Luitjens tegen het licht. Tegen de achtergrond van de oorlog en de gruwelen die zich hebben afgespeeld was ‘De schrik van Roden’ zoals de Groninger genoemd werd, slechts een kleine vis. Een interessante geschiedenis maar iets te gecompliceerd voor de tien minuten tijd die de burgemeester toegewezen had gekregen waardoor de twee minuten stilte een tikkeltje later ingingen. Geen drama natuurlijk maar wel een spannend moment voor de draaiboekbewakers.

Het Taptoe signaal door Maarten Elzinga

Kransen
Door de goed gevulde Burgerzaal werden de twee coupletten van het Wilhelmus goed meegezongen. Aansluitend brachten scouts van Wiol & Willem Barendsz de kransen naar buiten waar ze door diverse genodigden bevestigd werden aan het namenmonument. Als besluit konden ook anderen bloemen neerleggen. De gemeente had voor genoeg witte rozen gezorgd zodat iedereen aan het ritueel mee kon doen.

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Werkreturn)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin