Herdenking Kudelstaart: “Er is betaald voor onze vrijheid’

Bij het monument De Propeller aan de Schweizerstraat stonden de Kudelstaarters met elkaar stil bij de vele slachtoffers van alle oorlogen. Jaap Overbeek heette als voorzitter van de Dorpsraad iedereen welkom en in het bijzonder de veteranen Menno Vreeken en Vincent van Ent, die namens alle veteranen een krans legden. Het was voor het eerst dat op de drie plaatsen in Aalsmeer (centrum, Oost en Kudelstaart) veteranen, die in welke oorlog of in welke vredesmissie dan ook gediend hebben, kransen legden.
 
Overbeek legde uit dat De Propeller symbool staat voor de vrijheid die letterlijk boven en over onze hoofden is bevochten. Met als gevolg dat een geallieerde bommenwerper van het Nieuw-Zeelandse Squadron in de Westeinderplassen een noodlanding moest maken en waarbij piloot Ken Dunmall door de Duitsers werd meegenomen. “Nederlanders mopperen weleens dat we in ons land voor alles moeten betalen,” zegt Overbeek. “Toch kreeg niemand van ons ooit een rekening voor zijn vrijheid. Daar is al voor betaald. Door al diegenen die hun leven gegeven hebben voor jouw en uw vrijheid.”
 
Geadopteerd
Nina Buskermolen, Gijs Wentzel en Rowayda Zagougi droegen namens OBS Kudelstaart zelf geschreven gedichten en verhalen voor. De OBS heeft het monument in 1988 geadopteerd en groep acht leerlingen vertellen ieder jaar op 4 mei in hun eigen woorden wat vrijheid voor hen betekent. Ook kinderen van de Graankorrel en de Antoniusschool hebben nagedacht over vrijheid en Maud Fontaine, Isis Buskermolen, Laetischa van de Bijtel, Justin van de Graft, Ashley Kiburg, Ravi van der Ham, Thijs van Zelst, Xylan Roetman en Jade van Arkel lazen wat voor.
 
Nooit meer
Daarna stond Jan Bouwmeester namens de gemeente stil bij het thema ‘Vrijheid geef je door’. Hij blikte onder andere terug op de eerste keer, zo’n vijftig jaar geleden, dat hij over de dodenherdenking hoorde op de lagere school en vertelde over eerdere dodenherdenkingen met als thema ‘dit mag nooit meer gebeuren’.  “Het verleden mag nooit meer gebeuren. Het is dan ook geen keuze, maar onze plicht om de vrijheid ook daadwerkelijk door te geven,” aldus Bouwmeester.
 
Taptoe
Muziekvereniging Flora onder leiding van dirigent Erwin ter Bogt zorgde voor de muzikale omlijsting en de indrukwekkende taptoe, voor de twee minuten stilte, werd gespeeld door trompettiste Franka du Pau.
 
De herdenking werd afgesloten door het Wilhelmus en de kransleggingen. Die eer ging naar afgevaardigden van de Dorpsraad en de gemeente, veteranen Vreeken en Van Ent, kinderen van de OBS Kudelstaart en andere schoolkinderen.
 
Tot slot werd iedereen uitgenodigd voor een kopje koffie in het Dorpshuis.
 
Verslag van Aalsmeer Centrum en -Oost volgt later.

Tekst en foto's Ilse Zethof (zie ook de gallery)

[advertentie]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel