Herdenking Kudelstaart bracht veel mensen samen

Door: Arjen Vos. Zo druk als gisteren was het in de beleving van Dorpsraadleden nog niet eerder. Niet alleen verzamelden mensen zich op het schiereilandje aan de Schweitzerstraat rondom monument De Propeller, ook op de naastgelegen straat, fietspaden, grasvelden en balkons stonden mensen om de gevallenen in oorlogstijd te gedenken en stil te staan bij het belang van vrede en vrijheid.

De afgelopen twee jaren had de vrijheid om op deze manier te herdenken door corona behoorlijk onder druk gestaan. Met slechts een handjevol vertegenwoordigers werden de edities van 2020 en 2021 uitgevoerd. Een heel verschil met de naar schatting 200 aanwezigen nu. Dat het weer kan maar ook met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd leek het belang van samenkomen groter dan ooit. De herdenking werd tevens bijgewoond door enkele Engelse gasten die in Kudelstaart bij familie op bezoek waren.

Sybrand de Vries

Vechten voor rechtvaardigheid
Bij de kostbaarheid van vrijheid werd uitgebreid stilgestaan door afgevaardigde van de gemeenteraad Sybrand de Vries. Hij ging dieper in op de rol van de zeven Nieuwzeelandse jongemannen die met de Short Stirling bommenwerper aan de andere kant van de wereld kwamen vechten voor rechtvaardigheid en tegen dictatuur. De propeller van hun op 17 december 1942 neergeschoten vliegtuig vormt sinds 1987 het gedenkteken in Kudelstaart. De Vries stipte aan dat we er in Aalsmeer en Kudelstaart door de jaren heen plaatsgenoten hebben bijgekregen die onderdrukkende regimes ontvlucht zijn. “Zij zijn huis en haard ontvlucht omdat hun huis en haard verwoest werden. Zij en hun familieleden werden vervolgd en een menselijk leven was niet langer mogelijk in hun thuisland. Het is Syrië, Irak of Afghanistan. Het is Eritrea, Ethiopië of Somalië. Het is nu zeker de Oekraïne.” Naast De Vries, waren er woorden van Dorpsraadvoorzitter Jaap Overbeek en zes kinderen van de Antoniusschool die gedichten voordroegen.

Verstoord
De twee minuten stilte volgend op het taptoesignaal van Sursum Corda muzikante Anneke Wies-Blom, werden jammerlijk verstoord door een bromfietser bij wie kennelijk geen enkel lichtje ging branden bij het zien van zoveel mensen op straat. Het was de enige dissonant bij een verder vlekkeloos verlopen herdenking.

Na het bevestigen van de kransen, lieten twee kinderen een aantal vredesduiven los waarmee een einde kwam aan de plechtigheid.

Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van H2 Makelaars 

 

 

 

 

Lees vorig bericht

Herdenking Aalsmeer Oost

Lees volgend bericht

‘Prijs voor vrijheid is hoog’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *