Herdenken, vieren, respect betuigen

Kransen bij het monument in het raadhuis

Door: redactie. Al ruim tien jaar organiseert Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer activiteiten die eraan moeten bijdragen dat niet vergeten wordt wat oorlog en onvrijheid betekenen. Maar ook dat vrijheid nooit als vanzelfsprekend wordt beschouwd en dat degenen die zich voor vrijheid hebben ingezet of dat nog steeds doen, geëerd en respect betuigd krijgen. Dit jaar bieden de vrijwilligers van de stichting in samenwerking met de Gemeente Aalsmeer en andere partners activiteiten aan op 1, 4 en 5 mei.

Vrijheidsconcert 1 mei
Een muzikale vertelling door The Seranade Sisters & Egbert Meijers. In deze muzikale vertelling zingen The Serenade Sisters a capella en vierstemmig 79 jaar na de tweede wereldoorlog de liedjes die destijds klonken. Muziek die de bevrijding van toen doet herleven. Maar ook breekbare liedjes over machteloosheid, toekijken en anders-zijn komen voorbij, liedjes van alle tijden in een jasje van a cappella vierklanken á la Andrews Sisters, met swingende vingerknips en verrassende instrumentale begeleiding. Egbert Meijers verbindt de muziek met het verhaal en reflecteert op onderwerpen als herdenken, liefde en vrede.

Het Vrijheidsconcert  is op woensdag 1 mei om 20 uur in het Flower Art Museum. Niet toevallig is in het museum nog de tentoonstelling WanHoop te zien. Info en kaartverkoop op www.skca.nl

(Let op: degenen die kaarten hebben of nog gaan bestellen moeten rekening houden met wegwerkzaamheden op de Kudelstaartseweg. Het FAM is alleen bereikbaar vanuit de richting Kudelstaart.)

Erewacht veteranen bij 4 mei herdenkingen
Ook dit jaar staan Aalsmeerse en Kudelstaartse veteranen op de drie locaties locaties van de 4 mei herdenkingen op erewacht: in de Burgerzaal, bij het monument De Propeller in Kudelstaart en bij het monument Hell’s Fury in Oosteinde.

Naast een eerbetoon aan omgekomen militairen, symboliseert hun aanwezigheid dat vrede, vrijheid en veiligheid nog altijd om inzet en betrokkenheid vragen, en daarmee betuigen wij, de inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart hen waardering en respect. De veteranen zullen kransen leggen ‘voor alle militairen en al het koopvaardijpersoneel, omgekomen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de Tweede Wereldoorlog en nadien in oorlogssituaties en bij vredesoperaties’.

Alle herdenkingen starten om 19.30 uur. De locaties en de volledige programma’s worden bekendgemaakt op www.aalsmeer.nl en in de lokale media.

Vrijheidsvuurceremonie op 5 mei
Het Vrijheidsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Dat vuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei op het 5 Mei plein in Wageningen ontstoken. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Ook dit jaar doet een Aalsmeerse loopgroep mee: 20 hardlopers en enkele fietsers brengen het Vrijheidsvuur in estafettevorm over een afstand van zo’n 85 km naar Aalsmeer. De aankomst van het Aalsmeerse team wordt op 5 mei tussen 10.30 uur en 11 uur verwacht bij het raadhuis. Vanaf 10.30 uur is iedereen van harte welkom bij de feestelijke aankomst van de Aalsmeerse loopgroep en het ontsteken van het Vrijheidsvuur.

(Foto’s: archief AV/Laurens Niezen/Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin