Herdenken en vieren: het programma

Door: redactie. De Stichting 4 en 5 mei heeft voor de komende dagen tal van activiteiten op het programma. Deels voor genodigden maar ook toegankelijk voor iedere belangstellende. Naast de voor iedereen toegankelijke Dodenherdenking zijn er onder meer maaltijden en is er de bekende Bevrijdingsvuurestafette waaraan ook Burgemeester Oude Kotte deelneemt. Samen met een groep plaatsgenoten haalt hij ‘het vuur’ op uit Wageningen om dat lopend en fietsend naar Aalsmeer te brengen.

Op zaterdag 7 mei om 12 uur schuiven 100 genodigden in de Burgerzaal van het gemeentehuis aan voor de Vrijheidsmaaltijd, georganiseerd met hulp van Rotary Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn. Uitgenodigd worden zorgmedewerkers, mantelzorgers, veteranen en vrijwilligers van sport- en culturele verenigingen. De Vrijheidsmaaltijd is dé gelegenheid om het met elkaar te hebben over wat vrijheid en onvrijheid voor je betekent. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ben je zorgmedewerker, mantelzorger of vrijwilliger bij een sport- of culturele vereniging? Meld je dan snel aan via deze link.

Herdenking raadhuis
Bij het raadhuis begint de herdenking vanavond om 19:15 uur. Zowel het Wilhelmus als het Oekraïense volkslied zal hier klinken. Kinderen van de Oosteinderschool lezen gedichten voor en er zijn toespraken van onder meer kinderburgemeester Anne van Duijn en schrijfster Marianne Knecht Bij het oorlogsmonument worden kransen gelegd en er er gelegenheid tot het leggen van bloemen door de familieleden van de gesneuvelden en door belangstellenden. Muziek wordt verzorgd door Aalsmeers Harmonie. Iedere bezoeker mag een Happy Stone meenemen uit het kunstwerk van De Kunstploeg, dat in de burgerzaal ligt ter gelegenheid van het 888-jarig bestaan van Aalsmeer. De stenen staan symbool voor het vieren van vrijheid, zij krijgen hun vrijheid terug door weer te gaan zwerven.

Herdenking Kudelstaart
In Kudelstaart is de door de Dorpsraad georganiseerde herdenking vanaf 19.30 uur bij het monument ‘De Propeller’ in de Schweizerstraat. Kinderen van de Antoniusschool doen voordrachten, Sybrand de Vries spreekt namens de gemeente en er is muziek van Sursum Corda. Anneke Wies-Blom geeft met haar trompet het signaal voor de twee minuten stilte die om 20.00 uur in acht worden genomen. Aansluitend wordt het Wilhelmus gezongen en worden er kransen gelegd door de Dorpsraad, de veteranen Menno Vreeken en Vincent van der Endt, kinderen van de Antoniusschool en andere belangstellenden. De bijeenkomst wordt afgesloten door de voorzitter van de Dorpsraad Jaap Overbeek.

Aalsmeer Oost
In Aalsmeer Oost is de herdenking vanaf 19:30 uur bij (een replica van) het Hells Fury monument aan de H. Buismalaan in Nieuw-Oosteinde. Het oorspronkelijke uit glasplaten opgebouwde monument, wordt vervangen door een metalen versie omdat het glas meerdere malen beschadigd is geraakt. Vermoedelijk door warmtewerking. Het monument had voor de herdenking klaar moeten zijn maar dat is niet gelukt. Aanvangstijd vanavond is 19.30 uur. Spreker is onder andere Jelle Buisma namens de gemeente.

Bevrijdingsvuur
Na de 4 mei herdenking haalt het Aalsmeerse team van de Bevrijdingsvuurestafette het Vrijheidsvuur op in Wageningen brengt het ’s nachts in estafettevorm lopend en fietsend naar Aalsmeer. Onder de deelnemers is ook burgemeester Gido Oude Kotte. De feestelijke intocht van het Vrijheidsvuur is op 5 mei ’s ochtends tussen 10.45 uur en 11 uur bij het gemeentehuis in Aalsmeer. Iedereen is welkom om de lopers en fietsers te begroeten en de ceremonie bij te wonen.

Vrijheidssoep 5 – 7 mei
Ook dit jaar zullen zorgcentra, klanten van de voedselbank en bezoekers van deelnemende restaurants in Aalsmeer en Kudelstaart weer worden getrakteerd op Vrijheidssoep. Nationaal Comité 4 en 5 mei liet het recept voor deze vegetarische soep samenstellen door chef Nadia Zerouali. Wie hem thuis zelf wil maken kan het recept downloaden.

Vrijheidsconcert 6 mei
Geen Bevrijdingsweek zonder vrijheidsconcert. Pieter Groenveld slaagde erin om de jonge Canadese singer songwriter Lynne Hanson en haar band The Good Intentions naar De Oude Veiling in Aalsmeer te halen. Te rauw voor folk en te ‘blues’ voor country, heeft de muziek van deze stoere chick haar niet voor niets de bijnaam ‘Canadian Queen of Americana’ opgeleverd. Het is de poëzie van haar teksten waarmee ze zich echt onderscheidt. Vrijdag 6 mei, 20 uur in de Oude Veiling. Entree 15 euro, reserveren op scr@pietergroenveld.com.

Zie voor meer info de gemeentesite

Foto’s archief AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin