Hells Fury monument nu in RVS uitgevoerd

Het nieuwe monument wordt geplaatst (Foto Bert Veerman)

Door: redactie. Op het grasveld aan de H. Buismalaan in Nieuw Oosteinde is dinsdag het nieuwe herdenkingsmonument Hells Fury geplaatst. Het vorige monument, bestaande uit glasplaten, is meerdere keren beschadigd geraakt. Daarom is besloten op zoek te gaan naar een andere minder kwetsbare uitvoering. De nieuwe variant is van roestvrijstaal, naar het oorspronkelijke ontwerp van Joop Kok en Janna van Zon.

De afbeelding die het neerstortende vliegtuig toont, is aan de ene kant met behulp van lasertechniek in het metaal aangebracht. De andere kant is geborsteld zodat er geen schittering ontstaat. Verder is het monument vrijwel gelijk aan zijn voorganger en staat het op dezelfde fundering.

Aanvankelijk was het plan dat het nieuwe monument er al op 4 mei, met Dodenherdenking, zou staan maar deze planning was niet haalbaar. Tussentijds is het monument vervangen door een replica.

Herdenking bij de replica van het monument op 4 mei dit jaar (Foto archief AV/Mariëlle Wegman)

Brokstukken
Op 13 december 1943 is de bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht nabij de huidige G. den Hertoglaan neergestort, nadat deze was getroffen door Duits luchtafweergeschut. Hierbij zijn zes van de zeven bemanningsleden omgekomen. Tijdens het bouwrijp maken van het gebied voor de nieuwbouwwijk Nieuw Oosteinde werden brokstukken gevonden van de Hells Fury. Op het monument staan foto’s van het neerstorten van de Hells Fury en de namen van de slachtoffers.

Andere theorie
Het oorspronkelijke monument is meerdere keren hersteld nadat er barsten in het glas waren ontstaan. Aangenomen werd dat het moedwillig vernield was maar een andere theorie is dat de verlijmde glasplaten door hitte van de zon beschadigd zijn geraakt. Met name de donkere plekken in de afbeelding zouden tot temperatuurverschillen hebben kunnen leiden waardoor het glaswerk knapte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin