Lisanne en Martijn brengen hardlopend hoop in Ghana

Lisanne en Martijn (tweede en vierde van links) met hun vrienden op de corsobraderie

Door: Conny Vos. Van 13 oktober tot en met 21 oktober gaan Lisanne van den Nouland en Martijn Kersloot de Muskathlon lopen in Ghana. Dat houdt is dat Lisanne 21 kilometer gaat hardlopen en Martijn de hele marathon. “Eigenlijk vind ik hardlopen helemaal niet leuk,” bekent Lisanne, “ik heb nooit gesnapt waarom mensen graag hardlopen, maar dan denk ik aan mijn intrinsieke motivatie: ik wil me geestelijk en lichamelijk inzetten voor dit doel. Dit brengt met letterlijk en figuurlijk een jaar in beweging.” Martijn is eveneens druk bezig met de voorbereidingen van de sponsorloop: “Je trekt die hardloopschoenen niet voor jezelf aan en eigenlijk gaat het niet eens om het hardlopen. Onze sportprestatie is maar een klein onderdeel en ondergeschikt aan de reden dat we daar zijn.” De twee twintigers willen vooral een verschil maken in de wereld met hun deelname.

De Muskathlon wordt georganiseerd door de 4e Musketier. Deze christelijke beweging werkt samen met drie organisaties, namelijk Open Doors, Tot Heil des Volks en Compassion. Deelnemers worden uitgedaagd om tienduizend euro op te halen voor hun goede doel. Het Aalsmeerse tweetal had verwacht dat ze moesten leuren om geld, maar dat viel reuze mee. “In het begin voelde het als veel geld, maar we zagen het als geloofsstap om het avontuur aan te gaan,” vertelt Lisanne, “we hebben paaseitjes verkocht en we stonden laatst op de corsobraderie. Vrienden hadden allerlei lekkers gebakken en daarbij hebben wij koffie geschonken. Bij de Open Hof Kerk had de jeugdclub geld voor ons gespaard, terwijl ze ons niet eens kenden. Mensen hebben met liefde gegeven.” Lisanne en Martijn kozen voor Compassion als goed doel, een organisatie die zich inzet om extreme armoede te bestrijden.

Oprechte aandacht
“Ik wil niet naar een land reizen om op de foto te gaan met zielige kindjes, daar ben ik allergisch voor. Met dit project maken we deel uit van iets groters. We willen hoop brengen in extreme armoede in Ghana. Ik wil hen oprechte aandacht en tijd geven,” gaat Lisanne verder. Uit een eerdere ervaring weet Martijn dat het twee kanten op werkt. “We gaan zegeningen brengen en ontvangen. Ze zijn heel dankbaar dat je er bent en dat ze gezien worden.”

Voor Martijn is het belangrijk om niet met een zak geld te komen en dan weer weg te gaan. Compassion gaat het gedoneerde geld op drie manieren inzetten en betrekt daarbij de lokale bevolking. Voor voedselpakketten, ondersteuning bij de opvoeding en een project waar zo’n tweehonderd kinderen één keer per week onder andere bijles, medische hulp en Bijbelles krijgen. “Voor mij is de christelijke inslag belangrijk. Dat de kinderen horen over een liefde die verder gaat dan wij kunnen geven,” vindt Lisanne.

Aandoenlijke tekening
Als je een kind helpt, help je volgens het tweetal gelijk een gezin en dat kan ook via het sponsorschap. “Er staan inmiddels heel wat foto’s van sponsorkinderen op de kast bij vrienden. Als iemand door ons een kind gaat sponsoren, komt dat op onze teller. Het is leuk om met elkaar mee te leven en een brief of aandoenlijke tekening te ontvangen. Ik ga mijn sponsorkind Margi van acht jaar ontmoeten,” vertelt Lisanne terwijl ze een foto van het meisje laat zien.

Bemoedigende verhalen
Martijn heeft vijf jaar geleden met de Muskathlon meegedaan in Ethiopië en ontmoette daar zijn sponsorkindje. “Ik was een paar dagen eerder gegaan en ben bij mijn sponsorkind thuis geweest. Ik zag de brieven die ik gestuurd had liggen. Het is leuk om elkaar in het echt te zien. Nu hoop ik de negenjarige Alfred te gaan ontmoeten. We hebben bemoedigende verhalen gehoord van kinderen die door de Muskathlon uit de armoede zijn gekomen. Al is het één leven dat veranderd is, dan heeft het al zin. Het is een blijvende investering.”

Er gaan 80 deelnemers mee op reis naar Ghana. De groep vertrekt op 13 oktober en is te volgen via  de website wijgaannaarghana.nl of via een blog op muskathlon.nl. “Er kan nog steeds gedoneerd worden. Alles komt volledig bij het project terecht. Armoede stopt niet bij tienduizend euro,” aldus Lisanne  en Martijn.

(Foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel