Handen uit de mouwen voor nieuw insectenhotel Stokkeland

Yvette Koehler, ook wel bekend als 'Garby', de Aalsmeerse Supporter van Schoon, is maandag begonnen met de bouw van een nieuw insectenhotel op het Stokkeland. Dit insectenhotel moet het daags voor Hemelvaartdag afgebrande exemplaar vervangen. Reden om deze ‘bezige bij’ even op te zoeken op de bouwplaats.

We treffen Yvette aan in gezelschap van companen Jeanne Sokolova en Linda Jonker. Gedrieën zijn zij, in gezelschap van hondje Bobo en 'de koperen ploert', hard aan het werk om het insectenhotel gestalte te geven. De nok is in elk geval al bereikt, de dakpannen liggen erop. Er worden bamboestokken gekort, dennenappels geplaatst en gaten geboord. Allemaal om het geraamte van pallets mooi op te vullen.

Hufterproof
Koehler is niet de enige initiatiefnemer wat dit insectenonderkomen betreft. Zij noemt Carla Huson en Peter Smolders als mede-initiatiefnemers. “Eigenlijk wilden we een wilgenschip bouwen, daar is het de tijd van het jaar niet voor, maar daar begon het wel mee. In plaats daarvan bouwen we nu een nieuw insectenhotel, omdat het vorige door onverlaten in  brand is gestoken,” aldus Koehler.
 
De vraag of zij niet bang is dat dit bouwsel eenzelfde lot zal ondergaan, beantwoordt zij met: “Jazeker wel, daarom maken wij nu alleen maar gebruik van tweedehands en/of gedoneerde materialen. Bovendien is het bouwsel bevestigd aan palen, en zijn de pallets aan elkaar geschroefd, waardoor het geheel hopelijk wat meer ‘hufterproof’ is.  Tegen een aansteker zal het helaas niet bestand zijn, daarom ben ik met de wijkagent in gesprek over de mogelijkheden voor cameratoezicht op het Stokkeland. Niet alleen vanwege het insectenhotel, maar voor het hele parkje, dat toch een mooi stukje natuur is.”

De bouw krijgt aardig wat belangstelling. Menig voorbijganger houdt de pas even in en knoopt een praatje aan. Ook Smolders en Huson lopen regelmatig even ‘aan’ en zijn de dames behulpzaam bij het lenen van gereedschap en het doortrekken van stroom.

Materiaal doneren
Yvette heeft op sociale media veel positieve reacties mogen ontvangen op dit burgerinitiatief. En het bleef niet bij reacties alleen, ook materialen: zaadjes, pallets, potgrond, dakpannen, bamboe en stenen werden aangeboden. Zowel van bedrijven/instanties, als van particulieren. Hebben de bouwers nog meer nodig? “Nou, aan één zijde willen we ook nog metselwerk plaatsen, nu beschikken we wel over stenen om te metselen, maar de rest van de materialen hebben we nog niet”.
 
Mensen of bedrijven die materiaal willen doneren, kunnen dat via de mail kenbaar maken: garby.aalsmeer@gmail.com

Tekst en foto's: Mariëlle Wegman

Foto's: op de voorpagina: Yvette Koehler bezig met de inrichting van het hotel, foto bovenaan de tekst: een gebbetje op de bouwplaats, foto's in de tekst Linda Jonker en Jeanne Sokolova aan het werk.

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel