Handen uit de mouwen op Lesbos

Drie Aalsmeerse dames, één missie. Mieke de Beer, Ellen van den Akker en Marjanne Roodenburg gaan een week lang helpen op het Griekse eiland Lesbos, in vluchtelingenkamp Kara Tepe. Ze doen dit via hulporganisatie Because we Carry.

In totaal vertrekt hun team van zeven personen op 19 april naar Lesbos om aansluitend een week lang te helpen met onder andere het uitserveren van het ontbijt. Een ontbijt dat 'Team 184', zoals het is gedoopt door Because we Carry, zelf moet financieren. Een euro per ontbijt per persoon voor de circa 1000 bewoners in Kara Tepe. Elk teamlid dient minimaal 1150 euro mee te brengen, het liefst meer. Wat zij meer aan financiële middelen kunnen meebrengen, kan uitgegeven worden bij lokale ondernemers, maar komt wel weer ten goede aan de vluchtelingen. Daarnaast gaan zij ondersteunen bij activiteiten die voor de bewoners worden georganiseerd. Van den Akker: “het motto van Because we Carry luidt ‘Niet lullen maar poetsen’, en dat is ook precies wat we daar gaan doen: de handen uit de mouwen steken”.

Voettocht van 80 kilometer
Roodenburg vertelt: “Vluchtelingen die na een vaak barre tocht op zee, Lesbos hebben weten te bereiken moeten zich eerst laten registreren in kamp Moria. Dat is een voettocht van 80 kilometer. Moria heeft capaciteit voor 2500 mensen. Er verblijven er momenteel 5000 tot 6000. Vrouwen kunnen er ’s nachts niet eens naar het toilet. Het is er te gevaarlijk voor ze”. Na het registreren gaan de meest kwetsbare mensen  – jongeren, zwangeren, kleine kindjes – naar Kara Tepe.
 
Sponsoracties
De bijna 8000 euro wordt door middel van allerlei acties bij elkaar geschraapt. Zo starten leerlingen van de Oosteinderschool deze week bijvoorbeeld met een sponsoractie, en zal een deel van de opbrengst van de kledingbeurs van de Doopsgezinde Gemeente zijn weg naar dit goede doel vinden. Uiteraard zoeken de deelnemers ook sponsoring in eigen kringen. “Volgende week ga ik op de Oosteinderschool, waar ik werk, vertellen over Kara Tepe en wat we daar gaan doen. Na ons werk op Lesbos ga ik de leerlingen vertellen over onze ervaringen,” aldus Roodenburg die zelf werkzaam is als kindercoach.
 
Eigen rekening
Mieke de Beer vult nog aan met een actie van haar zelf en Marjanne: “Wij hebben als kindercoach en kindertherapeut  de handen ineen geslagen. Wij organiseren eind februari een informatie-avond over balans in het gezin door (opvoed)opstellingen. De opbrengst, vijf euro per aanmelding, is bestemd voor dit avontuur. Nog belangrijk om te vermelden is, dat we de kosten voor de reis en het verblijf op Lesbos voor eigen rekening nemen.”

Overigens is Lesbos al een Aalsmeers tintje rijker. Een deel van de winkelinventaris van de vorig jaar gestopte rijwielhandel Sprey, is inmiddels verscheept naar het eiland.

Op de vraag, wat het hen persoonlijk brengt, luiden de antwoorden zo goed als eensgezind: “We kunnen de problematiek daar niet oplossen, maar we kunnen de mensen die daar verblijven wel een menswaardig gevoel geven. En dat geeft ons weer het gevoel dat we een positieve bijdrage hebben geleverd”.

Wie een steentje wil bijdragen of meer informatie wil, kan terecht bij Team 184 via het emailadres team184bwc@gmail.com. Bezoek voor meer informatie over de organisatie Because we Carry, de website becausewecarry.org.

Foto's: Voorpagina en boven de tekst: van links naar rechts Mieke de Beer, Ellen van den Akker en Marjanne Roodenburg. Inzetfoto: er valt nog een hoop te regelen en te bespreken.

Tekst en foto's Mariëlle Wegman

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin