Grootouderdag met Aalsmeerse inslag

[Leni Paul]  Moederdag, Vaderdag, Dierendag, Secretaressedag, 'dagen' zijn er in alle soorten en maten. Een Grootouderdag waarop oma en opa in het zonnetje worden gezet, komt in Nederland echter tot nu toe maar moeizaam van de grond. Als het aan enkele voortrekkers in de bloemenwereld én aan kunstdocente Annefie van Itterzon ligt, verandert dat en wordt 5 oktober ook hier de dag waarop grootouders samen met kleinkinderen fleurig bezig zijn.

Tientallen kinderen stonden vorige week zaterdag al vroeg in de rij voor de bibliotheek in Deventer. Daar werd voor het tweede achtereenvolgende jaar het Festa dei Nonni, het Feest van de Grootouders, gevierd.

Kunstzinnig brein
Het was aan de tomeloze energie van Coos van der Meij van groothandelsvereniging VGB en directeur Jan de Boer van het Aalsmeerse exportbedrijf Barendsen te danken, dat kinderen en grootouders konden kennismaken met bloemen en planten als basis voor een artistiek cadeautje.

Als kunstzinnig brein en uitvoerder van het gezamenlijk creëren van een kunstwerk van bloemen en planten was Annefie van Itterzon aangetrokken. Opgeleid en cum laude geslaagd aan de Academie voor Beeldende Kunst en meer dan dertig jaar betrokken bij de kunst in Aalsmeer (ze is docente van de Werkschuit en maakte als curator van Het Oude Raadhuis een expositiecentrum, met als vlaggenschip de internationaal bekende Kinderkunstzolder), wist zij zaterdag een grote schare enthousiaste deelnemers aan zich te binden.

Officiële feestdag
“Het is geweldig,” aldus Charles Lansdorp van promotieorganisatie Bloemenbureau Holland. Vooral dankzij hem is Grootouderdag een officiële feestdag geworden in Italië. Ook in onder meer Spanje, Slovenië en Duitsland wordt die dag gevierd.

Als de voortekenen niet bedriegen, is het volgend jaar ook in Nederland weer een echt Festa dei Nonni, een grootouderfeest waarvan bloemen als levend materiaal de basis vormen.

Foto's: Grootouderdag in Deventer, met linksonder een van de topwerken. (foto's Annefie van Itterzon; foto voorpagina VGB)

Eén reactie

  1. Met (op voorpagina) een in Aalsmeer gemaakte foto door Elize Eveleens en Patrick Spaander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel