Groenstrook zet vandaag deuren open

(Advertorial) Vanmiddag en vanavond houdt het Wellantcollege de Groenstrook open dag. Kinderen en ouders kunnen een kijkje nemen en sfeer proeven op de school en zo ontdekken of deze onderwijsinstelling de juiste is voor de komende jaren. Wij namen afgelopen week al een kijkje en spraken daar met een aantal leerlingen. Zij vertellen wat de school voor hen zo aantrekkelijk maakt.

Kudelstaartse Lisa Gaastra is veertien jaar en zit in klas 3b van de gemengde leerweg. Het is volgens haar te vergelijken met VMBO-T, maar dan wel met meer praktijk. Voor die praktijk kon ze kiezen uit koken, techniek en dieren. Voor Lisa werd dat het vak Dieren. Na het tweede rapport moet ze nu een vakkenpakket gaan kiezen. “Ik weet het nog niet precies, maar ik weet wel dat ik naar het ROC in Amstelveen wil om onderwijs-assistente te worden. Dat is drie of vier jaar en dan wil ik naar de PABO.” Haar leukste vak is Duits. “Dat komt doordat het op Nederlands lijkt én het lijkt me leuk om Duits te kunnen spreken.” Gek genoeg is niet de leraar Duits haar favoriet, maar is dat mevrouw Neelen haar mentor. “Ja, dat komt gewoon omdat ze niet zo streng is als alle anderen.”

Sam Dekker is bijna zestien en woont in Uithoorn. Waarom heeft ze voor de Groenstrook gekozen? “Dat komt omdat mijn zusje er zat, maar ook omdat er themaklassen zijn en dat vind je niet op veel scholen.” Sam volgt de basisgerichte leerweg waarin leren door te doen de basis vormt. Ze weet al precies wat ze wil namelijk de horeca in. “Ik kan bijvoorbeeld serveerster worden, maar eigenlijk maakt het me niet uit als het maar horeca is.” Het is dan misschien niet zo gek dat ze koken het leukste vak vindt. Ook in haar derde jaar. “Het liefst kook ik pasta met pesto, dat is het helemaal.” Over haar favoriete docent hoeft ze niet lang na te denken. “Dat is mijn mentor mevrouw Koch. Als er iets gebeurt pakt ze het hard aan. Ze kan soms echt een bitch zijn, maar dan is het ook echt nodig.”

 

De dertienjarige Mandy Elmers uit Kudelstaart zit in haar eerste jaar op de Groenstrook. Ze zit in klas 1A. Ze weet precies waarom ze voor de Groenstrook heeft gekozen. “Ik hou erg veel van de praktijk. Dat hebben ze niet bij de Mavo of de Havo. Hier kun je bezig zijn met dieren, bloemen en planten en met kunst en cultuur. Mijn vader heeft hier ook gezeten. Die is nu hijskraanmachinist.” Mandy zelf wil later met dieren werken. “Mijn lievelingsdier is de Vlaamse Reus, dat is zo’n heel groot konijn. Die heb ik thuis samen met mijn moeder. Daar wil ik later ook mee gaan werken als dierenarts.” Als we haar vragen naar haar lievelingsdocent hoeft ook Mandy niet lang na te denken. “Dat is mevrouw Ravensbergen. Ze is heel aardig als je rustig bent en ze luistert.”

 

Sil Heemskerk is veertien en zit in 2F van Basis. Hij doet straks examen in vier algemene vakken en de praktijkvakken uit het profiel Groen. Een leerweg voor praktisch ingestelde leerlingen. Wat hij precies wil worden weet hij nog niet. Misschien iets met boten verkopen en varen. ”Ik heb de Groenstrook gekozen omdat ik niet veel keus had. Deze school heeft best wel veel praktijk en anders moet je naar zo’n ‘school school’. Dat is niks voor mij. “Ik wilde eigenlijk techniek doen, maar ik ben uitgeloot. Daarom zit ik nu bij koken en ja, een taart maken vind ik wel lekker. Een favoriete docent heeft hij niet echt. ”Van mijn mentor krijg ik geen les. En ja, er zijn leraren waar ik mee door kan. Wie echt chill is, maar dat is geen leraar, dat is Otto.” Otto is de coördinator van het uitstuurlokaal en van de ‘te laat leerlingen’. “Otto is een man waar alles gewoon rustig moet gaan. Bij hem is het oké.”

Interviews Jan Daalman, foto's Jaap Maars

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel