Green Park krijgt ‘groen’ distributiecentrum

Het toekomstige distributiecentrum, met aan de achterzijde de Hornweg. Bron: Heembouw architecten

Door: Mariëlle Wegman. Het staat nu nog in de boeken als kavel 6.2 op Green Park Aalsmeer. Een braakliggend terrein ingeklemd tussen Hornweg, Middenweg, de op- en afrit van de N201 en de Hollandweg. Nu nog leeg, maar recente werkzaamheden maken contouren zichtbaar van hetgeen eraan zit te komen: een enorm distributiecentrum. Hiermee vindt de verdere invulling van bedrijventerrein Green Park gestaag plaats.

Het kavel meet maar liefst 34.500 vierkante meters, waarvan bijna 60 procent wordt bebouwd. Aan de achterzijde van het complex, op zo’n 30 meter afstand van de bebouwing aan de Hornweg, gaat het pand negen meter de lucht in. Verder naar voren stijgt het naar een hoogte van vijftien meter en aan de voorzijde meten ‘accenten’ maar liefst een hoogte van twintig meter.

Mensvriendelijke architectuur
Het ontwerp van het complex komt van de tekentafels van Heembouw Architecten en Emmerik Garden Design and Research. In een brochure schrijven zij: “Als ontwerpende bouwer willen we een positieve impact hebben op het leven van mensen en hun leefomgeving.  Door natuurinclusiviteit een centrale plek te geven in het ontwerp ontstaat een sterke relatie met de directe omgeving, een prettig omgevingsklimaat en een mensvriendelijke architectuur die ook de biodiversiteit in acht neemt. Met dit ontwerp sluiten wij aan op de ambities van Greenpark ten aanzien van ecologie, circulariteit, energie en klimaatbestendigheid.”

Kavel 6.2, gezien vanaf de Middenweg

Bloemenweides
Zo op het eerste oog lijkt het ontwerp echter ver verwijderd van een prettig omgevingsklimaat en een mensvriendelijke architectuur. Bij Hornweg-bewoners staat er straks toch maar een compleet distributiecentrum in de achtertuin. Toch hebben de architecten hun best gedaan er iets ‘groens’ van te maken. Zo wordt het dak van bijna 20.000 vierkante meter voorzien van zonnepanelen, waarmee zo’n 1000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Rondom het complex plaatst men fruitbomen en bloemenweides. Er komen insectenhotels en nestkasten. En op de drie meter hoge betonplint, de basis van het pand, plaatst men klimplantgeleiders. Uiteindelijk zal alles begroeid zijn. Het ontwerp van het 2000 vierkante meter grote dakterras is geïnspireerd op de Westeinder met zijn eilandjes en doorvaarten. Veel groen en bovendien zal er een hergebruikte kas-structuur worden geplaatst als verwijzing naar de tijden van weleer. Ook deze zal uiteindelijk volledig begroeid zijn.

Planning
De benodigde vergunningen zijn inmiddels afgegeven en de contouren van wat er komen gaat zijn zichtbaar. Dit kwartaal starten de heiwerkzaamheden. In het derde kwartaal plaatst men de staalconstructie en in het laatste kwartaal gaan de afbouwwerkzaamheden van start. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022.

Foto’s: Mariëlle Wegman

 

Lees vorig bericht

Corona testbus GGD parkeert aan Dreef

Lees volgend bericht

Column: ‘Vaccinatiefrustratie’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *