‘Gratis of tegen weinig’ voor mazzeltjes – gunnen staat voorop

Van waxinelichtje tot tuinkussen en van boek tot broek. Zo’n beetje alles kun je voor een schijntje kopen of ruilen op de Facebookpagina ‘Gratis of tegen weinig Kudelstaart en Aalsmeer’.  En er wordt veel gebruik van gemaakt, want in ruim een jaar heeft deze groep meer dan 2300 leden.

De Facebookpagina wordt omschreven als: “Deze groep gaat om het gunnen. Koningsmarkt-prijsjes. Mazzeltjes. Jij maakt iemand blij, een ander maakt jou blij. Ruilhandel dus eigenlijk.” Dat zijn de woorden van initiatiefneemster Suzan Nieuwenburg, die de groep in juli 2013 begon.

Kleine spulletjes
Bij een verhuizing had Suzan veel spullen over en ze wist niet wat ze ermee zou doen. “Ik vond het zonde om alles weg te gooien,” vertelt ze.

“Ik wist zeker dat ik er anderen nog een plezier mee zou kunnen doen. Maar voor Marktplaats waren het te kleine spulletjes en ik wilde eigenlijk niet te veel onbekenden uit heel Nederland aan mijn deur. Zo ontstond het idee om het op Facebook te zetten en alles lokaal te houden.”

Het werkte voor Suzan ook de andere kant op, want zelf had ze ook weer dingen nodig voor haar nieuwe huis. “Ik ging vragen of mensen bepaalde spullen over hadden en zo werd het een levendige Facebookgroep, die al snel groeide.”

Medebeheerder
Velen wisten ‘Gratis of tegen weinig’ te vinden en Suzan kreeg het er druk mee. “Ik heb twee dochters en mijn werk en kreeg het steeds drukker met het beheer van de Facebookpagina. Het werd tijd voor een medebeheerder.”

Suzan vond de manier waarop Erna van den Heuvel actief was in de groep bij haar passen en vroeg haar of ze mee wilde helpen. “Ik vond de Facebookpagina een goed initiatief,” vertelt Erna, ook moeder van twee kinderen. “Ik maakte en maak er nog veel gebruik van en vond het leuk dat Suzan me vroeg.”

Overzichtelijk houden
De twee jonge moeders zijn er per dag zo’n half uur mee bezig. “We willen de Facebookgroep overzichtelijk houden, daarom zijn er regels,” vertelt Suzan. “Maar niet iedereen houdt zich hier aan helaas en dan grijpen we in.” Dat kan variëren van het verwijderen van advertenties waarvan de spullen zijn verkocht tot het weghalen van advertenties die langer dan een maand op de site staan.

”Ook als spullen voor een te hoge prijs aangeboden worden, dan wordt de advertentie verwijderd. Of als er iets commercieels of semi-commercieels geplaatst wordt. “Het kan weleens voorkomen dat we een boos privé-berichtje krijgen, maar dan leggen we uit waarom we iets gedaan hebben.”

Niet zomaar lid
“En niet iedereen kan zomaar lid worden,” legt Erna uit. “Je moet wel in Aalsmeer, Kudelstaart, Rijsenhout of een andere buurgemeente wonen.” Als dit niet in het Facebookprofiel staat, gaan de dames bekijken of ze hier werken of dat ze bijvoorbeeld vrienden in de buurt hebben.

Ook als ze iets niet vertrouwen, laten ze die persoon geen lid worden. “Het ophalen van de spulletjes moet laagdrempelig zijn en daarvoor moet je niet ver hoeven te rijden.”

Ruilen
De opzet van de Facebookpagina was het ruilen van de aangeboden spullen tegen bijvoorbeeld een zak chips, een fles limonade of een pak rijst. “Op deze manier voelt het niet echt als iets kopen, maar meer als iemand anders iets gunnen,” zegt Suzan. “Maar iets plaatsen voor een klein bedragje van een of twee euro mag natuurlijk ook, al vinden wij die ruilhandel wel het leukste.”

Het komt ook voor dat er dingen aangeboden worden voor hogere bedragen en dan grijpen de dames ook in. “Het moet wel een gunprijsje zijn,” zegt Erna. “Een bedragje voor de spaarpot van je kind is leuk, maar je moet er niet aan willen verdienen.”

Elkaar helpen
Het gebeurt ook dat er gratis spullen worden aangeboden en dat juichen de beheerders alleen maar toe. “Dan help je elkaar echt in het dorp, fantastisch toch,” vindt Suzan.

“Mensen die op zoek naar iets zijn kunnen hier ook terecht. Zoals zwangerschapskleding of tuinkussens of noem maar op. Als je zoiets nog hebt liggen en het voor niks of weinig kwijt wil, dan gun je het een ander weer.”

Eerlijk zijn
Inmiddels zijn er meer lokale Facebookpagina’s waar je je spullen kunt aanbieden. “Onze kracht is dat het om kleine prijsjes gaat,” legt Erna uit. “Bij ons is het dan ook niet mogelijk dat mensen er iets op zetten ‘tegen elke aannemelijk bod’ of ‘bieden maar’. Daarvoor moeten ze toch echt naar een Marktplaatsachtige website.”

Irritant vinden de beheerders het als mensen spullen aanbieden via verschillende sites. “De kans is groot dat er dubbel op gereageerd wordt wat vervelend is voor de geïnteresseerde.” Helaas merken ze ook dat spullen soms worden doorverkocht voor hogere prijzen op andere sites. “We proberen het in de gaten te houden en hopen dat mensen hier eerlijk in zijn.”

Positieve reacties
Suzan en Erna zijn enthousiast over de positieve reacties en complimenten die ze krijgen. “Het levert ook wel eens ergernissen op, maar dat hoort erbij,” zegt Suzan. “Gelukkig is de sociale controle vrij hoog in de groep. Het komt weinig voor dat er gedoe ontstaat.”
 
Facebook is een makkelijk middel om een dergelijke groep te hebben, maar voor de beheerders is het niet altijd handig. “We hadden liever een goede website gehad waarbij het beheer makkelijker is. Nu moeten we alle advertenties een voor een doorlopen en dan glipt er nog wel eens eentje door die we er eigenlijk niet op willen hebben.”
 
Spelregels
Maar de dames gaan gewoon door en zijn blij dat zoveel mensen er leuke en vooral goedkope spulletjes vandaan halen. “Er mogen nog meer leden bij, maar het is wel belangrijk dat ze eerst de spelregels doorlezen en zich hieraan houden.”

De Facebookgroep ‘Gratis of tegen weinig Kudelstaart/Aalsmeer' is hier te vinden. 

Foto boven: ruilen bij de voordeur, het doel van de Facebookpagina. Links Erna van den Heuvel en rechts Suzan Nieuwenburg (foto Ilse Zethof). Andere foto's: voorbeelden van aangeboden spulletjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel