Gezondheidscentrum meteen al paradepaardje zorg

Geheel op eigen kracht. Zonder één cent van de gemeente, noch andere hulp van die kant. Ze hebben het gefikst, en hoe. Na bijna een jaar keihard verbouwen staat het Gezondheidscentrum Drie Kolommen er. Het mag voorzichtig al het nieuwe paradepaardje van de Aalsmeerse zorg genoemd worden.

Dat het centrum gezien mag worden, bleek zaterdag op de open dag, die vele honderden belangstellenden trok. Natuurlijk, bij een dergelijke gelegenheid zijn de gasten positief, maar er klonk geen enkele dissonant. Louter enthousiaste bijval viel de nieuwe zorgclub ten deel. Hun credo: samenwerking. Want: alleen door als eerstelijnsgezondheidszorg de handen ineen te slaan kom je verder.

Onherkenbaar
Apotheek, huisarts, tandarts, fysiotherapeut, diëtist, bedrijfsarts, GGD, psycholoog, artsenlaboratorium, thuiszorg, aan het Driekolommenplein zit het allemaal. In een gebouw dat van binnen totaal is gestript en opnieuw opgebouwd, op de luxaflex op de eerste en tweede verdieping na.

Was dat ruim een jaar geleden de aanbouw van het gemeentehuis met de publieksbalies en ambtenarenkantoren? Ja. Onherkenbaar, zei een aangenaam verraste medewerkster van de gemeente, die er toen zelf huisde.

Ontzettend trots
Met gevoel voor understatement legde de “ontzettend trotse” huisarts Frans Göbel namens het gezondheidscentrum vrijdagmiddag bij de officiële opening voor genodigden in kort bestek uit hoe het zo gekomen is. Hij ging terug naar ruim tien jaar geleden toen apotheek Groen en de huisartsenpraktijk Bon, Göbel & Feijen uit hun jasje waren gegroeid en op zoek gingen naar een nieuwe plek.

“Er zijn vele locaties de revue gepasseerd,” vertelde hij. Bij de nieuwbouw van het Praamplein was het “bijna” zover. Dat liep stuk op “één stem in de gemeenteraad”. De veiling was een optie, maar viel af. Net zoals de nieuwbouw tegenover Zorgcentrum Aelsmeer, “waar later een supermarkt zou komen, maar die kwam ook niet…”

Per se zelf doen
Achteraf was Göbel blij dat de aanbouw van het gemeentehuis vrij kwam. “Zouden we dat gaan huren van de gemeente? De zorg is geen vetpot; dat was niet te betalen. Toen kwamen we erachter dat kopen en in eigen beheer nemen mogelijk zou zijn als we het goedkoop zouden doen. Uiteindelijk is het gelukt, al had het veel voeten in de aarde. En we zijn nog niet failliet.” Maar goedkoop… het is er niet aan af te zien.

De huisarts noemde het bedrag vrijdag niet, maar voor het pand moest de groep zorgverleners de gemeente tegen de € 1,9 miljoen betalen. Geen vriendenprijsje, gewoon wat het op de markt waard was. Er was een projectontwikkelaar die alles wel voor ze wilde “regelen”. Dat wezen ze echter gedecideerd af. “We wilden het zelf doen, helemaal autonoom.” Bijna alle werk hebben ze laten uitvoeren door Aalsmeerse bedrijven.

Kwaliteitsdenken
Tja, het project vergde de nodige vergaderuurtjes. “Een jaar lang hebben we minimaal vier uur per week om de tafel gezeten.” Intussen sloten anderen zorgverleners zich aan. Göbel noemde als voorbeelden de huisartspraktijken van Nijland en Goede & Stam.

“Hoewel Nijland verder in zijn carrière is, vindt hij samenwerking belangrijk. Goede en Stam zitten op het mooiste plekje in Aalsmeer, maar zien zoveel kwaliteitsdenken in het gezondheidscentrum dat ze zich erbij aangesloten hebben,” zei Göbel.

De rode draad in zijn verhaal was samenwerking. “In de gezondheidszorg van de toekomst is samenwerking van meerdere disciplines belangrijk. Want we krijgen meer op ons bordje. Dat kunnen we alleen aan als we samenwerken. Daardoor kunnen we ook goedkoop en efficiënt werken.”

Kruiwagen vol kikkers
Het was in de aanloopfase een “kruiwagen vol kikkers”, bekende de huisarts. De deelnemende zorgverleners zijn volgens hem nu eenmaal niet de minst eigenwijze types. Doen we de vloer blauw of groen? Nemen we een lift of een roltrap? De reddende engel werd gevonden in Richard Pannekoek, verklapte hij.

“Dat is niet zozeer een goede architect, als wel een peoplemanager. Elke keer als er een item was waar we het niet over eens waren, drukte Richard op subtiele wijze zijn zin door, en daar waren we dan allemaal heel tevreden over.”

Jongleershow
Tekenend voor het geloof in eigen kunnen was dat het nieuwe gezondheidscentrum ervoor gekozen had geen buitenstaanders officiële plichtplegingen te laten doen. Geen burgemeester die de vlag hees; dat was voorbehouden aan de “meest rustige kikker” van het stel, apotheker Roel de Jong.

En evenmin een saai bobowoordje, maar een wervelende jongleershow van het gelegenheidsduo Rutger Mollee en Erik Borgman. Ze speelden met ballen én woorden en verbeeldden met hun spitse, humoristische act het verhaal van het gezondheidscentrum dat Göbel zojuist verteld had. Met zijn tweeën jongleren is elkaar blindelings vertrouwen en optimaal kunnen samenwerken, zo bewezen ze.

Foto's: impressie van de open dag afgelopen zaterdag. (foto's Arjen Vos)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel